Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
arhivă Vocea Valcii

RĂZBOI în marele PNL pentru postul de director la Spitalul Judeţean Vâlcea

arhivă Vocea ValciiConsiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea reia organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager. Concursul va avea loc în data de 15 iunie 2015, la orele 13.00. Anunţul de concurs a fost publicat în săptămânalul „Viaţa Medicală” din data de 15 mai 2015. De asemenea, toate documentele ce ţin de desfăşurarea concursului, sunt afişate la avizierul de la sediul unităţii medicale şi publicate pe siteurile Spitalului Judeţean Vâlcea şi Consiliul Judeţean Vâlcea.

Sălişte sau Ponoran?

Aceasta este una dintre marile dileme ale PNL Vâlcea, de a cărui unitate s-a ales praful. Bătălia în interiorul marelui PNL se dă şi pentru postul de la Spitalul Judeţean Vâlcea. Sălişte este susţinută de aripa pedelistă, în timp ce doctorul Ponoran de aripa liberală. Medicul Dan Ponoran are susţinere din partea PNL, unul dintre cei mai mari susţinători fiind Doru Tărăşenie, membru în Consiliul de Administraţie de la Spital. La concurs s-a înscris şi fosta directoare Georgeta Sălişte, susţinută puternic de foştii democrat-liberali. În timpul conducerii sale, la spital, Curtea de Conturi a constatat mari deficienţe, spitalul fiind şi amendat pentru neregulile găsite. Este posibil şi ca vechea zicală românească „când doi se ceartă, al treilea câştigă” să funcţioneze în acest caz şi să apară vreun candidat minune. Nimic nu este exclus! Iar unii mai au timp să-şi facă calculele până în data de 8 iunie. Pentru că dosarul este deja gata!

Comisie aproape imparţială

Prin dispoziţia preşedintelui interimar Consiliului judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, care a aprobat regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de manager, concursul va avea loc în data de 15 iunie a.c., după ce mai bine de un an de zile cea mai mare unitate spitalicească din Vâlcea a avut o conducere interimară. Primul concurs, care a avut loc în urmă cu o lună de zile, a fost amânat, ca urmare a contestaţiilor depuse de doi dintre candidaţi. După amânarea concursului, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care impune obligativitatea prezenţei unor experţi observator în comisiile de concurs pentru alegerea managerilor de spitale. Astfel, din comisia de examinare, pe lângă cei doi membri ai Consiliului de Administraţie de la spital şi unul din partea DSP Vâlcea, cu specializare în management sanitar, vor mai face parte şi doi specialişti de la Institutul Naţional de Management Sanitar. Dacă ar fi traducem aceste informaţii administrative din punct de vedere politic, lucrurile ar sta cam în felul următor: PSD decide cine va conduce Spitalul Judeţean, dacă ţinem cont că Ministerul Sănătăţii este condus de un pesedist, iar DSP la Vâlcea are un director agreat de PSD.

Dosarele se depun până în data de 8 iunie

Aşadar, cei care doresc să participe la concurs, trebuie să-şi depună dosarul de înscriere personal la secretariatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea până la data de 8 iunie 2015 orele 15.30. Concursul constă în proba scrisă, susţinere proiect de management, completată după caz, de un interviu de selecţie. Doritorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic;
b) sunt absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, sau sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii;
c) au cel puţin 2 ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, conform legii;
d) nu sunt condamnaţi penal sau în curs de urmărire penală;
e) sunt apţi din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic);
f) nu au vârsta de pensionare, conform legii.