Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ROMULUS BULACU: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Europa

• Măsurile economice și fiscale luate de Guvern au fost corecte
România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).Cea mai importantă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai mare declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
“Veştile primite în urma estimărilor Eurostat nu pot decât să ne bucure. Sunt o dovadă clară, dar mai ales obiectivă, că măsurile economice și fiscale luate de Guvern au fost corecte şi au produs pe primul trimestru o creștere economică de 0.3% față de ultimul trimestru al anului 2019. În primele trei luni, anumite sectoare au răspuns foarte bine: retailul, industria, construcțiile, consumatorii români au cumpărat în continuare destul de mult, au crescut foarte mult vânzările on-line.
Situația mult mai bună decât estimările inițiale se datorează măsurilor luate de Guvern pentru susținerea economiei și a românilor: au fost plătite toate datoriile statului către companii, iar acestea au avut banii necesari pentru salarii, au amânat plata unor taxe și impozite, iar la programul IMM Invest au apelat deja zeci de mii de antreprenori români.
Amânarea ratelor bancare este un alt proiect de succes al Guvernului: 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea cu până la 9 luni a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor.
O altă măsură excelentă a fost plata șomajului tehnic. La data de 15 mai 2020, în România existau 634.709 de contracte individuale de muncă suspendate. Această prevedere a venit în ajutorul atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor. A oferit posibilitatea oamenilor să se întoarcă la muncă, fără ca ei sau firmele la care lucrează să fi acumulat datorii substanțiale în această perioadă.
Cu toate că această primă estimare este pozitivă, vom trata aceste date cu precauţie. Criza generată de noul coronavirus a condus la o încetinire a motoarelor economiei, cam peste tot la nivel mondial. De aceea, Guvernul României va face tot ce este posibil pentru menţinerea unui echilibru economic şi pentru atenuarea undei de şoc produsă de criza sanitară în economie. Oricum, suntem pe drumul cel bun”, este de părere senatorul PNL Romulus Bulacu.