Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ţineţi minte, Frâncu iar ne minte! (II)

GOGOŞI. În numerele trecute, ne informam cititorii cu privire la faptul că senatorul PNL, Emilian Frâncu, candidatul liberal la Primăria Râmnicului, şi-a pus la cale o strategie politică de campanie, secretă, cu care speră să dea lovitura şi să câştige mandatul de edil al municipiului. Nu ştim, deocamdată, dacă ea a fost concepută de personajul politic în cauză sau dacă este „emanaţia” vreunui individ de prin staff-ul său de campanie. Dacă a fost cu adevărat gândită de Frâncu, ne vedem nevoiţi să-i spunem senatorului că este uşor ilară, părând „opera” cuiva care nu a deprins, nici acum, pe deplin, tainele politicii.

Vom da publicităţii, în rândurile ce urmează, ultima parte a strategiei sale de campanie, pe capitole şi subcapitole, aşa cum a fost ea redactată. Unul dintre subiectele la care se opreşte Frâncu este cel legat de colaborarea cu celebra, de acum, revistă „Sex şi crimă”, al cărei fondator a fost, şi în paginile căreia a mai semnat câte un articol, cu pseudonimul „Merlin”. Menţionăm că textul este scris la persoana a III-a, semn că a fost gândit de vreun responsabil cu comunicarea al Frâncului sau chiar de senator, care are obiceiul să se ascundă bine după cuvinte.

El susţine, că, de fapt, este vorba de o simplă colaborare cu respectiva publicaţie, începută în iulie 1990. Senatorul încearcă să sugereze că „sub pseudonimul Merlin a publicat materiale despre astrologie, horoscop, parapsihologie” şi că „nu a fost patron al revistei”. „Spre deosebire de Frâncu Emilian care a dat Râmnicului o televiziune, Romeo Rădulescu nu a realizat mai nimic şi totul în jur se năruie: în cei 2 ani de mandat nu a putut continua nici măcar proiectele începute de alţii, mii de firme s-au închis în ultimii ani”, a precizat el în strategie încercând, ca de obicei, să întoarcă lucrurile în favoarea sa.

Cea de-a doua problematică adusă în discuţie este legată de mult-discutatul filmuleţ, care a apărut în fiecare campanie electorală la care a participat până acum senatorul, şi care-l înfăţişează, zic cei care l-au vizionat, pe parlamentar în poziţii indecente.  „Filmuleţul cu «preselecţia» pentru revista «Sex şi crimă» a fost un eveniment organizat în septembrie 1990 de editura la care colabora. Se căutau fotomodele pentru revistă. A participat 30-40 de minute alături de ceilalţi care colaborau la editură (Revista Sex şi Crimă) şi a rugat un cameraman să pună pe o casetă imaginile mai interesante. După 2-3 ani, caseta s-a «rătăcit» fiind uitată printre casetele cu filme donate televiziunii VL 1. S-a difuzat public la ETALON de vreo 2-3 ori de cei care voiau să-i facă rău, deşi erau imagini cu caracter privat, CNA interzicând difuzarea lor. Sunt lucruri de acum 22 de ani. Ştiu că Emilian Frâncu regretă că a participat la acea preselecţie dar era tânăr, neînsurat şi orice om greşeşte”, mai aflăm din „opera” frânciană.

Praf în ochii râmniceanului

Subiect sensibil şi destul de penibil pentru liberal, care i-a şifonat zdravăn imaginea publică, Emilian Frâncu face referire şi la episodul în care a fost surprins numărând banii în Parlament, pe care-i primise pentru o deplasare în străinătate. „Primise de la contabilitate o sumă de bani pentru masă şi cazare înainte de o deplasare externă. Ca orice gospodar, omul a verificat dacă era suma corectă scrisă pe plic. Numai cei care au de ascuns ceva se feresc să numere bani! Nu cred că o astfel de problemă măruntă ar trebui să ne preocupe ci sutele de mii de euro care ajung la firmele PDL, apropiate de conducerea primăriei Rm. Vâlcea (gen EuroMedia) care pun „gărduţuri” şi trag dungi galbene pe carosabil în loc să fie folosiţi pentru reanalizarea unor proiecte utile”, mai zice semnatarul „capodoperei”.

Uimitor, senatorul se laudă că stăpâneşte mai multe limbi străine (engleza, franceza şi italiana) şi de aceea „primeşte săptămânal în Parlament delegaţii venite din toate colţurile lumii” şi, la rândul său, „reprezintă România la diverse reuniuni”. Că se duce în excursii şi pe la tot felul de reuniuni ştim bine, că doar de asta îl plătim din bani publici cu grămada, că este fin cunoscător al trei limbi de circulaţie internaţională, să avem pardon. Cât de curând, o să-l supunem unor teste gramaticale în limbile engleză şi franceză, la italiană nu ne băgăm!” să vedem cât de bine le cunoaştem. Vor fi surprize, suntem siguri!

Şi pentru că tot a venit vorba de a arunca cu praf în ochii opiniei publice, trebuie menţionat că, în strategie, se vorbeşte şi de colaborarea sa cu securitatea. „Din nou vorbim despre atacurile la persoană în loc să vorbim despre oraş! Are numeroase decizii de necolaborare. Nişte cuvinte i-au fost răstălmăcite (a fost şeful compartimentului CTC – control tehnic al calităţii la Direcţia de Poştă şi telecomunicaţii. Trebuia să verifice dacă echipamentele funcţionau – de la centrala telefonică la telegraf sau posturile publice cu monedă. Dacă 5 secunde „specialul” – cablul dintre Casa Albă şi Sediul Securităţii – nu funcţiona, trebuia să se indice o motivaţie tehnică). Nu a făcut poliţie politică. Sunt genuri de atacuri de la cei care sunt disperaţi că actualul primar PDL-ist pierde alegerile. Acesta nu a făcut mai nimic şi acum împroşcă lumea cu mizerii”, se scrie în strategie, de unde mai aflăm că a fost secretar adjunct UTC în liceu.

Se dă poliglot

Cât despre faptul că este un personaj „nervos, arogant şi irascibil”, ceea ce şi este!, el explică: „enervările lui sunt din cauza dezordinii care domneşte în Vâlcea”. „Criticile lui, spuse din suflet, îl deranjează pe primarul Rădulescu. Unii confundă felul său de a-şi susţine ideile cu patos, cu aplomb, cu o stare de enervare. Nimic mai fals. Oameni ca Romeo Rădulescu, care creează haos şi dezordine în oraş, incompetenţi, care nu cunosc legi, confundă exigenţa cu nervozitatea. Este un om exigent şi îşi spune apăsat opiniile. În oraş e haos, şi nu poate să admită aşa ceva. Îl cunosc pe Emilian Frâncu şi pot să vă asigur că ştie să-i asculte pe oameni şi se zbate să le rezolve problemele. Când este zgomot mare în jur ridică uneori tonul dat pentru că îşi susţinea ideile cu tot sufletul, dar în ultimul timp nici măcar acest lucru nu i se mai poate reproşa. Ce preferaţi, un primar arogant şi molâu, care nu poate aduce fonduri pentru proiectele oraşului sau unul bătăios, care se zbate să rezolve problemele chiar cu riscul de a cere cu tărie în glas să i se dea dreptate”, scrie artizanul strategiei.

Şi, în fine, ultimul capitol face referire la nepriceperea sa în d’ale administraţiei, un alt mare adevăr despre Frâncu, pe care omul nu vrea să-l recunoască nici în ruptul capului. „A fost 4 ani consilier judeţean. În atâţia ani ca parlamentar a colaborat cu zeci de administraţii din judeţ, rezolvând multe probleme. În afară de Ion Cîlea probabil nu mai e nimeni în judeţ care să fi avut de-a face atât de mult cu administraţia şi problemele sale. Are masterat şi cursuri de specialitate în acest domeniu. Dovadă că se pricepe foarte bine sunt legile polilor de dezvoltare urbană şi a zonelor metropolitane pe care le-a iniţiat în parlament, legi care se datorează în mare măsură. A dat prin acestea direcţia de dezvoltare pe zeci de ani a Râmnicului, dar şi a multor oraşe. Tocmai acest gen de pricepere lipseşte acum de la conducerea Râmnicului. Priceperea lui versus cea a Primarului „gărduţurilor” – Romeo Rădulescu, cel care conduce prin comunicate de presă, fără niciun fel de direcţie şi fără echipă – nici nu poate fi discutată”, se scrie în strategia senatorului.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU