Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Romulus Bulacu, îngrijorat de eşuarea programului Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation, prezentat ca un sprijin pentru antreprenorii aflaţi la început de drum, provoacă îngrijorare în rândul celor care şi-au pus în joc toate economiile.

După mai multe amânări, în ultimele trei luni, din peste 8.000 de firme declarate câştigătoare, mai puţin de 200 de beneficiari au primit finanţarea promisă, spun consultanţii. În tot acest timp, mulţi antreprenori se gândesc cu groază că ar putea ajunge să îşi închidă afacerile, în timp ce altele nici nu au început să funcţioneze.

Îngrijorat de eşuarea programului Start-Up Nation, senatorul Romulus Bulacu a adresat o întrebare ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea: „Programul de guvernare susține că antreprenorii tineri vor fi încurajați prin intermediul programului Start-up Nation – și nu numai – prin finanțarea nerambursabilă cu 200.000 lei pentru fiecare startup, fără a fi nevoie de cofinanțare. Programul conține date exacte: 10.000 de start-up-uri finanțate anual, costuri 0 pentru înființarea acestora, dar și accesarea programului online.

La finalul anului 2017, rezultatele sunt dramatice. Conform datelor comunicate până acum de ministerul dumneavoastră, există doar 23 de beneficiari care şi-au primit banii promişi de stat, 200.000 de lei pentru fiecare. Mulţi din antreprenorii care şi-au investit banii proprii sunt forţaţi să-şi închidă afacerile pe care nici măcar nu le-au pornit. Și aici se pare că vorbim de 8000 de antrepenori. Unii dintre ei au făcut credite și au început să utilizeze banii, dar neprimind sumele promise de la stat, sunt acum înglodați în datorii. Alții își vând afacerile pe site-uri de anunțuri gratuite. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puţin peste 100 de anunţuri active.

Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați care sunt aspectele ce au îngreunat derularea acestui program și care sunt măsurile pe care le veți lua pentru ca Start-Up Nation să fie cu adevărat o oportunitate pentru tinerii întreprinzători, aşa cum aţi promis?”.