Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Romulus Bulacu, îngrijorat de perpetuarea virusului pestei porcine

Senatorul PNL Romulus Bulacu a luat-o la întrebări prin intermediul unei interpelări parlamentare pe premierul Viorica Vasilica Dăncilă privind măsurile luate pentru a stopa pesta porcină.

“Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să intensifice măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA se pare că le-a redus. Dau citire unui paragraf din Avertismentul Comisiei Europene, sosit în februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale.

Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.” Toate prezicerile experților s-au adeverit la începutul acestei veri, când primii porci domestici au contactat pesta porcină africană de la porcii mistreți veniți din Ucraina. De la acest avertisment și până în prezent, pagubele produse de nepăsare și incompetență sunt estimate la peste 3 miliarde de euro. Zeci de mii de porci omorâți, ferme ruinate și oameni rămași peste noapte fără loc de muncă. Privind lucrurile, pe linie orizontală, efectele nocive ale prezenței pestei porcine în România sunt mult mai grave. Companiile din domeniu vor fi grav afectate, fiind întreruptă continuitatea economică și interdependența între comercianți. Gaura lăsată de uciderea a peste 150.000 de porcine va fi acoperită cu carne de import, în timp ce gena românească a fost distrusă.

Doamnă prim ministru, având în vedere cele precizate mai sus, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați cine se face vinovat de nerespectarea măsurilor și avertismentelor sosite de la C.E.? Și în același timp, care sunt măsurile luate pentru a stopa perpetuarea virusului în toate județele țării? Solicit răspuns scris” a declarat senatorul Romulus Bulacu.