Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ROMEO RĂDULESCU: S-a terminat cu pomana electorală!

Noua legea finanţării partidelor politice, care a trecut deja de Camera Deputaţilor, este un bun prilej pentru parlamentari de a-şi face campanie electorală în mod transparent. Deputatul Romeo Rădulescu este bucuros de apariţia acestui nou act normativ pe care îl consideră un mare pas spre normalitate.

„Legea finanţării partidelor politice a trecut de Camera Deputaţilor, ceea ce mă bucură. În sfârşit, ne apropiem de oprirea robinetului de bani negri în campaniile electorale, susţinute cu pomeni sub formă de mese festive, mici, bere, găleţi de plastic şi cizme de cauciuc. Aşadar, era sponsorizării partidelor de către firme, sub promisiunea că vor primi contracte de la stat, pare să se încheie.

Actul legislativ permite partidelor politice să ia cu împrumut bani de la persoane fizice sau firme, dar numai prin acte autentificate la un notar public, în contract fiind obligatoriu de prevăzut şi modul de restituire.

Va exista şi un raport pentru cheltuirea acestor donaţii sau sponsorizări, astfel încât să fie clar faptul că bani au fost investiţi exclusiv în campanie şi nu în anumite buzunare.

Totodată, candidaţii şi partidele care au obţinut cel puţin 3% din voturi, indiferent de tipul de scrutin, vor primi înapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, în termen de patru luni de zile după alegeri, ţinând cont de anumite limite.

De exemplu, un candidat la prezidenţiale are în prezent un plafon de 20.000.000 Lei, echivalentul a 20.000 de salarii minime brute, iar un parlamentar, primar sau preşedinte de consiliu judeţean 50 de salarii brute.

Cât despre împrumuturile luate de partidele politice de la persoanele fizice, acestea pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute.

Legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui Iohannis pentru promulgare”, susţine deputatul de Vâlcea, Romeo Rădulescu.