„În luna aprilie au fost descoperite, de către inspectorii muncii, 74 de muncitori «la negru». Trei dosare dintre acestea au fost trimise Parchetului, spre cercetare, pentru muncă fără contracte cu mai mult de cinci persoane. Din datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, în cazul celor trei angajatori este vorba de 40 de persoane care munceau fără acte. Nu au fost descoperite cazuri doar în sistemul privat, ci şi în domeniul administraţiei publice, respectiv la primării şi instituţii ale statului. În total s-au acordat 443 de amenzi în valoare de 441.000 lei. În ceea ce priveşte, sesizările s-au înregistrat în luna aprilie 65 pe «Relaţii de muncă» şi şase la capitolul «Securitate şi sănătate în muncă». Tot luna trecută au avut loc patru accidente de muncă.
Având în vedere cele menţionate, vă rog să îmi comunicaţi, doamna ministru, dacă veţi efectua controale la nivel naţional, prin ministerul pe care îl conduceţi, în care să se verifice existenţa contractelor de muncă, începând cu angajatorii din sistemul public. De asemenea, în ce proporţie s-au plătit aceste amenzi şi care este destinaţia banilor?”
Aceasta este interpelarea transmisă de senatorul Cotescu către ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. În încercarea de a identifica despre ce este vorba, am aflat că, de fapt, senatorul PNL nu prea a înţeles situaţia, prezentându-o mai departe eronat.
În general, întrebările şi interpelările parlamentarilor vâlceni sunt lipsite de substanţă, terne, rar oferind cu adevărat un subiect jurnalistic sau unul de interes real pentru vâlceni. De această dată, însă, întrebarea senatorului Cotescu către ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ne-a trezit interesul tocmai pentru că se face vorbire despre munca la negru în primării şi instituţii ale statului. Am luat legătura telefonic cu consilierul senatorului, Valentin Monceanu, pe care l-am întrebat despre ce primării şi instituţii este vorba. Acesta ne-a spus că nu are cunoştinţă, însă ne-a îndrumat să vorbim cu senatorul. L-am sunat de câteva ori pe senatorul Cotescu, însă nu a răspuns. L-am sunat din nou pe Monceanu, însă nici acesta nu a mai răspuns. Ce să înţelegem din această atitudine? Că aceste interpelări sunt făcute la normă, fără a cunoaşte în amănunt datele problemei?
Fără ajutorul celor doi am reuşit să aflăm despre ce este vorba, senatorul Cotescu fiind departe de adevăr. Iată ce am aflat dintr-o sursă extrem de autorizată din interiorul ITM. Un fost angajat în funcţie de conducere ne-a elucidat misterul muncii la negru din judeţul Vâlcea. „Nu este muncă la negru. Este un lanţ al slăbiciunilor care nu se mai termină. Spre exemplu, la Institutul Naţional de Statistică, în timpul recensământului, a fost angajat personal cu contract de prestări servicii, pentru că ştiţi bine că angajările din sistemul bugetar sunt blocate. Conform legii, dacă inspectorii de la ITM descoperă mai mult de 5 contracte în neregulă trebuie să înainteze situaţia către Parchet. De regulă, Parchetul judeţean dă neînceperea urmăririi penale. La fel, domnul Cotescu mai făcea referire la Primăria Sălătrucel, unde situaţia este similară. Ce să facă Primăria respectivă dacă are, spre exemplu, staţie de tratare a apei, iar laborantul a ieşit la pensie. Normal că trebuie să angajezi altul. Oamenii au găsit şi ei soluţii… Trebuie ajutaţi, nu amendaţi” – ne-a declarat sursa.
În aceste condiţii, considerăm că oportun ar fi ca senatorul Cotescu să facă o interpelare către guvern să deblocheze posturile din sistemul bugetar pentru a se termina cu asemenea anomalii, şi nu să caute munca la negru… acolo unde nu este.
MAGDA POPESCU
Lasă un comentariu