Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Coca este pe locul cinci într-un top al iniţiativelor legislative din Senat

IMPLICARE. Senatorul PSD Laurenţiu Coca se numără, fără îndoială, printre cei mai activi parlamentari actuali. De când a fost ales senator al Colegiului Uninominal Bălceşti – Drăgăşani, pesedistul nu conteneşte să-i bombardeze pe guvernanţi cu întrebări, interpelări sau declaraţii politice cu privire la problemele colegiului pe care-l reprezintă, dar şi ale judeţului Vâlcea. Tocmai de aceea, el s-a clasat pe locul cinci într-un top al iniţiativelor legislative din Senatul României. Într-un interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, senatorul Laurenţiu Coca a făcut un bilanţ al anului 2011 şi ne-a vorbit despre aşteptările sale în anul care vine.

Rep.: Domnule senator Laurenţiu Coca, care sunt cele mai mari satisfacţii ale dumneavoastră în anul care se sfârşeşte?

Laurenţiu Coca: Nu pot să spun că sunt atât de multe satisfacţii pentru că au fost trei ani de angajări de răspundere şi de inovaţii ale actualului Guvern, acţiuni ce s-au făcut pentru prima dată după 20 de ani de democraţie. Noi o să ne dezvoltăm într-o democraţie originală, aşa cum au prezis politicienii cu ştate mai vechi în politică. Ce pot să spun, sunt şi satisfacţii, dar cu gust amar. Una dintre acestea este că guvernanţii pedelişti nu au putut să taie 15% din pensii şi ne-am bătut mult pentru acest lucru. De asemenea, noi opoziţia avem satisfacţia că după 21 de ani am reuşit să dăm jos un guvern, dar, din păcate, democraţia nu a funcţionat din nou şi prim – ministru a fost numit tot Emil Boc. Cred că prin tot ceea ce am făcut noi cei de la PSD, am demonstrat că ştim să ne îndeplinim promisiunile în campania electorală, chiar dacă am fost nevoiţi, aşa cum spuneam, să ne batem pentru anumite lucruri în Parlamentul României. Situaţia actuală prin care trec românii şi vâlcenii în particular arată clar că România a fost extrem de prost guvernată. Nimeni nu uită că este criză mondială, dar nici nu trebuie să uităm că ţările care au plecat din blocul socialist, din Tratatul de la Varşovia şi din C.A.E.R, Polonia sau Bulgaria, deja au ştiut să gestioneze lucrurile şi au creşteri economice semnificative. Nouă ni se arată întotdeauna pisica neagră cu Grecia. Însă eu cred totuşi că toţi românii şi-ar dori să trăiască ca în Grecia, să aibă salariile grecilor şi pensiile acestora. Însă, actualii noştri guvernanţi tratează fiecare om în cifre. Mă uitam în ultimele luni că anul 2012 nu va începe sub auspicii bune pentru că se vor mări accizele la combustibil, se va scumpi energia electrică ceea ce va duce la o scumpire în bloc a tuturor preţurilor. Şi retragerea subvenţiilor la termificare este o măsură care îi va duce pe mulţi dintre români în pragul sărăciei. Dar guvernanţilor se pare că nu le pasă de aceste lucruri. De aceea, eu cred că sunt mai multe dezamăgiri decât împliniri pentru că lucrurile nu merg bine în ţara aceasta.

Rep.: În ceea ce priveşte realizările de la nivelul judeţului Vâlcea, ce s-a reuşit să se facă în acest an?

L.C.: Întotdeauna am considerat că munca în echipă este cea care contează. Niciodată nu am vrut să prezint lucrurile în alt fel, deşi uneori am acţionat şi singur. După cum bine ştiţi, în judeţul Vâlcea preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, care este şi preşedintele PSD Vâlcea, a dus acest judeţ pe unul dintre primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Cu bani foarte puţini a reuşit să facă o treabă bună pentru vâlceni şi am ajuns să fim daţi ca exemplu în toată ţara. Ion Cîlea a reuşit să toarne sute de kilometri de covor asfaltic, depăşindu-şi cu mult promisiunile din campania electorală.

Din punct de vedere personal, deşi sunt la primul mandat, pot spune că sunt mulţumit de ce am reuşit să realizez până acum. Am încercat să-mi reprezint alegătorii şi să merit încrederea lor. Pot să vă spun că în mare parte am şi reuşit, la ora actuală sunt pe locul cinci într-un top al iniţiativelor legislative în Senatul României, am trei legi care îmi poartă numele şi au intrat în vigoare şi mai am o lege care este la promulgare.

Rep.: Care sunt gândurile cu care intraţi în anul viitor şi care sunt obiectivele pentru ultima parte a mandatului dumneavoastră?

