Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ROMULUS BULACU: Guvernul PNL a venit cu măsuri active de sprijin pentru angajați și angajatori în această perioadă

Guvernul va acorda o serie de facilități angajaților, dar și angajatorilor începând cu luna iunie și va continua acordarea indemnizației de șomaj tehnic în domeniile unde există încă restricții. De asemenea, cei care angajează persoane de peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani, vor beneficia la fel de anumite măsuri de sprijin.
1. Senatorul PNL Romulus Bulacu a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile propuse de guvern pentru a veni în sprijinul angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă

”Guvernul PNL are ca prioritate majoră intensificarea bătăliei pentru locurile de muncă ale românilor într-o economie lovită dur de criza provocată de coronavirus. În prima fază, Guvernul a susținut plata somajului tehnic pentru sute de mii de angajați cu contractele de muncă suspendate temporar. Miza a fost salvarea locurilor de muncă în cea mai dificilă parte a crizei. Acum, Executivul condus de Ludovic Orban trece la faza a doua, cu un nou set de măsuri care vizează atât păstrarea a cât mai multor locuri de muncă existente, cât și crearea altora noi pentru cei aflați în căutare de joburi ( tinerii între 16 și 29 de ani, persoanele în vârstă de peste 50 de ani, compatrioții noștri reîntorși acasă după ce și-au pierdut joburile în străinătate). Cuvântul de ordine este: stare de alertă maximă pentru salvarea și creșterea numărului de locuri de muncă”, a declarat senatorul PNL Romulus Bulacu, în cadrul unei conferințe de presă.

● Guvernul plătește o parte din salariile celor întorși la lucru. Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Condiția este ca respectivul angajat să fi avut contractual de muncă suspendat minimum 15 zile. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Procedura de plată este aceea de decontare: angajatorii vor plăti costul salarial și contribuțiile, iar apoi, în maximum 10 zile, vor primi fondurile aferente de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
● Ofertă pentru stimularea angajărilor: guvernul plătește jumătate din salariu în cuantum de maximum 2500 de lei lunar în cuantum de maximun 2500 de lei lunar, pe un an. Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen.
● Românii întorși din străinătate vor fi ajutați să-și găsească joburi. Măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se aplică și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere. Estimări recente arată că numărul românilor întorși din străinătate și aflați în căutarea unui loc de muncă se ridică la aproximativ 350 000.
● De aceste măsuri de sprijin nu vor beneficia angajatorii de tip instituţii şi autorităţi publice, dar nici angajatorii care se află în stare de insolvenţă, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea COVID-19.
● Indemnizația de somaj tehnic acordată acolo unde se mențin restrictiile de activitate. De la 1 iunie 2020, indemnizația de șomaj tehnic, va fi menținută, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile stabilite până la ridicarea acestora.
● Bilanțul de la sfârșitul lunii mai cu privire la acordarea șomajului tehnic în perioada stării de urgență și a stării de alertă arată că Guvernul PNL a reușit, în comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun: 2,8 miliarde de lei pentru cca. 1.800.000 de persoane.