Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

STENOGRAME: IATĂ CUM a încercat Vosganian să păcălească Guvernul cu 130 milioane USD

Solicitarea procurorilor DIICOT pentru începerea urmăririi penale în ceea ce-l priveşte pe senatorul liberal Varujan Vosganian a avut la bază o stenogramă a şedinţei de guvern din 20 februarie 2008, şedinţă în care Vosganian l-a susţinut pe omul de afaceri Ioan Niculae, care solicita să i se livreze gaze naturale la un preţ mai mic. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu s-a prins de manevră, solicitând mai multe precizări.

Oamenii legii susţin că Vosganian era în temă cu manevrele lui Niculae deoarece îl atenţionaseră atât consilierii săi, cât şi SRI în privinţa lui. Conform procurorilor, prejudiciul în dosare se ridică la peste 130 de milioane de dolari. Cu toate acestea, senatorii au votat împotriva demarării urmăririi penale în ceea ce-l priveşte pe Varujan Vosganian.

Stenograma şedinţei de Guvern din 20 februarie 2008:

Varujan Vosganian: Am sa va rog sa fiti…Lucrurile in privinta asta stau asa, stimati colegi. Eu am facut o Nota in care am prezentat aceasta industrie si am prezentat…Industria are 9.000 de salariati si consuma 70%, consuma numai gaze naturale. Problema insa nu este atat cresterea gazului natural, ci este faptul ca, odata cu cresterea gazului natural si, atentie, la ei nu creste cu 8%, la ei creste cu…mai mult, pentru ca pretul gazului la industrie este 60% intern si 40% extern si atunci…

Calin Popescu Tariceanu: Nu-i mai bine sa importam noi ingrasaminte din Rusia si China sau de la astia care au gaze?!

Vosganian: Domnule prim-ministru, ar fi bine dar, vedeti dumneavoastra, pe langa faptul ca avem vreo 9.000 de salariati, 70% din productia lor se duce la export, deci….

Tariceanu: Mai rau! Daca se duce la export productia, inseamna chiar ca suntem prosti.

Vosganian: Pai, nu suntem, ca ne creste deficitul…in fine…

Tariceanu: Auzi, nu ma lua pe mine cu vrajeala…Noi ce facem?! Eu am inteles. Practic, trebuie sa subventionam pretul gazului ca ei sa produca si dupa aia sa exporte. Deci, eu nu fac decat prin subventie sa…export subventia.

(…)

Laszlo Borbely: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou in Guvern, s-a discutat in 2005, va aduceti aminte, cand au venit iarasi cu plansul ca, domnule, ce dezastru! Ca inchid fabricile, nu stiu ce…Daca ne uitam la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane fata de 10 milioane in 2006. Deci, bine merci, nu numai ca au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajuta pe astia ai nostri…deci, nu sunt de acord.Deci, haideti sa ne bagam in ei, haideti sa fim mai duri cu ei…

Tariceanu: Auzi, Varujan, stii ce citesc eu aici? Pretul ingrasamintelor, culmea e ca a scazut de anul trecut. 330 – 340 fata de 370 -380 in 2007.

Vosganian: Asta e problema lor, ca ne cresc costurile in tara si le scade pretul la export.

Tariceanu: Da, pentru ca altfel senzatia mea este ca subventionam prosteste, ti-am spus. Si consumatorul final, individual si industria… Asta e o subventie…

Vosganian, lui Tariceanu: De ce-mi smulgi inima din piept, micsorandu-mi veniturile?

Nota sedintei de Guvern din 27.02.2008, astfel cum reiese si din extrasul stenogramei (fragmente):

Calin Popescu Tariceanu: Stii care e chestia, Varujan? Noi nu putem sa fim competitivi cu industria asta in conditiile in care pretul de cost cu care sau dracu stie cu ce pret lucreaza astia in Rusia, care sunt producatori de gaze naturale, este de nu stiu cate ori mai mic decat pretul de achizitie al nostru…

Varujan Vosganian: Uite, eu va promit…

Calin Popescu Tariceanu: N-ai cum sa fii competitiv.

Varujan Vosganian: Eu va promit ca nu-i dau drumul la protocol cu ei pana nu va aduc o situatie cu ce se intampla in alte tari si, daca in alte tari se procedeaza la asemenea sprijin prin pret ca si in Romania, n-am avea un motiv sa le diminuam avantajul competitiv in felul acesta. Deci, din datele pe care le am eu…

Calin Popescu Tariceanu: Iti dai seama ca pretul la gaze care e pe piata acum e un pret dictat de foarte multi factori exogeni, nu de costul de productie, nu de existenta resurselor, ci e un pret speculativ, care nu are o legatura cu valoarea resursei.

Varujan Vosganian: Sa vedem, ca daca si in tarile din jur se utilizeaza aceasta finantare prin pret, atunci nu avem motiv sa n-o facem noi, sa ne blocam singuri industria. Daca insa nu se face si noi trebuie sa fortam sustinerea ca sa fie industria viabila, atunci luam alte masuri.

Calin Popescu Tariceanu: Varujan, senzatia mea, sa spun pe scurt, senzatia mea este ca eu, in loc sa creez valoare adaugata la chestia asta, export valoare adaugata. Da? Asta e!

Varujan Vosganian: Hai acum, totusi, pastrand proportiile, 10 dolari subventie la mia de metri cubi ce dam noi sunt cateva milioane de euro, nu cred ca asta poate fi…adica cateva milioane de euro ca sa munceasca 9.000 de oameni si sa…Ganditi-va ca ei dau la buget 500 de milioane de lei pe an. Pai, 500 de milioane de lei este 150 de milioane de euro. Eu le dau subventie de zece ori mai putin, daca o luati asa. Una peste alta, mai mult dau decat iau. Asta e clar. Pe ansamblu…bugetul primeste 130 de milioane de lei…de euro. De ce-mi iei tu banii? De ce-mi smulgi inima din piept, micsorandu-mi veniturile?