Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Preşedintele Ion Cîlea dovedeşte maturitate în administraţie şi tinereţe în politică

În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, preşedintele PSD Vâlcea şi, totodată, al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a vorbit deschis despre problemele din alianţa USL la Vâlcea, încercând să facă lumină într-un război al orgoliilor ce tinde să dezbine uniunea în scurt timp. El a mărturisit că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a avea o colaborare bună şi deschisă cu liderul PNL, Cristian Buican, însă nu va accepta niciodată să rămână impasibil la declaraţiile răutăcioase ale acestuia. În altă ordine de idei, preşedintele Ion Cîlea a vorbit şi despre sfaturile pe care i le-a dat fiului său de a nu intra în „mizeria” politică, dar şi despre încercările sale disperate de a salva combinatul Oltchim Rm. Vâlcea.  

Rep.: Domnule preşedinte Ion Cîlea, cum decurg alegerile din organizaţiile locale ale PSD Vâlce?

Ion Cîlea: Până în acest moment, s-au desfăşurat alegeri în 69 de localităţi din cele 89 ale judeţului Vâlcea. Mai avem încă 20 de localităţi şi vom finaliza alegerea conducerilor tuturor organizaţiilor teritoriale şi locale ale PSD din judeţ. Ne vom încadra până la sfârşitul acestei luni, pentru că, în data de 5 aprilie 2013, vom avea conferinţa judeţeană. Acum a stabilit partidul să mă duc, ca reprezentant al conducerii centrale, la alegerile judeţene de la Sibiu, ce vor avea loc vineri, 22 martie. La noi, alegerile au decurs foarte bine, iar pentru mine a fost un prilej de a discuta cu foarte mulţi oameni, mai ales că fiecare organizaţie PSD atrage oameni de pe întreaga arie geografică a localităţii, adică din toate organizaţiile teritoriale care funcţionează pe lângă secţiile de votare. Este foarte bine că ai imaginea localităţii şi a tuturor problemelor cu care se confruntă oamenii din fiecare cătun. Eu mi-am notat fiecare problemă, mi-am făcut un registru şi, pe rând, voi încerca să rezolv toate problemele oamenilor.

Rep.: De ce s-au amânat alegerile pentru noul preşedinte al PSD Goleşti?

I.C.: Da, am avut câteva probleme la Goleşti, acolo unde am fost nevoiţi să amânăm alegerile. Acolo, primarul care este pedelist, în colaborare cu unul dintre candidaţii noştri, a adus toată organizaţia PDL la şedinţa de alegeri a PSD. Bineînţeles că eu am plecat de acolo, nu am putut să ţin alegerile cu pedeliştii în sală. Zilele trecute, am avut o şedinţă de birou la Goleşti şi am stabilit clar, printr-un tabel nominal, cine trebuie să vină la conferinţă sau nu. Le-am spus că nu este adunare generală sau şedinţă publică, iar alegerile la PSD Goleşti trebuie să se desfăşoare conform statutului. Nu ştiu care dintre cei doi candidaţi, Ion Bobe sau Mihai Constantin, au adus pedeliştii la alegerile PSD, însă le-am spus să nu se mai întâmple. Eu îmi doresc să fie totul corect şi legal, iar noul preşedinte să fie ales doar de membrii PSD, nu de alţii, de la alte partide care nu au ce căuta acolo.

„Nu pot primi sfaturi de la un personaj care nu a condus în viaţa lui decât o clasă de copii”

Rep.: În contextul ultimelor discuţii în contradictoriu pe care le-aţi avut cu liderii PNL Vâlcea, respectiv cu Buican, consideraţi că USL la Vâlcea mai este o construcţie viabilă?

I.C.: Da, eu cred că este. Dar acesta este punctul meu de vedere. Din câte aţi văzut, la toate atacurile liberalilor eu am răspuns, prin comunicate de presă, foarte elegant. M-a deranjat într-adevăr că domnul Buican a început să îmi dea mie sfaturi şi să mă înveţe el pe mine să fac strategia judeţului Vâlcea. Nu pot primi sfaturi de la un personaj care nu a condus în viaţa lui decât o clasă de copii. Strategia judeţului oricum trebuia modificată şi nu că spune Buican. Ea trebuie modificată pentru că s-au schimbat obiectivele partidului. Eu fac parte din colectivul de elaborare a strategiei pe regiunea Sud – Vest Oltenia, o strategie care să conţină obiectivele noului Guvern. Chiar miercuri, 20 martie, am avut prima întâlnire şi am discutat foarte serios despre această strategie. Oricum, mie nu îmi trebuie o strategie, pentru că eu am totul în minte, iar elementele pe care le bag acum în strategie le-am inclus deja în programele de dezvoltare a judeţului transmise la ministere. Mă învaţă el pe mine să bag apă şi canalizare în toate localităţile, când eu deja am demarat acest proiect.

Rep.: Până acum, toate negocierile dintre PSD şi PNL s-au lăsat cu scandal, iar ultimul scandal a fost cel de la Apavil. Ce intenţionaţi să faceţi pentru ca instituţia pe care o conduceţi, Consiliul Judeţean şi implicit PSD, să îşi recapete controlul de 33% din AGA Apavil?

I.C.: Acum nu mai este de 33%, ci mult mai mult. Participarea noastră depăşeşte 50%, pentru că Apavil nu a achitat redevenţa nici până acum şi, conform legii, banii aceia ne vor mări nouă capitalul social.

Rep.: Totuşi, în acest moment, liberalii controlează AGA de la Apavil în proporţie de peste 90%…

I.C.: Nu vor controla pentru că eu am făcut acţiune în instanţă şi s-a suspendat hotărârea de alegere a lui Păsat în AGA Apavil, dat fiind faptul că acesta s-a votat singur, deşi legea nu-i permitea. A fost un vot ilegal câştigat de liberali.

Rep.: Bun, dar liberalii ameninţă că şi ei vor ataca în instanţă alegerea vicepreşedintelui Persu, pentru că şi atunci s-a întâmplat acelaşi lucru…

I.C.: Nu au cum să facă acest lucru, mai ales că şi Pistol a fost ales în aceeaşi şedinţă şi a participat şi el la vot. Dar, cine se mai întoarce la trecut, mai ales că perioada de contestaţie s-a dus demult.

„Eu am crezut în USL la Vâlcea, însă se pare că am fost singurul”      

Rep.: Aţi fi de acord să racolaţi membri importanţi de la PDL?

I.C.: Nu, nu aş fi niciodată de acord. Nici la alegerile locale de anul trecut nu am luat niciun primar PDL să îl pun să candideze din partea PSD. Aşa au făcut liberalii, nu eu şi acum se laudă că au mai mulţi primari. Păi să îşi aducă aminte că doi primari i-am dat eu, la Lădeşti pe doctorul Lixandru, care era vicepreşedinte PSD şi la Vaideeni pe fiul preşedintelui PSD de acolo. Eu am crezut în USL la Vâlcea, însă se pare că am fost singurul. Nici nu s-au terminat bine alegerile şi ei au început să se laude că au mai mulţi primari, deşi eu le dădusem doi şi mai încălcaseră şi înţelegerea de a nu racola edili PDL. Aşadar, ei au început acest război, iar eu, cu înţelepciunea mea, încerc să aplanez conflictele şi să nu răspund provocărilor.

Rep.: Mai există vreun fel de comunicare între dvs. şi domnul Buican, în afara războiului declaraţiile pe care-l duceţi în presă?

I.C.: Eu am încercat să am şi un altfel de dialog. Am vorbit cu el şi când am convocat şedinţă extraordinară la Consiliul Judeţean l-am sunat şi i-am spus despre ce este vorba. Sper că războiul acesta din presă să înceteze şi să lucrăm împreună pentru binele judeţului, nu să ne atacăm pe la spate.

„Nu mi-am sfătuit fiul să intre în politică, pentru că politica e o mizerie!”

Rep.: În altă ordine de idei, ce spune familia dvs. despre faptul că petreceţi foarte mult timp la Consiliul Judeţean şi pentru activităţile politice?

I.C.: Familia mea este învăţată cu aceste lucruri, mai ales soţia mea, săraca, s-a obişnuit cu faptul că toată viaţa am avut un program încărcat, plecând de la ora 05.00 sau 06.00 dimineaţa de acasă şi întorcându-mă seara târziu. Adevărul este că am o soţie foarte înţelegătoare şi niciodată nu îmi reproşează că nu petrec mai mult timp cu ea.

Rep.: Nu v-aţi gândit niciodată ca fiul dvs. să facă şi el politică, să vă calce pe urme?

I.C.: Nu-i place politica şi nu a vrut niciodată să se bage în politică. Oricum, nici nu mi-am sfătuit fiul să intre în politică. Politica este o mizerie. Nu vedeţi că încerci să faci treabă şi să pui suflet în ceea ce faci, iar mai apoi te vezi nevoit să suporţi atacurile tuturor neaveniţilor. Nici măcar nu gândesc înainte de a mă ataca, o fac doar pentru simplul fapt că aşa vor ei.

„Dacă ar fi stat în puterile mele, Oltchim era salvat de mult”

Rep.: Dacă ar sta în puterile dvs., care ar fi primul lucru pe care l-aţi face pentru a salva Oltchim?

I.C.: Dacă aş fi acolo sus, dacă aş fi ministrul Economiei, m-aş duce la Almunia şi nu aş pleca de la uşa lui până nu mi-ar da confirmare că ajutorul de salvgardare pentru Oltchim nu este ajutor de stat. Cu cele 45 de milioane de euro s-ar reporni întreaga activitate la Oltchim. Este un prim pas extrem de important. Sigur, am vorbit zilele trecute cu premierul Ponta şi mi-a spus că acum, mai mult ca niciodată, Almunia poate da acordul pentru ajutorul de salvgardare şi atunci s-ar rezolva multe probleme.

Rep.: Toţi paşii care s-au făcut până acum în problema Oltchim duc la o singură concluzie: jocurile se fac pentru PCC. Ce părere aveţi de acest lucru?

I.C.: Este posibil, însă cred că la Comisia Europeană sunt interese mari pentru PCC. Sigur, mai sunt şi în Guvern câţiva, în special miniştrii aceştia liberali, care nu vor să ne asculte, nu vor să priceapă că oamenii din judeţul Vâlcea depind de acest combinat. Trebuia făcută compensarea, transformarea în acţiuni a datoriei Oltchim-ului către AVAS. Am făcut zeci de adrese şi de rapoarte către Guvern, i-am atenţionat asupra riscurilor şi le-am spus care este punctul meu de vedere. Din păcate, mai mult decât atât nu pot face. Dacă ar fi stat în puterile mele, Oltchim era salvat de mult.