Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ţineţi minte, Frâncu iar ne minte!

MAROTE. Candidatul PNL la Primăria Râmnicului, Emilian Frâncu, şi-a pus la cale o strategie politică de campanie, secretă, cu care speră să dea lovitura şi să câştige mandatul de edil al municipiului. Nu ştim, deocamdată, dacă ea a fost concepută de personajul politic în cauză sau dacă este „emanaţia” vreunui individ de prin staff-ul său de campanie. Dacă ea a fost cu adevărat gândită de Frâncu, ne vedem nevoiţi să-i spunem senatorului că este uşor ilară, părând „opera” cuiva care nu a deprins, nici acum, pe deplin, tainele politicii. În rândurile care urmează, veţi vedea cum individul foloseşte o serie de laitmotive precum  „gospodar”, „omul bătăios”, „conducător”, „bani” şi „investiţii” , adică ceea ce el nu va fi şi nici nu face vreodată.

Din strategia sa de campanie aflăm că profilul de candidat al lui Emilian Frâncu se bazează pe „experienţa” acumulată de acesta, care va contribui,  crede el, la eliminarea „superficialităţii” şi „a lipsei de pricepere”  din administraţia locală. Să fim serioşi!

Încercând să aducă o notă de inedit, senatorul a scris că-şi propune dezvoltarea comerţului stradal, o casă a meşteşugurilor, pentru că „un conducător, un gospodar adevărat asta face: se gândeşte din ce trăiesc oamenii pe care-i conduce”. Adică, senatorul vrea să spună că de asta, în Râmnic, nivelul de trai este scăzut: că nu există o casă a meşteşugarilor. Ne umflă râsul şi alta nu!

Şi pentru a atinge mai multe domenii, de importanţă vitală în opinia lui Frâncu, el susţine că „un conducător, un gospodar adevărat asta face: se gândeşte la sănătatea oamenilor pe care-i conduce”. Ce înseamnă pentru el sănătatea? Spaţii de promenadă, zona verde şi linii de transport spre staţiuni. Ciudată viziune, având în vedere că avem spitale de toată jena în municipiu.

Şi  pentru a părea că-i pasă de banul public, despre a cărui cheltuire nu l-am auzit vorbind până să intre în campania electorală, s-a gândit să ne spună că nu e bine să-i „aruncăm pe geam” pentru că el crede despre el că este „un conducător, un gospodar adevărat, cu grija banului public”.

Într-un capitol separat, găsim următoarea aserţiune  „Emilian Frâncu – despre sine şi capacitatea proprie”,  de unde aflăm: „am pornit toate proiectele mari ale Râmnicului cu Gutău în 2007 – 2008. Ce face Rădulescu? Rădulescu le îngroapă”. Frâncu ne minte iar! Ne amintim bine că omul a criticat, ori de câte ori a avut ocazia, proiectele lui Gutău. Mai mult, nu se poate spune că Romeo Rădulescu nu a continuat proiectele fostului primar, deoarece, ştim acest lucru, întreg proiectul său electoral s-a bazat pe acest deziderat. Şi pentru a asista la o comedie în toată regula, Frâncu susţine „eu am adus bani, iar Rădulescu îi toacă aiurea. Am făcut personal legile care permit Râmnicului să aducă bani şi să se dezvolte: legea polilor de dezvoltare urbană şi a zonelor metropolitane”.

Am vrea şi noi să ştim, şi nu poate fi un secret de stat, suma aproximativă pe care a adus-o Frâncu pentru dezvoltarea Râmnicului şi câţi bani i-a dat lui Romeo Rădulescu, pe care acesta i-a cheltuit nechibzuit? Răspunsul îl anticipăm deja: zero lei. Dar, oricum, aşteptăm un răspuns.

Teme electorale expirate

„Plan de dezvoltare făcut de specialişti. Asta face un conducător, un gospodar. Acum oraşul e în haos. Nu merge în nici o direcţie. Rădulescu a abandonat cârma. •  extindere spaţii verzi. Asta face un om care ţine la oraş. Rădulescu este un duşman al spaţiilor verzi. Acum se fac «sensuri de girare», se toarnă betoane şi, Râmnicul, din oraş verde, devine cenuşiu • soluţie pentru haitele de câini: împreună cu dumneavoastră, să nu bage spaima în oameni, dar nici să nu fie măcelăriţi • aducerea unor festivaluri şi concerte care să ridice prestigiul oraşului şi să îi redea o viaţă culturală. Oraş al festivalurilor ca Salzburg, iar în 10-20 de ani, o Capitală Europeană ca Sibiu • avansarea proiectelor unui aeroport turistic mic, cochet şi pentru oameni de afaceri, urgenţe şi de utilitate medicală şi turistică, promovare europeană. Asta face un gospodar cu viziune. Se preocupă de a da oraşului o dimensiune europeană”, mai spune senatorul în strategia sa.

