Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senator Romulus Bulacu: România nu face parte dintr-un proiect pilot al Comisiei Europene care vizează consolidarea guvernanţei şi a capacităţii administrative de a gestiona fonduri europene

În cadrul Şedinţei Senatorului de marţi, 29 mai a.c., senatorul Romulus Bulacu a adresat o întrebare Ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

“O treime din fondurile europene pierdute în toată Europa îi aparţin României. În momentul în care preşedintele României Klaus Iohannis a atras atenţia public că, deşi suntem la jumătatea exerciţiului financiar, ţara noastră a atras puţin peste 15% din fondurile europene ce i se cuvin, coaliţia de guvernare s-a grăbit să contrazică aceste lucruri.

Azi, din presa de specialitate, aflăm că România nu face parte dintr-un proiect pilot al Comisiei Europene care vizează consolidarea guvernanţei şi a capacităţii administrative de a gestiona fonduri europene, şi aceasta nu pentru că nu i s-a permis sau n-a fost invitată. Se pare că, România nu şi-a exprimat interesul de a participa.

Comisia Europeană a publicat, la data de 9 februarie 2018, un anunţ care conţinea solicitarea adresată autorităţilor naţionale de a-şi exprima eventualul interes pentru îmbunătăţirea capacităţii lor administrative în materie prin includerea unuia dintre programele naţionale în proiectul-pilot. Termenul limită de transmitere al aplicaţiilor a fost 9 aprilie. România nu şi-a exprimat interesul de a trimite o solicitare.

Astfel, Comisia Europeană a selectat cinci autorități naționale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria și Croația, care să facă parte dintr-un proiect-pilot care vizează consolidarea guvernanței și a capacității administrative de a gestiona fonduri europene.

Pe cale de consecinţă, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneţi şi având în vedere incapacitatea dovedită a României de a atrage fondurile cuvenite, vă rog să-mi comunicaţi care au fost motivele pentru care ţara noastră nu s-a înscris în acest proiect-pilot şi cum justificaţi pierderea unei astfel de oportunităţi care avea menirea de a debloca potenţialul investiţiilor publice în termeni de creştere şi locuri de muncă?” se arată în documentului transmis ministrului Rovana Plumb.