L.C.: În primul rând aş dori să reiau o veche dorinţă a mea, de promovare a unei legi sportive, deşi am mai avut această iniţiativă. Niciodată nu o să uit de unde am plecat şi din păcate această lege a căzut în Senat la doar două voturi. Am dreptul însă să reiau această iniţiativă. A doua chestiune pe care mi-am propus-o de când am intrat în Parlamentul României este ca mişcările muncitoreşti ale minerilor din Valea Jiului în anul 1977 şi din Motru în anul 1981 să fie cel puţin recunoscute din punct de vedere moral ca şi mişcări împotriva fostului regim. Am avut această iniţiativă şi promisiunea colegilor mei din Comisia de Muncă şi Comisia pentru Revoluţionari că vom încerca să trecem aceste legi. Măcar să obţinem o recunoaştere onorifică morală a celor care atunci s-au ridicat împotriva regimului.

Rep.: Intrăm într-un an electoral, iar alegerile se apropie cu repeziciune. Care sunt obiectivele dumneavoastră electorale?

L.C..: În primul rând să câştigăm alegerile în noua structură, USL. PSD, în toate alianţele din care a făcut parte, a avut întotdeauna cele mai multe voturi, însă acum trebuie să câştigăm mult mai mult. În judeţul Vâlcea, de când la conducerea PSD este Ion Cîlea, ne-am clasat întotdeauna în primele cinci organizaţii pe ţară. Noi ştim ce avem de făcut şi sunt convins că vom învinge. Pe plan personal mai am un an să mă gândesc dacă vreau să mai candidez. Nu-mi doresc neapărat să mai obţin un mandat de senator pentru că eu am lucrat cu trei parlamentari înainte să devin senator şi în acei 12 ani eu nu am văzut un radicalism politic aşa cum este acum. Cu toate acestea, la nivelul USL avem o hotărâre a Biroului Permanent Naţional care spune că cei care sunt în funcţii trebuie să-şi păstreze colegiile, evident cele care vor mai fi. Însă, aşa cum au fost comasate alegerile, eu cred că ele pot fi amânate şi până în anul 2013, pentru că data va fi stabilită printr-o hotărâre de guvern, iar din punct de vedere constituţional ele se pot amâna. Aşadar, din punct de vedere electoral nu avem încă nimic clar, iar actuala Putere se pare că fuge de alegeri, creând un haos de care nu aveam nevoie. USL-ul în schimb vrea să se întoarcă la popor şi de aceea îşi ţine oamenii aproape.

Rep.: Din câte ştiţi dvs., sunt primari de la PSD sau PNL din Vâlcea care au făcut pasul către UNPR sau se pregătesc să-l facă?

L.C.: Dar dacă ar fi şi de la PDL care au semnat adeziuni în alb cu PSD-ul sau PNL-ul? De ce se pune problema numai invers? Primarii întotdeauna au făcut un slalom foarte ciudat, pentru că au vrut să-şi ajute comunităţile şi să aducă cât mai mulţi bani în localităţile pe care le conduc. Chestiunea asta se va clarifica însă cu 10 zile înainte ca fiecare candidat să dea acele declaraţii de apartenenţă.

Rep.: Veţi susţine promovarea tinerilor din PSD Vâlcea în funcţii publice şi care ar fi tinerii politicieni pesedişti valoroşi ce merită a fi susţinuţi?

L.C.: Ca vechi pesedist am fost întotdeauna cel care a promovat şi care a încercat să promoveze tineri pentru că eu la 50 de ani sunt prea bătrân să fiu tânăr şi prea tânăr să fiu bătrân. Avem destui tineri în organizaţia judeţeană şi destul de mulţi tineri deja promovaţi. Aş putea să dau câteva exemple: Remus Grigorescu, Costi Rădulescu, Lucian Rădulescu, Nicoleta Diaconu, Gigi Matei, Ion Bleciu, Victor Marin şi mulţi alţii. O parte din aceştia ocupă deja funcţii publice, iar restul sunt de acord că trebuie promovaţi pentru că sunt valoroşi.

Rep.: Care credeţi că sunt şansele liberalului Emilian Frâncu să câştige funcţia de primar al Râmnicului şi ale pesedistului Ion Cîlea să recâştige funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea?

L.C.: Începând cu Ion Cîlea pot spune că acesta practic nu are adversar în acest moment. El trebuie să recâştige ce are acum. Ion Cîlea este un politician cu foarte multă experienţă din punct de vedere administrativ şi al ştiinţei conducerii. Mai mult, este un om popular, iubit de oameni şi care se zbate pentru problemelor vâlcenilor. Noi ştim să facem echipă în jurul dânsului, iar cartea de vizită îl recomandă. Pe de cealaltă parte, Emilian Frâncu este un politician şi un parlamentar cu experienţă, fiind la al doilea său mandat în Parlamentul României. Este foarte harnic şi cred că dacă ştie să creeze o conexiune trainică cu organizaţia municipală PSD în cadrul USL şi dacă îl are alături pe Gigi Matei, care este un consilier local cu experienţă, va avea mari şanse să câştige alegerile.

CLAUDIA STANCIU