Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Traian Băsescu: Lumea nu se poate imagina fără marinari

Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la adunarea generală a Asociaţiei Universităţilor Maritime, ocazie cu care a spus că lumea nu se poate imagina fără marinari, fiind servită cu devotament şi pricepere de flota globală. Însă, preşedintele Băsescu consideră că lumea poate exista şi fără politicieni.

„Ceva mai rău decât criza bancară ar fi o criză în sistemul de transport maritim global. Această criză nu este evitată, pentru că poate fi generată dacă sistemul de educaţie pentru marină n-ar ţine pasul cu evoluţiile tehnologice şi cu nevoile economiei globale. Munca marinarilor mi se pare esenţială. În faţa dumneavoastră nu este doar un preşedinte, este un şi un căpitan de vas şi sunt extrem de mândru de brevetul pe care tocmai l-am reînnoit. Sunt în politică din anii ’90, dar niciodată nu mi-am pierdut brevetul”, le-a spus Băsescu, în engleză, participanţilor la reuniune.

Traian Băsescu a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor, specificând că nu ar putea fi profesor la o universitate maritimă. „Nu aş fi calificat. Cine îmi dă mie un doctorat?”.

În schimb, preşedintele a vorbit minute în şir despre calităţile pe care trebuie să le întrunească, în opinia lui ofiţerii de marină şi a vorbit despre felul în care şi-a dobândit el deprinderile practice la facultatea de Marină, pe care a absolvit-o în anii ’70.

„Nimeni nu îşi poate începe meseria de ofiţer de marină cu gândul că se califică la locul de muncă. Specificul educaţiei de marină este acela că atunci când obţii diploma de ofiţer trebuie să fii nu numai un excelent cunoscător al bazelor teoretice ale navelor, dar şi un bun practician. (…) Îmi aduc aminte cu câtă plăcere, în timpul celor patru ani de facultate, în anii ’70, făceam practică”, a rememorat Băsescu, menţionând că aceasta a fost graduală, de la bărci cu rame, cu vele, trecând pe bricul Mircea şi terminând la bordul navelor comerciale.