Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senator Claudia Banu: „Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea”

„Am fost şi rămân un susţinător al drepturilor elevilor şi un partener constant al dialogului cu reprezentanţii lor, desemnaţi prin intermediul asociaţiilor şi organizaţiilor de profil. Dar, în chestiunea modificării mediei minime necesare pentru bursa de merit, respectiv, 9.50, susţin categoric demersul Ministerului Educaţiei, cu atât mai mult cu cât datele furnizate vorbesc de la sine. Consider că este un moment bun, ca tinerii să înţeleagă că în viaţă perfomanţa, efortul susținut şi competitivitatea generează succesul.
În anul 2020, s-a stabilit pentru prima oară, după anul 1989, că va fi asigurat de la bugetul de stat, din cote defalcate din TVA, cuantumul minim de 100 lei/lună, indiferent de tipul bursei. Până la acel moment, bursele au fost finanțate doar de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. De aceea, cuantumul acestora a crescut de la valori derizorii, în multe cazuri, în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună, bursa de performanță și 200 lei/lună, bursa de merit.
Prin HG nr. 1.094/2021 s-a stabilit un nou cuantum al burselor care vor fi acordate elevilor în anul școlar 2021-2022, diferențiat, pentru prima dată, în funcție de categoria de burse, astfel: 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 lei pentru bursele de merit și cele de ajutor social și 150 de lei pentru bursele de studiu.
Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea. Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, respectiv nota 8,50, bursei de merit i-au fost anulate semnificația, sensul și scopul, deoarece, la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Adică, mai bine de jumătate, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost, din păcate, încadraţi la analfabeţi functional. Este absurd să consideri că în învăţământul din România avem elevi merituoși într-o proporţie mai mare de jumătate.
Conform datelor Ministerului Educaţiei, numărul estimat de beneficiari pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit și 156.000 de burse de ajutor social” a transmis senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Mihaela Banu.