Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Radu Gheorghe se vrea, din nou, primar la Ocne

CANDIDATURI. Pesediştii şi liberalii expiraţi politic, fără şanse la alegerile locale din iunie, îşi impun candidaturile prin vocalize şi  bătăi  cu pumnul în masa liderilor USL. Actualii sau foştii primari ai PSD şi PNL se vor primari chiar dacă alegătorii nu-i mai vor la cârma localităţii. Liderii celor două partide încearcă tot felul de artificii pentru impunerea altor candidaţi, dar respectivii şi-au făcut cercuri de putere din primarii aflaţi pe val prin care  fac presiuni pentru menţinerea lor pe liste indiferent de rezultatul sondajelor sau interesele partidelor. Fostul primar al localităţii Ocnele Mari, social democratul Radu Gheorghe, se vrea din nou primar, chiar dacă anul trecut a fost la un pas de a-şi lăsa concetăţenii fără medici, prin stabilirea unei redevenţe de 60 milioane lei vechi/lună.

Mare răzmeriţă mare în PSD. Gheorghe Radu, fost primar al localităţii Ocnele Mari, se vrea din nou primar, în fapt candidat pentru funcţia de primar al Ocnelor Mari, din partea USL. Cu toate că pretenţiile fostului primar nu sunt susţinute nici de prestaţia din timpul mandatului, nici de sondaj, unde a avut 10%, Radu bate cu pumnul în masa liderului Ion Cîlea să fie numit candidatul USL la alegerile din 10 iunie.

Săptămâna trecută, pesedistul a ţipat cât îl ţineau plămânii că vrea să fie desemnat candidat, deşi localnicii au numai experienţe neplăcute în ceea ce-l priveşte. Ultima s-a consumat anul trecut, când  localnicii au fost pe punctul de a pierde cei doi medici de familie din localitate, din cauza fostului primar. Acesta şi-a convins cei trei colegi din CL să respingă un proiect de hotărâre al primarului Petre Iordache, privind stabilirea redevenţei pentru cabinetele celor doi medici de familie din localitate, şi mai nou a stomatologului. Primarul Iordache a propus spre aprobarea CL menţinerea redevenţei de 1 euro/mp/an, redevenţă stabilită de fapt de  Hotărârea de Guvern 884/2004. Pesedistul Radu Gheorghe a venit cu o propunere menită să-i pună pe fugă pe medici, a propus în baza unei noi evaluări, o redevenţă de 14,5 euro/lună, adică o chirie lunară de 60 milioane lei vechi, în condiţiile în care toate cheltuielile de administraţie şi salariile asistentelor sunt suportate de medici, din banii alocaţi de CAS.  Neavând majoritatea în CL, primarul a fost obligat să amâne proiectul până la găsirea unei soluţii.

Contractul iniţial de concesiune prevedea o perioadă de cinci ani, şi o redevenţă de 1 euro/mp/an, după care redevenţa putea fi renegociată la valoarea de pe piaţă, nu după bunul plac al consilierilor locali. Spaţiile dispensarului din Ocnele Mari au fost modernizate de medici cu ajutorul Primăriei Ocnele Mari. După aşa-zisa evaluare realizată de specialistul Primăriei s-a ajuns la o chirie ce depăşea cu mult posibilităţile financiare ale celor doi medici, actualmente trei, cu medicul stomatolog. Pentru deblocarea situaţiei, primarul Iordache a apelat la ajutorul liderului PSD, Ion Cîlea. Acesta a fost obligat să intervină şi să-şi disciplineze cei patru consilieri locali într-o problemă cu caracter social, în condiţiile în care liderul grupului PSD din CL, fostul primar Radu Gheorghe, visa la un nou mandat de primar. Ion Cîlea a dat  cabinetele medicale gratis, pe contract de comodat, pe o perioadă de trei ani, pentru asigurarea de servicii medicale populaţiei din zonă. Problema a fost rezolvată uşor, cu concursul şi în favoarea actualului primar, dar în defavoarea candidatului USL care nu a ştiut să-şi maximizeze şansele pentru obţinerea unei imagini favorabile în rândul electoratului din localitate. Actualul primar, democrat-liberalul Petre Iordache, are peste 80% în sondajele realizate de PSD, nu de PDL, iar Radu Gheorghe undeva la 10%, o diferenţă imensă care-l scoate în afara cursei electorale. Pentru liniştirea spiritelor, liderii PSD au promis că vor face un nou sondaj, o acţiune inutilă care va certifica încă o dată nulitatea candidatului USL. Rămâne de văzut cine va plăti pentru aceste  numiri fără şanse reale în alegeri, numiri făcute sub presiune doar pentru satisfacerea orgoliilor unor indivizi expiraţi politic. Liberalii au aceeaşi problemă cu primarul din Olăneşti, care nu se dă la o parte de pe listă deşi are doar 20% în sondajele PNL, şi PSD, viceprimarul PSD fiind cotat mult mai bine decât el, cu 51%.

DANA NEDESCU