Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TIC – TAC! VEZI CUM poate ajunge Victor Popescu senator

Data de 13 septembrie 2019 este una de referință pentru organizația PNL Vâlcea. În această zi se va judeca ultimul termen al procesului de incompatibilitate intentat senatorului liberal Romulus Bulacu. Parlamentarul vâlcean s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care era consilier judeţean din cauza unor afaceri cu instituţii din subordinea CJ Vâlcea. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a câştigat în primă instanţă (Curtea de Apel Piteşti, dosar nr. 651/46/2016) procesul intentat de senatorul liberal Romulus Bulacu. În data de 23 decembrie 2016, magistrații au respins ca nefondată cererea de chemare în judecată, însă Romulus Bulacu a avut posibilitatea să facă recurs.
Contracte cu RAJDP și Spitalul de la Mihăiești
Amintim că în data de 28 aprilie 2016, ANI a constatat starea de incompatibilitate a senatorului Romulus Bulacu, la data respectivă consilier judeţean. Inspectorii ANI au constatat că, în perioada în care acesta a deţinut mandatul de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. MINET S.A. (societate comercială la care persoana evaluată deţinea calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea în valoare de 1.365,98 lei.
Contracte similare au fost încheiate în aceeaşi perioadă şi între S.C. MINET CONF S.R.L. (societate comercială la care persoana evaluată deţinea calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” Mihăeşti (în valoare de 2.685,84 lei). Atât RAJDP, cât şi Spitalul din Mihăeşti se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Pe baza acestor considerente, ANI a constatat că Romulus Bulacu a încălcat dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
De asemenea, dacă magistrații de la Înalta Curte dau câștig de cauză inspectorilor ANI, Romulus Bulacu riscă să fie decăzut pentru 3 ani din dreptul de a mai ocupa o demnitate publică. Potrivit Legii 161/2003, “persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”
Buicănisme și jocuri de culise
Decizia magistraților Înaltei Curți va fi una definitivă și irevocabilă și dacă va fi nefavorabilă lui Romulus Bulacu, acesta își pierde funcția de senator. În aceste condiții, următorul pe lista de candidați ar deveni senator, iar următorul este nimeni altul decât consilierul județean Victor Popescu. Pozițiile 2 și 3 pe lista pentru alegerile parlamentare din 2016 sunt ocupate de Irina Argeșanu și Alexandru Dediu.
O asemenea ipoteză de lucru nu i-a scăpat președintelui Buican, care i-ar rezolva o mare problemă de legitimitate în interiorul PNL Vâlcea. Mai mult, după ce Bogdan Popescu, președintele de la municipiu a fost înlăturat, Buican își poate încerca mâna și cu Victor Popescu și Irina Argeșanu, ca să-i facă loc primarului Dediu, dacă funcția de senator se vacantează într-adevăr. Mai ales că președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, joacă, chipurile, cu cărțile la vedere și statutul partidului în buzunar.
Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican nu a putut fi contactat pentru a-și spune opinia vizavi de acest subiect.