Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu vrea taxă per pet

Printr-o întrebare adresată ministrului Mediului, Rovana Plumb, senatorul PNL, Adrănel Cotescu, ridică o problemă spinoasă şi anume poluarea apelor de suprafaţă cu sute de tone de deşeuri menajere, PET-uri, arbuşti, aparatură electrocasnică sau diferite obiecte de uz casnic, care pun în pericol an de an funcţionarea normală a hidrocentralelor din toată ţara.

„Luate de râuri, gunoaiele parcurg o întreagă călătorie, de la izvoare şi până la construcţiile hidrotehnice, care sunt primele obstacole în calea lor. Un astfel de caz s-a înregistrat pe râul Jiu, unde o viitură a adus sute de metri cubi de PET-uri şi tone de alte deşeuri, riscând să oprească buna funcţionare a centralelor hidroelectrice de la Vădeni şi Târgu Jiu. Acestea pun în pericol construcţiile hidrotehnice şi siguranţa locuitorilor. Hidroelectrica, de exemplu, plăteşte anual către Apele Române taxe de 80 de milioane de euro pentru apă, acesteia din urmă revenindu-i obligaţia de a curăţa apele. Sumele totale cheltuite în perioada 2008-2012 pe igienizarea albiei râului Jiu şi a luciului lacurilor de acumulare, de către Hidroelectrica Târgu Jiu se ridică la circa 345.000 de lei.

Pe de altă parte, inspectorii Gărzii de Mediu au atras atenţia în mai multe rânduri oficialilor companiei Hidroelectrica să cureţe apele, cu toate că acest lucru nu reprezintă obligaţia Hidroelectrica, ci cade în sarcina Apelor Române.

Maximul viiturii a fost atins pe 15 martie 2013, cu un debit deversat de 260 m cubi/secundă. Regulamentele şi normativele de exploatare în condiţii de siguranţă prevăd că la peste 100 m cubi/secundă se opresc hidroagregatele şi se face deversare prin stavile şi clapete.  Râul Jiu, din păcate, nu este singurul râu din ţară afectat de poluare” – se arată în interpelarea senatorului vâlcean.

Prin întrebarea adresată ministrului mediului, Senatorul Adrănel Cotescu vrea să ştie ce acţiuni veţi întreprinde pentru curăţarea râurilor de interes hidrotehnic, care sunt măsurile din punct de vedere informaţional, cât şi legal, pe care le veţi institui pentru a preveni asemenea incidente pe viitor, dar şi dacă se consideră oportună introducerea unei taxe per PET cumpărat, taxa ce ar urma să fie restituită odată cu returnarea PET-ului?

MAGDA POPESCU