Cât timp a reprezentat judeţul Vâlcea în Parlamentul României a fost cel mai bun, iar acum şi-a propus să facă din Râmnic un municipiu de invidiat. Este vorba, evident, de liberalul Emilian Frâncu, actualul primar al Râmnicului, care ne-a mărturisit, în cadrul unui interviu, că îşi doreşte ca în cel mai important for legislativ al României să ajungă candidaţii USL, candidaţi pe care el se bazează foarte mult în dezvoltarea socială şi economică a municipiului nostru capitală de judeţ. Edilul – şef al Râmnicului, Emilian Frâncu, a făcut o scurtă caracterizare a candidaţilor Adrănel Cotescu – Colegiul Uninominal Senatorial Rm. Vâlcea, Traian Dobrinescu – Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea Nord şi Constantin Rădulescu – Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea Sud, considerând că ei sunt cei mai buni şi merită să reprezinte interesele râmnicenilor în Parlamentul României.
• Rep.: Domnule primar, conduceţi Primăria Râmnicului de aproape 4 luni de zile, puteţi face o comparaţie dintre activitatea de la Senat şi cea de la Primăria Râmnicului?
• Emilian Frâncu: Sunt, practic, două activităţi complementare. În Senatul României mă zbăteam să fac legi pentru ca cetăţenii să o ducă mai bine sau să se reglementeze anumite domenii, dar mă zbăteam şi ca să conving miniştrii să aibă grijă mai mare de anumite zone din judeţul nostru, pe care eu le consideram ca având proiecte care puteau fi finanţate şi zone care ar putea fi ajutate. Acum, ca primar, încerc să fac anumite lucruri pentru cetăţeni, urmele pe care le las după mine sunt vizibile. Am o satisfacţie mult mai mare când văd că se asfaltează o stradă, că se pun borduri, că începe construcţia unei clădiri, că o investiţie îşi continuă desfăşurarea, deci sunt satisfacţii din oră în oră, din zi în zi, concrete. La primărie, este o activitate mult mai dinamică, trebuie să rezişti unui ritm infernal, dar eu cred că după ce experienţa va ajuta dorinţa şi elanul de început, lucrurile vor intra pe un făgaş mult mai dinamic. După câteva săptămâni, la primărie, am făcut lucruri care pe mine, cel puţin, mă bucură: de la strada Depozitelor, la acea cale de acces în inima ştiinţei şi cercetării din judeţul Vâlcea, Uzina G, etc. Pe strada Depozitelor de 30-40 de ani nu se mai asfaltase, era un drum impracticabil, iar acum se face legătura cu celelalte artere, cu DN64 şi DN67, deci accesul Drăgăşani-Horezu se poate face mult mai rapid. La Aranghel s-au asfaltat toate drumurile din zonă, la Buda la fel, chiar şi în centrul oraşului, pe Magheru, este o lucrare încheiată.
• Rep.: Consideraţi că trebuie să existe o relaţie de apropiere între primarul Râmnicului şi parlamentarii din colegiile care ţin de Râmnicu Vâlcea?
• E.F.: Este obligatoriu, iar eu cred că cel mai mare atu al celor trei candidaţi ai USL-ului este tocmai acesta, că sunt oameni ai locului, care iubesc Râmnicul şi care sunt sigur că mă vor putea ajuta în activitatea de primar. Este foarte important să primeşti fonduri, să fi selecţionat în proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală şi să ai un dialog cu cei care te reprezintă. Din păcate, Râmnicul nu prea a avut parte de parlamentari care să ajute concret localitatea, au mai fost gesturi sporadice, dar nu s-a simţit acea atenţie deosebită pe care un parlamentar ar fi trebuit să o dea zonei care l-a trimis în Parlament.
• Rep.: Consideraţi că politicienii care vor candida din partea USL sunt persoane care pot reprezenta cu cinste şi onoare Râmnicul în Parlament?
