Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Romulus Bulacu, interesat de soarta sinistraţilor din comuna Alunu

Într-o interpelare adresată prim-ministrului României, Sorin Grindeanu, senatorul liberal Romulus Bulacu, vorbeşte despre sprijinul financiar destinat familiilor sinistrate din comuna Alunu, județul Vâlcea.

„Supun atenției dezastrul care se derulează în comuna Alunu, județul Vâlcea. Ploile abundente din ultima perioadă au afectat serios gospodării, drumuri, poduri și podețe în 20 de localități ale județului, dar cel mai mare dezastru este cauzat de reactivarea alunecărilor de teren. Cea mai mare calamitate s-a produs în comuna Alunu, unde se află un depozit de steril al exploatării miniere Berbești. În urma deplasării la fața locului și din discuțiile purtate cu localnicii, vă comunic că aceștia și-au exprimat nemulțumirile, dând vina pe autorități și considerând că alunecarea de teren a fost determinată de decizia operatorului carierei de lignit Berbești de a depozita steril în vârful acestui deal, unde exista deja un astfel de depozit stabilizat și care nu mai permitea o încărcare suplimentară. O pădure tânără de 18 hectare şi 2 uliţe săteşti, aflate pe versantul respectiv au fost îngropate de pământ.În acest moment, 2 familii au fost deja evacuate, iar altele cinci sunt pregătite să îşi părasească locuinţele în cazul în care alunecarea de teren, reactivată în zonă, va înainta tot mai mult. Din spusele specialiștilor, alunecarea înaintează cu 1 metru pe oră, iar terenul afectat se află la 300 de metri de DJ 605C, în apropierea albiei râului Olteț.

Reprezentanţii Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea au intervenit cu utilaje pentru a încetini eroziunea solului şi pentru a reface drumul comunal, astfel încât oamenii să nu rămână blocaţi. Zi și noapte buldozerele împing sterilul pentru ca locuințele să nu fie îngropate, însă alunecarea este tot mai puternică. Deși deocamdată nu pot fi evaluate pagubele, până acum au fost distruse de acest fenomen peste 30 de hectare de păduri şi terenuri ale oamenilor și 2 gospodării.

Menționez că un episod similar s-a întâmplat și în 2004, când 6 familii au fost evacuate. Pe cale de consecință domnule Prim Ministru, vă rog să-mi comunicați dacă veți aloca din Fondul de Rezervă al Statului un sprijin financiar necesar familiilor și autorităților pentru remedierea situației din comuna Alunu, județul Vâlcea” se arată în interpelarea senatorului Romulus Bulacu.