Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Trădarea portocalie

JOCURI DE CULISE. Despre prigoana pedelistă începută împotriva directorilor numiţi în funcţii de fostul edil al municipiului, Mircia Gutău, ziarul nostru a mai scris. Însă subiectul nu trebuie îngropat în uitare, pentru că lipsa de moralitate a unor politicieni democrat-liberali trebuie readusă în memoria opiniei publice ca un răsunător semnal de alarmă. În rândurile care urmează, ne propunem o analiză politică corectă şi la rece, a împrejurărilor şi consecinţelor politice ce au condus la eliminarea din prim-planul politic a unor membri de partid ce au asudat din greu pentru cosmetizarea imaginii formaţiunii. Desigur, faptul că, de regulă, atunci când vine vorba de putere, într-un partid încep tot soiul de jocuri de culise, nu mai este o noutate. Ceea ce contează însă este modul perfid în care acestea sunt concepute şi puse în practică.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

După cum bine se ştie, în urmă cu doar câteva zile, pedeliştii şi-au ales conducerea organizaţiei municipale a partidului. Romeo Rădulescu, primarul Râmnicului, a fost ales în funcţia de preşedinte al formaţiunii politice, în timp ce în posturile de prim-vicepreşedinte au fost ocupate de Grigore Crăciunescu şi Eusebiu Veţeleanu, iar cele de vicepreşedinte de Gabriela Ene, Rozin Ceauşescu, Mihai Botea, Florin Bulat, Zaharia Ciobanu, Maria Preda, Florin Mecherel, Aurel Ion, Ovidiu Barbu şi Bogdan Costinescu. Ilie Amza a fost ales secretar general iar adjuncţi: Petre  Dincă şi Costinela Vega. Ultimii trei menţionaţi sunt nişte iluştri necunoscuţi, parveniţi în posturile de conducere cu ajutorul unor persoane cu influenţă din PDL care au nesocotit până la dispreţ criteriile legate de competenţă.

Intrând direct în subiect, vrem să subliniem că actualul viceprimar al Râmnicului, Cosmin Constantinescu, este unul dintre cei care a muncit pentru partidul său, participând la toate acţiunile de partid, respectând doctrina şi ideologia PDL, ca un soldat de partid perfect. Ca urmare a implicării sale în acţiunile de partid, acesta şi-a depus candidatura pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte, alegerea sa în una din posturile de conducere amintite venind ca o recunoaştere a meritelor sale politice, dovedite în decursul timpului. De altfel, Constantinescu ar fi trebuit să facă echipă la municipiu cu celălalt viceprimar, Eusebiu Veţeleanu, alături de care, susţin colegii de partid, a lucrat foarte bine în interesul partidului. Nu mai este niciun secret că, de obicei, înainte de alegeri, orice candidat îşi evaluează şansele pe care le are de a câştiga competiţia în care se înscrie şi îşi face o strategie politică, gândită în detaliu, de la care nu se abate.

Crăciunescu îi poartă sâmbetele lui Constantinescu?

Pe cale de consecinţă, înainte de alegerile de la municipiu, Eusebiu Veţeleanu şi-a arătat, susţin surse demne de încredere din partid, disponibilitatea de a-l sprijini pe tânărul Cosmin Constantinescu, explicând că este un bun activist de partid şi un politician cu potenţial. Numai că, undeva pe parcursul timpului scurs între anunţarea candidaturilor şi votul propriu-zis, s-a produs un declic total. În strategia de alegeri, a fost inclus, cu acceptul necondiţionat al lui Veţeleanu, pe genunchi, nimeni altul decât consilierul local Grigore Crăciunescu, zis „Grig” cel care spera, la un moment dat, că va fi pus de partid în scaunul de subprefect. Numai că pedelistul a ratat la mustaţă această numire, deoarece în urma discuţiilor politice purtate la vârf, s-a decis ca această funcţie să revină nou-înfiinţatului UNPR. Cunoscând aceste aspecte, Crăciunescu a reuşit să facă o înţelegere de ultim moment cu pedeliştii cu putere de decizie, reuşind să câştige funcţia de prim-vicepreşedinte, trădându-l pe Cosmin Constantinescu. Dar în spatele acestui imoral joc de culise stau interese mult mai mari.

În ultima săptămână, în presa locală, au apărut fel de fel de informaţii potrivit cărora vicele Cosmin Constantinescu ar fi în stare de incompatibilitate, deoarece tatăl său, Dragoş Constantinescu, ar fi făcut afaceri cu primăria, lucru interzis de lege. Sunt destui cei care susţin că detaliile acestei probleme nu ar fi avut cum să ajungă în mass-media, decât dacă ele ar fi fost furnizate de cineva din interiorul partidului, care are interese majore în acest caz. Care este scopul principal al jocului? E simplu… Funcţia de viceprimar. De abia acum atingem miezul problemei. Judecând după cele afirmate mai sus, este foarte clar că informaţiile au fost prezentate presei de un pedelist care vânează funcţia lui Cosmin Constantinescu. În acest caz, nimeni altul decât Grigore Crăciunescu cel care, susţin răutăcioşii din PDL, îşi doreşte cu ardoare o funcţie importantă. Aşadar, mergând pe un scenariu, nu neapărat ipotetic, putem spune că cel care a fost artizanul acestei maşinaţiuni este chiar consilierul Crăciunescu. Şi mai este ceva. Unul dintre motivele pentru care Cosmin Constantinescu nu s-a regăsit pe lista învingătorilor este acela că el face parte din acele personaje politice promovate de fostul edil Mircia Gutău.

Oamenii lui Gutău au pierdut

Cu toate că cei care au făcut parte din echipa lui Gutău au primit laude peste laude în ziua alegerilor, totuşi, niciunul dintre ei nu a primit funcţii de conducere în partid. De altfel, a fost prima întâlnire a delegaţiilor după arestarea fostului lider, transformată într-o o confruntare între garda veche şi cei care au intrat de curând în partid. Aşa se face că Ionela Bîcă, Alina Târlea, Doru Filip, Gabriel Mojoiu şi Maria Bercea, „oamenii lui Gutău”,  au fost traşi pe tuşă.

Reîntorcându-ne la subiectul Cosmin Constantinescu, mai trebuie spus că tânărul viceprimar aşteaptă rezultatul anchetei interne demarată de Primăria Râmnicului cu privire la starea sa de incompatibilitate, iar în funcţie de rezultatul acesteia se va decide dacă va mai rămâne sau nu în funcţie. În cazul în care Constantinescu va pierde fotoliul de viceprimar, este destul de clar că pedelistul a fost adânc săpat la rădăcină de colegii alături de care a muncit pentru partid.