Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Premierul Victor Ponta: „Îmi iau angajamentul să salvez Oltchimul”

CERTITUDINE.  În cadrul unui interviu acordat redactorilor VOCEA VÂLCII, prim-ministrul României, Victor Ponta, a garantat că societatea Oltchim va redeveni ceea ce a fost odată, iar Guvernul USL va sprijini judeţul Vâlcea în tot ceea ce autorităţile autohtone vor întreprinde. Preşedintele PSD ne-a vorbit despre necesitatea obţinerii unui procent bun la alegerile din data de 9 decembrie 2012, el îndemnându-i pe vâlceni să voteze cu candidaţii USL. Pe de altă parte, prim-ministrul Victor Ponta şi-a exprimat sprijinul pentru prietenul său Constantin Rădulescu – candidatul USL pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea Sud, alături de care, în trecut, a făcut echipă la conducerea TSD şi pe care, cu siguranţă, îl va coopta în echipa sa pentru viitorul Guvern al României.  

Reporter: Domnule prim-ministru Victor Ponta, cum credeţi că se va rezolva problema de la Oltchim şi cum credeţi că va afecta situaţia de la combinat desfăşurarea alegerilor parlamentare, în sensul în care candidaţii USL din Vâlcea vor avea de suferit?

Victor Ponta: Oltchim nu va fi închis! Acum, prioritatea USL este găsirea unei soluţii pentru ca locurile de muncă de la combinat să fie menţinute, astfel încât să fie evitată o dramă socială în Vâlcea. Oamenii îşi primesc restanţele salariale şi, totodată, s-a negociat cu băncile creditoare ale Oltchim, astfel încât până la mijlocul lui decembrie combinatul să poată atinge 65% din capacitatea de producţie.

Sunt sigur că USL nu va fi afectată electoral aici, pentru că oamenii au văzut până la urmă cine se bate pentru ei şi cine îi minte. Ani de zile combinatul a fost căpuşat de firmele clientelei pedeliste.

Privatizarea Oltchim a fost angajată în memorandumul din luna februarie, semnat de preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Ungureanu, având ca dată de îndeplinire luna aprilie. Aprilie a trecut şi PDL nu s-a ţinut de cuvânt şi atunci a devenit obligatorie pentru noul guvern privatizarea în septembrie. Adriean Videanu şi Dan Diaconescu au considerat că vor da o lovitură politică USL-ului şi atunci au făcut circul pe care îl cunoaştem. Nu am constatat să fi dat o lovitură politică USL-ului, însă până la urmă şi-au bătut joc de oamenii de la combinat.

Reporter: Îl cunoaşteţi pe tânărul social-democrat Constantin Rădulescu încă de când făceaţi echipă la TSD. Care consideraţi că sunt atuurile candidatului USL în Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Sud?

Victor Ponta: Îl cunosc bine pe Constantin Rădulescu şi sunt bucuros că USL promovează în Parlament candidaţi tineri, dar cu suficientă experienţă profesională – în cazul lui Costi vorbim şi de o experienţă politică serioasă. Constantin Rădulescu este un om cu o îndelungată activitate în domeniul privat, în funcţii de conducere, şi despre care am toată convingerea că va susţine şi va propune noi măsuri pentru crearea de locuri de muncă pentru vâlceni.

Reporter: Consideraţi că experienţa, profesionalismul şi tenacitatea tânărului Constantin Rădulescu vă pot fi de folos în viitorul mandat de premier? Sunteţi interesat să îl cooptaţi în echipă?

Victor Ponta: În mod cert prin calităţile pe care le are, Constantin Rădulescu le va fi de folos în primul rând vâlcenilor! Avem nevoie în Parlament de oameni care înţeleg economie şi finanţe, de oameni care pot anticipa  efectele unei măsuri luate în acest plan, care pot gândi strategii şi planuri eficiente. Constantin Rădulescu este deja în echipă: echipa mea este echipa USL!

Reporter: Viitorii parlamentari USL şi administraţia publică judeţeană pot conta pe sprijinul şi ajutorul şefului Guvernului României pentru rezolvarea problemelor din Vâlcea?

Victor Ponta: Garantez pentru asta, atâta timp cât vom avea susţinerea să continuăm lucrurile bune începute la guvernare. Sunt preocupat de situaţia din acest judeţ de foarte mult timp, pentru că vorbim despre un judeţ care poate conta enorm în economia României, iar o prăbuşire economică aici înseamnă nu doar probleme sociale de proporţii, ci chiar o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Reporter: Care sunt obiectivele/proiectele pe care viitorul Guvern USL, alături şi de parlamentarii USL din Vâlcea, doreşte să le ducă la îndeplinire în viitorul mandat?

Victor Ponta: Prioritatea zero pentru Guvernul României este să readucem Oltchim şi Arpechim la nivelul la care au fost cândva. Este vorba de repornirea în forţă a unui proces economic pe orizontală şi vom face asta. Acesta este angajamentul pe care mi-l iau, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, faţă de cetăţenii acestui judeţ.

CLAUDIA STANCIU