Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Război în USL/ Frâncu şi Cîlea au furat startul campaniei electorale

POFTA DE PUTERE. Preşedintele liberalilor din municipiu, senatorul Emilian Frâncu şi liderul social-democraţilor vâlceni, Ion Cîlea, au furat startul campaniei electorale. Liberalul, disperat să candideze pentru funcţia de primar al municipiului, a şi început să distribuie zeci de mii de pliante, folosindu-se fără jenă de imaginea directorului general al OLTCHIM, Constantin Roibu, cu intenţia de a-l transforma pe acesta în agent electoral. Pe de altă parte, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, doritor al unui nou mandat de preşedinte al instituţiei pe care o conduce în acest moment, nu s-a dat nici el deoparte, împărţind, în noaptea de Înviere, mii de felicitări conţinând mesajul său politic.

Ion Cîlea îşi doreşte cu ardoare să câştige din nou funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.  Şi ca dovadă a acestui fapt, pesedistul, imediat după primirea reconfortantei veşti din partea lui Liviu Dragnea – potrivit căruia liderul PSD va fi candidatul USL la fotoliul de preşedinte al CJ – a şi început să împartă în tot judeţul mii de felicitări, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, locuitorilor judeţului, încercând să-şi mascheze timpuria campanie electorală. Din informaţiile pe care le deţinem în acest moment, Cîlea ar fi dat spre distribuire felicitările unor preoţi prieteni, care profitând de sfintele sărbători s-au dedat, uitând de menirea pe care o au, unor acţiuni cu iz politic care-i pun într-o lumină sumbră. Dacă aţi avut vreun moment până acum impresia că în USL funcţionează susţinerea reciprocă, fair-playul sau spiritul de echipă, vă înşelaţi amarnic.

Ieşirile publice ale celor două personaje care fac obiectul articolului nostru demonstrează, din plin, că pun în prim plan urmărirea şi satisfacerea interesului personal, iar lupta pentru ciolan este singura care contează cu adevărat. Senatorul liberal Emilian Frâncu s-a eliberat de orice inhibiţii de ordin moral sau politic şi a făcut dovada că atunci când vine vorba de războiul pentru funcţii, este primul care se aruncă în luptă. Chiar şi cu capul înainte, aşa cum s-a întâmplat acum. Înaintea tuturor, parlamentarul liberal a început distribuirea în Râmnic a unor pliante, intitulate „Râmnicul, Casa Noastră”, un program politic despre care Frâncu susţine că este gândit pentru dezvoltarea şi modernizarea municipiului. Poate că l-am şi crezut pe senatorul liberal dacă pe pliant nu ar fi apărut o imagine în care omul politic apare alături de directorul OLTCHIM Constantin Roibu şi ÎPS Gherasim, de imaginea cărora s-a folosit, într-un mod deranjant, pentru a cerşi voturile râmnicenilor. Şi asta nu e tot. Pe materialul electoral, şi subliniem cuvântul „electoral”, apare o altă fotografie cu Frâncu alături de Antonescu, având ca imagine de fundal sigla PNL.

Cu toate că există elemente clare care ne conduc la ideea că Ion Cîlea a intrat deja în campanie electorală, pesediştii nu recunosc acest lucru şi susţin că, de fapt, cei care au început primii lupta pentru funcţii sunt colegii lor de alianţă, liberalii, care au început să împartă râmnicenilor pliante cu Emilian Frâncu, motivând că felicitările de Paşti ale şefului CJ nu au câtuşi de puţin iz politic.

Pe Frâncu l-au lăsat nervii

Folosind un soi de brutalitate lingvistică, greu de înţeles, Emilian Frâncu a început, din nou, să ţipe la redactorii publicaţiei noastre. Nu este pentru prima dată când el a încercat să maculeze imaginea mass-media, datorită repulsiei pe care o afişează în faţa adevărului demonstrat. Însă, în spatele încercării sale perfide de a demoniza rolul pe care presa îl îndeplineşte în societate, se ascunde un principiu cu valenţe mefistotelice: acela de a determina opinia publică să-şi piardă încrederea în ziarişti. Eşuează însă, lamentabil, de fiecare dată, nereuşind să conştientizeze că cetăţeanul distinge perfect adevărul de minciună. Deşi se crede neîndreptăţit de presă, senatorul nu este altceva  decât victima propriilor acţiuni politice care, în timp, i-au scăzut credibilitatea şi i-au mânjit definitiv imaginea publică. Incapabil să înveţe din greşelile sale, lui Frâncu i-au fost mai uşor să dea vina pe presă pentru lipsa sa de popularitate, considerând că jurnaliştii, mai ales cei de la VOCEA VÂLCII, au împiedicat reflexia imaginii sale în oglinda politicii vâlcene. Cu un comportament plin de venin, injectat picătură cu picătură, în grumazul ziariştilor, Frâncu se crede, paradoxal, încă, un mare om politic. Trăind în umbra a ceea ce a însemnat pentru partidul care l-a renegat de tiran ce a fost, parlamentarul are impresia că mai poate spune lucruri interesante pentru opinia publică.

Întrebat de redactorii ziarului nostru dacă a cerut permisiunea directorului Roibu pentru a-i publica fotografia pe pliant, liberalul a început să se isterizeze, răspunzând că nu are nevoie de acceptul nimănui pentru a face acest lucru.  „Nu am nevoie de acceptul nimănui. Orice poză care se face în spaţiul public poate fi publicată. Eu am avut în activitatea mea două priorităţi: în primul rând ca Vâlcea să se dezvolte, şi am făcut acest lucru, zic eu, destul de bine, aducând fonduri multe şi m-am ocupat şi de Oltchim să primească bani şi doi, am sprijinit spiritualitatea vâlceană. Consider că sunt doi piloni pe care, proiectul „Casa Noastră” poate să stea. Din punctul meu de vedere, domnul Roibu reprezintă mediul de afaceri, iar ÎPS Gherasim reprezintă tradiţia, spiritualitatea vâlceană aşa cum nu am cerut voie nimănui să mă implic în dezvoltarea acestor două componente, nu trebuie să cer voie nimănui să pun pe un pliant care dezvoltă o idee, un proiect, nu are nimic politic. Faptul că mă vedeţi într-o poză cu Crin Antonescu, asta nu are niciun fel de semnificaţie politică. Ăstea sunt gogoriţe inventate de rău-voitori. Eu am această viziune a Râmnicului de peste 20 de ani. În consecinţă, nu am nevoie să cer acceptul nimănui să public o poză”, a opinat el.

Mai trebuie spus că disensiunile dintre social-democraţii şi liberalii vâlceni au început să apară în momentul în care s-a pus problema nominalizării candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean şi primar al municipiului.

În lunile care vor urma, vor începe primele sondaje de opinie pe baza cărora vor fi stabiliţi candidaţii la Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului, până acum purtându-se doar negocieri în orb. OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU