Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Nedelcu pune investitorii pe fugă!

• Îşi bate joc de drăgăşenenii care l-au votat

INCONŞTIENŢĂ. Deşi este adeptul unei doctrine politice care, cel puţin teoretic, îl obligă să vină în sprijinul populaţiei care l-a ales să o reprezinte, în mod special al celor mulţi şi nevoiaşi, primarul celui de al doilea municipiu al Vâlcii, Drăgăşani, ing. Cristi Nedelcu, îi cam jupoaie pe bieţii oameni, fixând taxe şi impozite, pe alocuri, mai mari chiar decât  cele din municipiul reşedinţă de judeţ, Râmnicu Vâlcea. Ori dacă este să raportăm taxele la condiţiile de trai şi la cum se prezintă, ca aspect, Drăgăşaniul în comparaţie cu Râmnicul, credem că taxele şi impozitele din urbea vinului ar trebui să fie cel puţin cu 50 de procente mai mici decât în oraşul de la poalele Capelei.

Astfel, vă reamintim că primarul Nedelcu, este drept cu votul consilierilor locali (deşi au fost voci care spuneau că ar vrea să voteze altfel, însă au fost constrânşi să îi ţină isonul edilului-şef), cu numai câteva luni în urmă, a majorat, aproape dublat, preţul la apa potabilă. Atunci, primarul municipiului Drăgăşani vorbea despre această majorare ca despre o necesitate şi îşi cerea scuze către drăgăşeneni, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local televizate, spunând că el este pentru un preţ mai mic la apă, însă nu are încotro, pentru că dacă nu măreşte preţul, nu dovedeşte ştabilor din UE că merită să primească banii necesari realizării de modernizări la reţeaua de distribuire şi, tot atunci îi avertiza pe oameni că, până în 2013, cel puţin, preţul va tot creşte. Dacă atunci a găsit o scuză, nu ştim ce scuză ar mai putea inventa mahărul de la Drăgăşani pentru faptul că a reuşit, culmea, chiar în perioadă de profundă criză economică, să sperie toţi investitorii care ar fi vrut să facă ceva în urbea vinului, iar pe cei deja existenţi, i-a pus pe fugă. Astfel, Nedelcu vrea ca persoanele juridice ale căror clădiri au o valoare reevaluată să plătească taxe cu 10 procente mai mari. Aceasta, în condiţiile în care, la Râmnicu Vâlcea, aceeaşi categorie de persoane juridice plătesc taxe majorate numai cu 5%, aşadar, în loc să vorbim despre un Drăgăşani mai ieftin decât reşedinţa de judeţ, lucrurile stau taman invers. Pentru aceeaşi categorie de persoane juridice, la Brezoi, majorarea este de numai 7%, aşadar cu trei procente mai mică decât la Drăgăşani,  ca şi la Balş, iar la Mediaş, valoarea majorării este egală cu cea de la Drăgăşani, însă, ca şi putere economică, Mediaş-ul este net superior celui de al doilea municipiu al Vâlcii, unde se înmulţesc supermarketurile peste noapte, însă puterea de cumpărare a oamenilor este atât de scăzută că mărfurile alimentare se strică pe rafturi. Nici persoanele juridice ce deţin clădiri cu o valoare reevaluată nu stau prea bine, deoarece şi pentru ei, taxele şi impozitele cresc cu 1,5%. Majorarea este similară cu cea din alte oraşe, însă estimăm că, la Drăgăşani, oraş-municipiu care mai are nevoie şi de alţi investitori, nu numai de supermarketuri, şi această majorare ar fi putut să se facă mai cu simţ de răspundere. Surse din interiorul PSD-ului ne-au informat că primarul Nedelcu a început să îl critice pe deputatul Vasile Bleotu, omul care l-a făcut ceea ce este şi deja începe să îi ceară socoteală cu privire la faptul că a anunţat, în repetate rânduri că, la Drăgăşani, sunt interesaţi să investească nişte prosperi oameni de afaceri coreeni cu care demnitarul luase legătura, însă nici până acum, aceştia nu şi-au făcut prezenţa.

Brandurile de Drăgăşani se mută în Bulgaria!

La asemenea taxe şi impozite şi la modul cum sunt trataţi, din toate punctele de vedere, de către administraţia Nedelcu, cât de nebuni trebuie să fie investitorii ca să mai vrea să investească în urbea vinului? Un exemplu clar este Gheorghe Şoarece, consilier local al municipiului Drăgăşani şi patron al SC GYMYS SRL, firmă specializată în producerea de produse de panificaţie şi patiserie, care a investit deja de mai bine de o lună în Bulgaria, are un sediu în curs de amenajare, în ţara vecină şi intenţionează ca să îşi mute firma acolo. Întrebat ce oferă bulgarii în plus de administraţia de la Drăgăşani, acesta a declarat că, exceptând taxele şi impozitele care, la ei, sunt infime, primăria se oferă, atunci când investeşti, să îţi aducă toate utilităţile oriunde ai nevoie, şi în centrul oraşului, dar şi pe un câmp aflat la sute de kilometri distanţă, ceea ce la Drăgăşani nu vezi. „Am propus şi eu primarului Nedelcu să accepte să nu perceapă taxe de la micii, mijlociii sau marii întreprinzători, care doresc să-şi posteze şi ei o reclamă, pe un panou publicitar, pe domeniul public, măcar acum când este perioada asta de criză ori, dacă nu se poate şi nu se poate, atunci măcar să facă mai mici aceste taxe. Nu e mare lucru, dar este un stimulent pentru investitori. Credeţi că a acceptat? Bineînţeles că şi azi e la fel: pentru o reclamă de câţiva centimetri pătraţi, plăteşti pe lună cam un salariu. Dacă nu i-ar lua patronului respectiv aceşti bani, poate că el ar mai crea un loc de muncă. Bun şi ăla decât deloc, nu-i aşa?”, spunea Gheorghe Şoarece, patronul unei firme premiate şi anul acesta, cu locul 1, pentru a şasea oară, de-a lungul existenţei sale, în Topul Firmelor Vâlcene, pentru rezultatele obţinute. Ori dacă a pierdut un astfel de investitor, ne întrebăm, ce trebuie să mai piardă Drăgăşaniul, pentru ca edilul-şef, Cristian Nedelcu, să realizeze că duce o politică de jupuire a cetăţenilor şi de alungare a investitorilor, fapt ce nu poate atrage după sine altceva decât moartea lentă a unui municipiu care şi aşa ne mirăm cum de mai rezistă după o zi pe alta!…

CLAUDIA STANCIU