Senatorul PNL Adrănel Cotescu a interpelat-o pe Grațiela Leocadia GAVRILESCU, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în legătură cu ecologizarea zonelor afectate, parte a fostei Uzine Chimice Turda. În opinia senatorul vâlcean, în România zac abandonate de ani de zile zeci de mii de tone de otrăvuri extrem de periculoase. Acestea sunt rămase de pe urma Uzinei Chimice Turda, falimentată și ajunsă un morman de moloz.
„Un oraș întreg stă de 15 ani pe un munte de substanțe atât de puternice încât un singur strop ar omorî un om. Și tot de 15 ani otrava se infiltrează în sol și în apă, amenințând sănătatea a zeci de mii de oameni. Uzinele Chimice au fost odinoară motorul economic al unui întreg oraș, ajungând, într-un final, în insolvență. Numai că aici nu era o uzină oarecare. Asta aveau să constate și autoritățile care au aprobat demolarea. Când s-a ajuns la dezafectarea secției de Electroliză, s-au revărsat din conducte șiroaie de mercur. Suficient de mult și de puternic cât să omoare pe loc oamenii unui întreg județ. Stația de electroliză era proiectată să funcționeze cu 75 de tone de mercur. După dezmembrarea ei de persoane necalificate, nu s-au mai recuperat decât 30 de tone. Restul a dispărut pur și simplu. Fie a fost comercializat pe piața neagră, fie a intrat în pământ.
Specialiști de la Universitatea din Cluj au prelevat probe din tencuiala clădirilor din uzină, iar rezultatele i-au îngrozit până și pe cei avizați. Dacă la nivel mondial se acceptă o limită maximă de 4 miligrame la kilogram, acolo s-a descoperit 21.100 miligrame la kilogram, de 5200 de ori mai mult. Printre ruinele toxice se joacă copiii localnicilor din zonă. Dar pericolul nu vine doar de la mercurul din uzină, ci și de la hexaclorciclohexan (HCH), un insecticid extrem de periculos produs odinioară în cantități uriașe la Turda. Oamenii de știință au reușit să demonstreze toxicitatea extrem de mare a acestui insecticid și, începând cu 2009, utilizarea lui în agricultură a fost interzisă la nivel mondial. Se aproximează că la Turda se află împrăștiate în sol nu mai puțin de 60.000 de tone de deșeuri de HCH”, arată senatorul Cotescu în interpelarea sa.
Lasă un comentariu