Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Adrănel Cotescu susţine că sunt prea multe studii de fezabilitate

Prin intermediul unei interpelări adresate ministrului delegat pentru Energie, Eugen Nicolaescu, senatorul PNL se arată contrariat de numeroasele studii de fezabilitate realizate pe bani grei pentru diferite investiţii, care apoi zac uitate prin birourile diferiţilor funcţionari din ministere. Senatorul vâlcean doreşte să i se comunice dacă se va dispune o investigaţie cu privire la utilitatea tuturor acestor studii de fezabilitate. De asemenea, vă rog să îmi transmiteţi ce măsuri o să luaţi, prin ministerul pe care îl conduceţi, pentru a preîntâmpina astfel de cazuri.

Hidroelectrica a încheiat un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de 1 mld. euro. În 2008, compania a plătit aproape 410.000 de euro pentru primul studiu de fezabilitate. În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a impactului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a efectuat nicio lucrare. Reactoarele 3 şi 4 sunt un alt proiect ce a avut parte de studii de fezabilitate.

La începutul acestui an, un contract în valoare de 14,5 milioane de lei încheiat în 2010 între Hidroelectrica şi Deloitte Consultanţă s-a finalizat. La încetarea contractului trebuia să existe o societate comercială pentru realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, cât şi o listă de investitori selectaţi. Hidroelectrica a mai atribuit două contracte, unul pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru Tarniţa, în valoare de 44.000 de euro câştigat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice Project Development, şi unul pentru evaluarea impactului asupra mediului, de 4.500 de euro, câştigat de Unitatea de Suport pentru Integrare, potrivit anunţurilor de atribuire publicate pe site-ul e-licitaţie. Pe site-ul indicat de Deloitte se arată că prin contractul de 3,4 mil. euro s-au făcut, printre altele, analiza cadrului legislativ, analiza critică a unui vechi studiu de fezabilitate, elaborarea unui model financiar pentru centrală, dar şi marketingul proiectului.

Studii de fezabilitate s-au făcut și în 1994, 1999, 2007, 2008. Acum se actualizează din nou un studiu de fezabilitate. Potrivit datelor de pe e-licitaţie, din 2009 şi până în 2012 EnergoNuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4, a cheltuit 30 de milioane de euro pe consultanţă sau studii de fezabilitate. Ultimul studiu de fezabilitate, cu o valoare de aproape 381.000 de euro, a fost elaborat de Ernst&Young, iar potrivit acestuia cele două reactoare ar trebui să coste 6,5 miliarde de euro. Peste 4 mil. euro s-au dus la Royal Bank of Scotland în 2010 pentru servicii de consultanţă financiară, circa 8 mil. euro au fost încasaţi de Tractebel Engineering pentru servicii de inginerie, iar 8,5 mil. euro au intrat în contul Atomic Energy of Canada pentru consultanţă în domeniul securităţii nucleare” – se arată în interpelarea senatorului Cotescu.