• E.F.: Sunt convins de asta şi de aceea îi şi sprijin cu toată puterea mea. Să îi luăm pe rând ca să vedem dacă într-adevăr ceea ce spun eu este şi adevărat.
Aş începe cu Senatul României, Adrănel Cotescu. Dânsul este cel cu care am făcut echipă aproape 12 ani, a fost alături de mine, ne-am sfătuit de multe ori în ceea ce priveşte proiectele, nu pot să nu recunosc faptul că în două proiecte majore am primit şi consiliere şi sprijin de la domnul Adrănel Cotescu, în primul rând atunci când Râmnicu Vâlcea a fost declarat pol de dezvoltare urbană şi s-au primit 38,6 milioane de euro în timp. Şi acum, acele proiecte născute din desemnarea oraşului nostru ca pol de dezvoltare sunt în plină dezvoltare. De asemenea, la locuinţele sociale, unde am adus fonduri, pentru ca fostul Cămin de bătrâni să se transforme în locuinţe sociale, trei corpuri, domnul Adrănel Cotescu mi-a fost alături şi mi-a dat sprijin din aparatul executiv al Ministerului, ceea ce este foarte important. De asemenea, pot să spun că este un om al faptelor. Este un om care şi acum a adus pentru judeţul Vâlcea mai bine de 182 miliarde lei, deci numai de câteva luni de când este la Ministerul Dezvoltării. Eu cred că această grijă permanentă pentru judeţ şi pentru municipiul Râmnicu Vâlcea îl califică pentru un post de senator, mai ales că până acum, din păcate, fostul meu coleg de Senat, Dorel Jurcan, nu a făcut lucruri pe care noi să le putem semnala, deci nu s-a făcut remarcat prin lucruri deosebite.
Traian Dobrinescu, pe lângă faptul că este un om care are o experienţă de mic întreprinzător, pe lângă faptul că a fost cel care a înfiinţat primul ziar în România, deci iată are şi experienţă de jurnalist, este un scriitor cunoscut, are o cultură generală deosebită şi poate să abordeze orice domeniu. Cu cei doi colegi ai mei, atât cu Adrănel Cotescu, cât şi cu Traian Dobrinescu, am discutat deja de punerea în practică a trei proiecte. Două deja sunt lansate de mine în Parlament, iar unul a apărut de când sunt la Primărie. În primul rând, considerăm că produsele româneşti şi producătorii români ar trebui mult mai mult sprijiniţi. De exemplu, eu am un proiect de lege pe care cei doi s-au angajat să-l continue în Parlament, prin care 60% din produsele din hypermarketuri ar trebui să fie de producţie autohtonă. Acesta ar fi un sprijin real pentru producătorii autohtoni. De asemenea, prin legea zonei metropolitane, eu am reuşit să fac din Râmnic metropolă, dar punerea în practică a acestei legi, toate detaliile prin care zona să fie cu adevărat una prin care să poţi atrage fonduri europene şi să fie stabilite foarte clar procedurile, încă nu s-a încheiat. Cei doi pot foarte bine să îmi continue şi acest demers. Ca noutate, procedurile de atribuire prin achiziţii la licitaţii a lucrărilor sunt foarte greoaie şi trebuie făcută o lege prin care să fie penalizaţi de exemplu cei care la nesfârşit contestă fără să aibă vreun motiv. Acest lucru ar ajuta ca investiţiile să se desfăşoare mult mai rapid şi să nu treacă ani buni până se pune în practică un proiect.
Pentru că am vorbit despre cei doi candidaţi propuşi de Partidul Naţional Liberal, nu pot să nu spun că la fel de apropiat de mine este şi Constantin Rădulescu, Costi, aşa cum îi spunem noi, un reprezentant al generaţiei tinere de politicieni. El şi-a început activitatea alături de mine, în postul de televiziune Vâlcea 1, ca jurnalist. Este născut în Râmnicu Vâlcea, în cartierul Ostroveni care face parte din colegiul pe care vrea să îl reprezinte, Colegiul Sud. E un om capabil, ambiţios, de fapt toţi trei se caracterizează prin putere de muncă şi prin capacitatea de a lua decizii în momente dificile. Cel puţin Costi mi-a arătat că are răbdare, că poate să dialogheze cu cetăţenii şi să fie apropiat de ei. Nu mă miră, pentru că el vine într-un fel şi din producţie pentru că a condus companii private, una din ele având chiar peste 1.000 de oameni, la un moment dat. Traian Dobrinescu pare mai impulsiv uneori, dar eu l-am văzut foarte determinat să schimbe cu adevărat imaginea parlamentarului, el este un om aşezat, ca şi Adrănel Cotescu şi Constantin Rădulescu, care s-au realizat în viaţă, care au dovedit seriozitate, au dovedit competenţă, iar acum ei nu merg în Parlament pentru a obţine ceva în folosul lor, este evident acest lucru, pentru că sunt oameni împliniţi, merg pentru a încerca să-şi realizeze fiecare din ei un ideal, ceea ce este foarte important. Costi Rădulescu, Traian Dobrinescu şi Adrănel Cotescu formează un trio redutabil şi sunt sigur de reuşita lor. Eu îi voi sprijini cât pot de mult, pentru că îmi sunt apropiaţi, sunt râmniceni pe care îi stimez şi cred eu că sunt cei mai buni.
• Rep.: Ce mesaj le transmiteţi râmnicenilor având în vedere că alegerile parlamentare se apropie?
• E.F.: În primul rând să urmărească cu atenţie mesajele fiecărui candidat, să fie foarte atenţi la ceea ce au făcut aceşti candidaţi, pentru că, la urma urmei, cu toţii căutăm modele. Îi rog pe râmniceni să fie alături de mine, pentru că eu, ca primar, am nevoie ca în Parlament să fiu reprezentat de oameni apropiaţi, de oameni pe care îi cunosc, de oameni care să se zbată să aducă fonduri şi să nu fie o ruptură politică între mine şi parlamentari. Eu le recomand râmnicenilor, celor care au avut încredere în mine, celor care apreciază ceea ce fac la primărie, să voteze candidaţii USL-ului. Să vină în primul rând la vot şi să voteze candidaţii USL-ului pentru că eu cred că lumea s-a săturat de acea guvernare care a adus ţara într-o situaţie în care cenuşiul să ne caracterizeze, salariile, pensiile, indemnizaţiile oamenilor şi alte venituri să fie diminuate, micşorate, viaţa să fie foarte greu de suportat. Aţi văzut că doar în câteva luni USL-ul a reuşit, în măsura în care trebuia să meargă pe bugetul vechiului guvern, să restabilească puţin un echilibru. Proiectele USL-ului, acelea prin care TVA-ul la alimente să fie redus la 10%, să se plătească atunci când factura se încasează ajutând în felul acesta IMM-urile, proiectele prin care pensiile şi salariile se reîntregesc, indemnizaţiile mamelor au revenit la normalitate, este o lege a mea şi m-am bucurat când Guvernul României a luat decizia de a reveni la 85%, toate acestea mie îmi demonstrează că USL-ul este o forţă. Aici, la Râmnic, eu sper ca cei trei candidaţi să obţină 50%+1, să se califice direct, aşa cum ne dorim cu toţii şi să avem trei reprezentanţi ai USL-ului în Parlamentul României.
• Rep.: Riscaţi un pronostic pe tot judeţul?
• E.F.: Din punctul meu de vedere cele mai grele misiuni le au cei care candidează la Râmnic, pentru că au mulţi contracandidaţi şi niciodată nu poţi să ai certitudinea că în afara electoratului dur al fiecărui partid nu vin oameni care nu sunt luaţi în calcul şi fiecare are opinia lui, deci greul este aici, la Râmnic. În celelalte colegii, victoria USL-ului va fi certă, din primul foc, cu 50%+1, nu se va mai ajunge la loteria împărţirii colegiilor după anumite reziduuri procentuale.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu