Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senator Bogdan Matei: Anumite categorii de persoane care nu dețin cod numeric personal ar putea beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției și ar putea fi scutite de la coplată

Potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere şi susţinută şi de senatorul PSD Bogdan Constantin Matei, anumite categorii de persoane care nu dețin cod numeric personal ar putea beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției și ar putea fi scutite de la coplată.

Concret, dacă va intra în vigoare, proiectul de lege va da anumitor categorii de persoane care nu au cod numeric personal posibilitatea de a beneficia de asigurare, fără plata contribuției și de a fi scutite de efectuarea coplății. Măsura va viza mai multe categorii de persoane fără acte, și anume copiii cu vârsta de până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, femeile însărcinate sau lăuze și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

Conform propunerii legislative, în cazul în care la o unitate medicală se prezintă o persoană care nu deține cod numeric personal, medicii vor anunța poliția și serviciile de asistență socială din regiune pentru a o identifica sau pentru a o înscrie în registrele de stare civilă.

Cei care se vor prezenta la o unitate medicală de stat și nu vor deține un cod numeric personal vor da o declarație în care vor sublinia faptul că nu sunt înregistrate la starea civilă și astfel vor beneficia de asigurare fără plata contribuției. Pentru tinerii cu vârsta mai mică de 14 ani sau persoanele cu handicap, declarația va putea fi făcută de persoanele care le însoțesc la spital.

Persoanele care vor declara, în mod fals, că nu au cod numeric personal și vor să obțină servicii medicale gratuite vor comite infracțiunea de fals privind identitatea, infracțiune pedepsită, conform Codului penal, cu închisoarea de până la trei ani.

“La momentul actual, accesul persoanelor aflate în aceste situaţii este restricţionat în condiţiile neînscrierii sau întârzierii înscrierii în registrele de stare civilă. Completarea prevederilor legale existente este un pas înainte în ceea ce priveşte accesul universal la servicii de sănătate al unor categorii de persoane vulnerabile recunoscute în actele normative în vigoare, în special copiii sub 18 ani, fără ca lipsa documentelor de identitate să constituie o barieră sistematică în accesarea acestui drept fundamental” a declarat senatorul PSD de Vâlcea, Bogdan Matei.

Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.