Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Războiul pentru putere e aproape de final în PDL

CANDIDATURI. Cu toate că bătălia internă pentru stabilirea candidaţilor pentru Parlamentul României nu s-a finalizat deocamdată, democrat-liberalii vâlceni au stabilit, în linii mari, personajele politice care vor intra în competiţia electorală pentru un mandat de deputat sau senator. Urmare a „căsătoriei” politice cu PNŢCD şi Forţa Civică, în urma căreia a luat naştere Alianţa România Dreaptă,  FC a primit un mandat de parlamentar, Laurenţiu Baranga, patronul firmei Hatty, candidând în Colegiul Brezoi-Horezu, pentru un mandat de senator.  

Iniţial, preşedintele PNL Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan declara că 11 pedelişti şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la alegerile parlamentare, care vor avea loc în data de 9 decembrie. Mai mult, liderul PDL preciza că şi-a propus şi un target politic, obţinerea unui scor de peste 30% în alegerile parlamentare. Totodată, senatorul a părut destul de ezitant în ceea ce priveşte viitoarea sa candidatură pentru un mandat de parlamentar, afirmând că nu a luat o decizie finală în acest sens.

Acum, după mai multe săptămâni de analiză în interiorul partidului, câţiva dintre cei care-şi doreau să fie candidaţi au bătut în retragere, principalul motiv fiind cel de ordin financiar. Majoritatea, înţelegând exact că trebuie să scoată bani din buzunar în campanie, şi nu tocmai puţini!, s-au repliat şi au renunţat, explicându-li-se că partidul nu poate susţine campanii electorale atât de costisitoare. De altfel, pe surse, am auzit că nici funcţia de preşedinte al PDL Vâlcea nu mai este la fel de vânată ca acum câteva luni, doritorii de putere dându-şi seama, probabil, că nu e vreo importantă realizare politică a fi şeful unui partid aflat în opoziţie.

Încercând să schime puţin faţa partidului, deşi informaţiile au fost infirmate de fostul primar Mircia Gutău, conducerea partidului a purtat câteva negocieri cu acesta, pentru a-l convinge să se înscrie în PDL. Pentru moment, intenţiile pedeliştilor nu pot prinde concreteţe, deoarece, având în vedere situaţia sa juridică, ex-edilul nu se poate înregimenta în acest partid, datorită prevederilor statutare.

Colegiile

Până în acest moment, cum spuneam, au fost creionate câteva colegii parlamentare precum şi numele celor care au cele mai multe şanse să candideze pentru un mandat de senator sau deputat. Este vorba de Iuliana Moise care va candida în Colegiul Brezoi, la Camera Deputaţilor, în timp ce colegul său de partid, în timp ce fostul primar al oraşului Horezu, Constantin Niţu vizează un mandat de deputat în Colegiul Horezu.

În urma negocierilor, partidul aflat în alianţă politică cu PDL, Forţa Civică, a primit un mandat de senator, patronul societăţii Hatty, Laurenţiu Baranga, înscriindu-se în competiţia pentru un mandat de senator în Colegiul Brezoi-Horezu.

Ştefan Prală doreşte şi el să candideze şi el pentru un mandat de senator în  Colegiul Senatorial Sud. În Colegiul Bălceşti, din partea PDL Vâlcea se va înscrie Milorad Cumpănăşoiu. Surprinzător, deşi nimeni nu se aştepta la o asemenea mutare politică, liderii PDL au decis ca Valentin Iliescu, care nici măcar nu mai este membru al partidului, să candideze în locul lui Gheorghe Vieru, pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul Drăgăşani.

În ceea ce priveşte candidaturile pentru colegiile din Râmnic, trebuie spus că aici lucrurile nu s-au schimbat prea mult. În Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord, candidatul PDL este Samoil Vîlcu, în timp ce în Sud, în competiţia pentru un mandat de deputat s-a înscris fostul primar al municipiului, Romeo Rădulescu. Pentru Senat, în lupta electorală se va arunca însuşi preşedintele partidului, senatorul Dorel Jurcan.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU