Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
10. POLITICA - La Vâlcea Cîlea și Buican război total 2

Ruperea USL, o chestiune de timp. La Vâlcea, Cîlea și Buican, război total

„USL nu mai prinde Anul Nou” – este una dintre glumele care se fac chiar între pesedişti şi liberali, aceştia nemaiferindu-se să vorbească deschis despre o iminentă rupere a USL. În multe judeţe ale ţării, USL e vraişte, războiul fiind pe viaţă şi pe moarte între PSD şi PNL pentru supremaţie şi ciolan. Se duc războaie dure, din care nu lipsesc acuzaţiile grave, ameninţările, ca să nu mai vorbim despre sabotaje. Judeţe precum Botoşani, Neamţ, Gorj, Dolj sau Dâmboviţa sunt locuri în care USL mai există doar pe hârtie. Însă, probleme sunt în mai toate judeţele ţării.

Vâlcea: Cîlea şi Buican, dragoste cu năbădăi

Din „dragostea cu năbădăi” dintre Cîlea şi Buican au rămas doar năbădăile. Nu s-au suportat niciodată, nu s-au înţeles şi, mai grav, nu au făcut nici măcar un efort ca această alianţă să meargă la nivelul Vâlcii. De altfel, judeţul nostru este un caz aparte pentru că aici nu există nici măcar un protocol semnat la nivel judeţean. De la acuzaţii de şantaj, la ameninţări subliminale, la beţe-n roate puse prin Consiliile de Administraţie, toate au fost uzitate de colegii de alianţă de la Vâlcea. Cîlea s-a plâns că este şantajat de liberali, prin blocarea proiectului de 110 milioane euro de la APAVIL, dar şi prin boicotul de la AGA APAVIL SA. Buican nu s-a lăsat mai prejos, a ieşit în unica sa conferinţă de presă de mai bine de un an şi jumătate şi a glăsuit: „Cedez întru totul responsabilitatea guvernării locale prietenului meu, dr. ing. Ion Cîlea! Vedem peste tot oameni numiţi numai după criteriul apartenenţei politice. Principiul meu este cel al profesionalismului. Sunt directori pe care i-am menţinut în funcţie şi în perioada 2006-2008, în timpul guvernării Tăriceanu, chiar dacă nu erau liberali. Domnul Cîlea i-a înlocuit strict pe criterii politice. Nu vreau să fiu implicat într-o astfel de abordare a guvernării locale”. Ultima „drăgălăşenie” a celor doi politicieni a fost acum 2 săptămâni, când Ion Cîlea a declarat că Buican l-a pârât la ANI pentru că ar ocupa şi funcţia de preşedinte la ADI APA Vâlcea. În apărarea sa, Buican a spus că a solicitat „…doar un punct de vedere”.

Ilfov: Gabi Firea face legea

PSD şi PNL se au ca şoarecele şi pisica la Ilfov. Şefa PSD de acolo, parlamentarul Gabriela Firea, a lansat o serie de acuzaţii foarte grave la adresa omologului său de la PNL, şeful CJ, Marian Petrache. Ea a spus despre acesta că „vrea să distrugă USL” şi l-a acuzat chiar de „fals în înscrisuri”, pentru că ar fi delegat conducerea CJ unei persoane care nu mai era vicepreşedinte.

La Dâmboviţa se poartă Alianţa DA

Liberalii de la Dâmboviţa i-au lăsat la semafor pe pesedişti, ei făcând alianţă, la nivel judeţean şi municipal cu PDL şi PP-DD. Şeful liberalilor din Dâmboviţa, Mihai Volintiru, a fost acuzat de cel al pesediştilor, Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ, că face „jocuri murdare”. Ţuţuianu chiar a ameninţat că va dizolva Consiliul Judetean.

Gorj: USL nu mai funcţionează

În Gorj, judeţul lui Victor Ponta, lupta dintre PSD şi PNL a ajuns şi la nivel naţional. Şeful CJ, Ion Călinoiu, pesedist cu ştate vechi, dar şi primarul de Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, preşedinte judeţean al PSD, au trimis câteva avertismente dure către Crin Antonescu, spunând că acesta s-ar putea să nu fie susţinut de pesedişti la prezidenţiale. Pe chestiuni locale, cele două partide s-au contrat adesea.

La Dolj, Olguţa spulberă PNL-ul

Primăriţa de la Craiova, celebra Olguţa Vasilescu are şi ea nemulţumiri faţa de PNL, acuzându-i că nu prea au tras în campania electorală. „Am scos cu USL-ul toate colegiile parlamentare, dar eu n-aş zice că a fost foarte mare sprijin din partea PNL-ului, ci că tot noi am dus greul (…) Asta înseamnă că noi, Doljul, trebuie să scoatem 60% ca să acoperim judeţele acelea din Ardeal, care de fiecare dată se trezesc mai târziu. Sunt peneliste şi probabil de-aia se trezesc mai târziu”, a spus aceasta.