Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Romulus Bulacu, interesat de absorbţia fondurilor europene

Într-o întrebare adresată ministrului delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, senatorul Romulus Bulacu face referire la strategia ministerului privind absorbţia fondurilor europene.

„Doamnă Ministru delegat pentru fonduri europene,
Unul dintre marile eșecuri de țară ale României în ultimii ani este, fără îndoială, absorbția fondurilor europene.
Pentru perioada 2014-2020, putem remarca un start lent în implementarea proiectelor, datorat inclusiv neacreditării programelor operaționale și a structurilor de gestionare a acestor programe. Până în momentul de faţă, avem 0% absorbţie a fondurilor europene pentru cele 23 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie. Rata de contractare este una foarte redusa, probabil și din cauza birocrației excesive, în România media acesteia fiind de 5%. Absorbția este insignifiantă și prezintă un mare risc de dezangajare bugetară a fondurilor alocate programelor operaționale.

Pe cale de consecință Doamnă Ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați:

1. Care este nivelul minim estimat privind absorbția fondurilor europene pe care le gestionați, pentru anul 2017?
2. Care este strategia Ministerului pentru a stimula atragerea de fonduri pentru unitățile administrativ teritoriale și alte persoane juridice sau fizice interesate?
3. Care este calendarul de acreditare a structurilor implicate în managementul și controlul gestionării fondurilor nerambursabile externe la nivel național ?
Vă mulțumesc.” se arată în întrebarea senatorului Romulus Bulacu.