Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Raport IPP despre Parlament: „Absenteism cronic, abuzul procedurii de adoptare tacită, opacitate în adoptarea legilor”

Oglinda activităţii parlamentare la doar un an de mandat al actualului legislativ arată, în viziunea Institutului de Politici Publice, o imagine mai dezastruoasă decât până în 2012. Principalele tare ale parlamentarului român actual sunt: pofta de chiul, poziţia struţului în faţa ordonanţelor şi pachetelor de legi lansate de Executiv şi problemele penale ale unor aleşi plasaţi în funcţii cheie în Comisiile de specialitateale celor două camere. În plus, „o parte din cetățenii României sunt complet nereprezentați în Parlament după ce, fără voința lor, s-au vacantat și în acest prim an de mandat 9 locuri în legislativ (3 la Senat și 6 la Camera Deputaților). Guvernul ignoră obligația pe care o are de a organiza alegeri în aceste colegii vacante”, susţin reprezentanţii IPP.

Chiulăii cu state vechi, model pentru actualii parlamentari

Luând ca exemplu parlamentarii cu vechime în trasul chiulului de la şedinţe, actualii aleşi nu dau buzna la activitatea desfăşurată în cele două Camere ale Legislativului, iar lipsa lor de interes în creionarea şi adoptarea legilor se vede şi în abuzul procedurii de adoptare tacită. „Sunt argumente evidente pentru ca IPP să critice în continuare calitatea proiectelor actelor normative inițiate de parlamentari dar și excesul de inițiative aparținând Guvernului (93% din inițiativele adoptate în 2013 au aparținut Guvernului), fenomenul absenteismului cronic alimentat de faptul că, la precedentele alegeri parlamentare, votanții – deși informați asupra celor care lipseau de la Parlament – i-au votat în continuare (unii obținând scoruri electorale foarte mari), abuzul procedurii de adoptare tacită, lipsa interesului Parlamentului de a exercita control eficient asupra Executivului și, nu în ultimul rând, tolerarea (chiar încurajarea, funcție de interes) practicii migrației politice, în pofida declarațiilor publice aparent dezaprobatoare ale liderilor partidelor”, arată Raluca Popovici, coordonator programe în cadrul IPP.

Credibilitatea parlamentarilor, lovită de Codul Penal

Credibilitatea actualei clase politice de la vârf este afectată de şirul de condamnări şi arestări în urma cărora nouă membri ai Parlamentului şi-au pierdut mandatele. „Din păcate pentru credibilitatea Parlamentului și de fapt pentru calitatea actelor normative a acestui important for, continuă și în acest mandat exemplele de parlamentari numiți în poziții – cheie și ulterior fost reținuți/arestați; un exemplu, este cazul Președintelui Comisiei de regulament din Cameră, însărcinat cu redactarea Codului de Conduită al parlamentarilor, cel care într-o zi se consulta cu ONGurile și grupurile parlamentare despre cum să arate conduita parlamentarilor iar a doua zi era efectiv reținut pe Aeroportul Henri Coandă în timp ce încerca să părăsească țara, fiind condamnat pentru trafic de influență. Procesul adoptării legilor este departe de a putea fi numit transparent la finalul primului an de mandat: cel mai recent exemplu este cel al fatidicei zile (seri) de 9 decembrie 2013, în care unii deputați din Comisia juridică s-au retras într-o ședință paralelă pentru a dezbate și a da raport asupra unor proiecte de lege cu o miză semnificativă, precum proiectul legii minelor sau proiectul legii privind amnistia și grațierea. Parlamentul continuă practicile de îndepărtare a reprezentanților societății civile și ai presei în momente-cheie din procesul de adoptate a unor legi importante”, mai spune reprezentantul IPP.