Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Răfuieli în USL pentru fotoliile de primar

DISENSIUNI. VOCEA VÂLCII a scris în nenumărate rânduri că desemnarea candidaţilor pentru primăriile vâlcene a dat naştere la adânci rivalităţi între liberali şi social-democraţi, fiecare dintre liderii celor două partide fiind de părere că personajele politice propuse de ei sunt cele care au cele mai mari şanse de reuşită.

Lupta pentru funcţia de primar din interiorul USL s-a înteţit. Cu toate că  în protocolul de colaborare politică dintre cele două partide, PNL şi PSD, se prevedea ca numărul de fotolii de primar să fie sensibil egale, peneliştii şi pesediştii par să se înţeleagă din ce în ce mai greu, atunci când vine vorba de împărţirea ciolanului puterii.

Din surse demne de încredere, am aflat că cei care complică cel mai mult negocierile dintre liberali şi social-liberali sunt peneliştii care au pretenţii din ce în ce mai mari. Se aude că aceştia îşi doresc să nominalizeze candidaţii proprii în majoritatea comunelor din judeţ, arogându-şi o suficienţă politică care, se pare, nu li se cuvine.

Totuşi, liderii celor două formaţiuni ţin aceste neînţelegeri  departe de ochii presei, nerecunoscând public că nu pot ajunge la un consens politic. Totuşi, zilele trecute redactorii publicaţiei noastre au intrat în posesia listei care conţine candidaţii PNL pentru funcţiile de primar din judeţ. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, peneliştii, datorită puternicelor divergenţe de opinie din interiorul USL, nu au reuşit să nominalizeze un candidat comun, împreună cu colegii de la  PSD. Este vorba de Băile Olăneşti, Copăceni, Costeşti, Dăeşti, Grădiştea,, Laloşu, Lădeşti, Mădulari, Popeşti şi Titeşti.

Certuri şi-n trecut

Încercând să joace tare, liberalii consideră că această încăpăţânare îi va intimida, la un moment dat, pe pesedişti care vor ceda, acceptând, fără prea mari pretenţii, propunerile PNL.

Certurile dintre capii celor două formaţiuni politice se duc mai departe în timp. Ne amintim că la scurt timp după semnarea alianţei, pesediştii şi liberalii au început să se suspicioneze unii pe alţii de mutări politice neloiale. Sursa conflictului dintre membrii celor două partide a constituit-o efectuarea, în judeţ, a sondajului de opinie PSD pentru desemnarea candidatului la fotoliul de şef al Consiliului Judeţean. Având impresia că pesediştii încearcă prin mijloace neortodoxe măsluirea studiului sociologic, peneliştii au dat buzna peste reprezentanţii CCS Avangarde, care se ospătau la restaurantul Supca din municipiu, pe bani proprii, susţin membrii PSD. Peneliştii, atenţi la detalii, dar şi la gura târgului, primiseră informaţii potrivit cărora social-democraţii intenţionează să ducă sondorii doar în localităţile unde PSD este bine reprezentat. Decişi să ceară socoteală pentru intenţia despre care auziseră, care ar fi adus o gravă atingere protocolului dintre cele două formaţiuni politice, peneliştii s-au înfiinţat şi ei la Supca. Ceea ce avea să se întâmple aici, nu avea să fie anticipat de nimeni. Liberalul Victor Stănculescu şi pesedistul Dumitru Lovin s-au luat la certă ca la uşa cortului, acest incident făcând ca mariajul politic dintre cele două partide să înceapă relaţia cu stângul.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU