Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Traian Băsescu: Premierul Ponta ori minte, ori e incompetent

Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că ordonanța de urgență privind certificatele verzi este în vigoare, își produce efectele, astfel că afirmaţiile premierului Ponta privind blocarea acesteia nu sunt reale.

„Premierul Victor Ponta a mai lansat o trăsnaie astăzi, aflăm că preşedintele blochează ordonanţe de urgenţă, ceea ce nu este posibil. Deci prim-ministrul ori din obiceiul prost de a minţi, ori din incompetenţă a spus astăzi nişte lucruri care nu au nimic comun cu realitatea, şi anume că ar fi blocată ordonanţa de urgenţă, i-a spus dânsul lege, dar nici nu ştie ce a dat, Ordonanţa de Urgenţă nr. 57, prin care se reducea numărul de certificate verzi care erau acordate producătorilor de energie din surse regenerabile”, a afirmat șeful statului.

„OUG nr 57 prin care se reducea numărul de certificate verzi care erau acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. Legea 220/2208 dădea un număr de certificate. Pe bună dreptate, Guvernul a considerat că primele acordate, numărul de certificate este mare. Mai ales pentru perioada actuală și a emis această OUG nr 57/2013 care e în vigoare. Deci ceea ce spune dl prim-ministru, că e blocată, e ori minciună ori proba incompetenței ori amândouă la un loc”, a arătat Băsescu.

„Președintele nu opoate bloca aplicarea unei OUG, ci numai Avocatul Poporului”, a explicat președintele.

„Art. 3 modifică art. 7 din lege în care spune: în perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs. Vreau să știe premierul unde sunt reduceri în vigoare, conform ordonanței”, a continuat șeful statului.

„Au intrat în vigoare la 1 iulie 2013. La articolul următor spune când se vor plăti din nou, anul 2017 – 2018, se face o împingere a plății pentru atunci. A fost opțiunea guvernului, e problema lor. Ce mă interesează este să vă arăt că acest om minte sau e profund incompetent, OUG e în vigoare așa cum a fost semnată de premierul Victor Viorel Ponta”, a mai spus Traian Băsescu.

„Prețul scade și premierul nu se prinde”, a subliniat președintele

„Nu știu cum s-o etichetez. Plăcere de a minți, de a-și arăta incompetența. Ce mă intrigă e că nu s-a găsit niciun consilier să-i spuna „Alo, Victoraș, vezi că ordonanța e în vigoare””, a spus Băsescu.

„Cei care au investit în energie verde primesc mai puține certificate, ceea ce poate în acest moment nu e cel mai rău lucru. Am observat că au fost păcăliți și bieții manifestanți de la ALRO. Oameni buni, v-a mințit Ponta, problema nu e la CCR sau la președinte, conducătorii voștri cer un ajutor de stat la prețul energiei, datorită scăderii prețului aluminiului. Aș putea face o demonstrație salariaților de la ALRO și să promulg legea mâine, și să vadă că nu va scădea” – a mai afirmat şeful statului.