Idile prezentate sunt aceleaşi pe care le toacă de vreo câteva luni încoace şi care au ajuns să ne plictisească teribil. Sunt de-a dreptul enervante şi desprinse de realitate. Frâncu a fost învăţat să spună peste tot, sau pur şi simplu aşa i s-a năzărit lui, că Romeo Rădulescu a „scăpat oraşul din mână”. „Nimeni nu mai conduce oraşul. Trebuie să readucem ordinea, asta face un primar adevărat, un conducător, un gospodar. El parazitează munca altora. A ajuns întâmplător primar. Nu are pregătirea necesară. S-a rupt de oameni, de realitate. E incompetent: are proiecte în sertare de ani de zile şi nu face nimic. Oraşul stă pe loc şi proiectele bune se prăfuiesc. Nu e în stare să aducă un leu pentru ele. Trebuie să aducem experienţa şi priceperea la conducere. asta face un conducător, un gospodar. Rădulescu nu conduce oraşul. Stă acasă, ori la pizza OK şi dă comunicate de presă. Deszăpezirea a făcut-o din birou, iar oraşul a suferit ca niciodată. Oraşul e condus de o gaşcă de profitori selectaţi dintre amicii lui şi apropiaţii din afaceri. Pentru ei, şi atât. nu pentru oameni. Voi fi primar care conduce pentru oameni. Toată lumea ştie că nu m-au interesat câştigurile personale, ci binele comunităţii. Râmnicul are nevoie de un conducător, un gospodar”, mai spune Frâncu în strategia sa „minune”.

Frâncu scrie nimicuri

În rândurile care urmează, prezentăm care ar fi argumentele pro şi contra desprinse din sondajele de opinie, dar şi un crochiu al discursurilor concepute pentru aburirea opiniei publice. Puţine lucruri din cele scrise de Frâncu în strategia sa au un suport în realitate, majoritatea fiind doar găselniţele unei liote de personaje disperate ca Frâncu să ajungă primar al Râmnicului. „Argumente PRO – Frâncu desprinse din sondaje: • are experienţă, pregătire, este gospodar • este un om serios, se ţine de cuvânt • este corect, cinstit, sincer • a făcut multe pentru oraş/judeţ, a adus fonduri • e bătăios, are iniţiativă, îşi dă interesul. Argumente ale duşmanilor preluate din sondaje: • este conflictual, nervos, nu este deschis dialogului • vorbeşte mult şi nu face nimic • nu e bun pentru primar, pentru administraţie • nu este susţinut de propriul partid • nu este sprijinit de USL. Argumente PRO-Romeo Rădulescu desprinse din sondaje: • continuă proiectele lui Gutău • este mai tânăr, este energic, este ambiţios • a făcut ceva pentru oraş • este aproape de oameni. Argumentele noastre împotriva lui Romeo Rădulescu: • nu a făcut nimic pentru oraş • nu a reuşit nici măcar să continue proiectele lui Gutău • este arogant, îngâmfat, lăudăros • este nesincer, mincinos • nu face ceea ce trebuie pentru oraş • cheltuie banii publici fără rost (dunga galbenă, «gărduţurile», sensurile de girare, etc.)”, aflăm de la Frâncu.

În plus, el şi-a pregătit şi o serie de atacuri la adresa primarului Rădulescu, unul dintre ele fiind acela că „deşi are majoritatea absolută în Consiliul Municipal, dar şi în Guvern, nu a reuşit să aducă bani pentru oraş”. Parlamentarul, visând frumos, zice că „are viziune, a salvat Oltchim, a făcut Râmnicul pol de dezvoltare, a făcut din Râmnic prin legile sale – Metropolă”. Nimic din cele spuse aici nu este adevărat, aşadar, această înşiruire de fapte ale Frâncului scoase din burtă ar putea fi, foarte bine, şterse din respectiva strategie pentru că, oricum, nu le va crede nimeni niciodată.

Finalul strategiei sale este unul apoteotic „Emilian Frâncu ştie şi poate să atragă investitori care să genereze numeroase locuri de muncă bine remunerate”. Dacă se referă la chinezii ăia ciudaţi pe care i-a adus la Hotel Sofianu, ne-am convins. Orice alt comentariu pe marginea acestei declaraţii este chiar fără sens.

P.S. În numărul viitor al ziarului nostru, vom da publicităţii cea de-a doua parte a halucinantei strategii de campanie a lui Emilian Frâncu, care a fost concepută pentru derutarea adversarului.

 OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU