Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Preluarea de către CET a minelor creează râcă în alianţa PSD-UNPR-PPDD

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a cerut un acord de principiu pentru a negocia primirea avizului la Ministerul Justiţiei • consilierii progresişti s-au abţinut şi propunerea a căzut la vot

Şedinţa Consiliului Judeţean de miercuri s-a animat şi spre final când s-a trecut la punctul „diverse”. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a cerut un acord de principiu pentru a merge în audienţă la ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc. Pe scurt, Ministerul Justiţiei nu a acordat avizul pentru preluarea de către CET Govora a minelor de la Berbeşti şi Alunu. „E drept că ne-am încurcat cu acest aviz. Noi am cerut să nu preluăm minele prin licitaţie publică, ar dura mult prea mult timp. S-a înţeles că nu vrem să plătim activele. Am făcut o adresă către minister şi ministrul m-a sunat la câteva ore distanţă. I-am explicat că ar fi o catastrofă să nu putem prelua exploatările miniere. Voi merge în audienţă dar am nevoie de un acord de principiu din partea Consiliului Judeţean pentru a vedea şi cei de la minister că aleşii judeţeni din Vâlcea sunt de acord cu această preluare”, a explicat Ion Cîlea.

Ceea ce părea un simplu vot de formă s-a transformat într-o tensiune importantă în alianţa PSD-UNPR-PPDD. Consilierii din opoziţia PNL-PDL au cerut un act scris şi o şedinţă extraordinară în timp ce progresiştii s-au abţinut de la vot şi propunerea nu a trecut. Şedinţa extraordinară despre care se spunea că va avea loc miercuri nu a mai fost programată şi preşedintele Consiliului Judeţean va trebui să se prezinte la audienţa de joi dimineaţa fără un acord de principiu.

„Nu puteam să votăm vorbe”

Consilierul judeţean al UNPR, Doru Filip, exclude varianta unei tensiuni în rândul „puterii” şi spune că s-a abţinut de la vot pentru că nu a avut ce vota: „Poate s-a înţeles greşit, noi nu ne opunem iniţiativei, practic nu am avut ce să votăm. Conform normelor legale, trebuia un material scris pentru care să ne punem votul nu să dăm acord de principiu pentru nişte vorbe. Se putea redacta ceva pe loc, se putea lua o pauză de o oră cum s-a şi propus. Nici măcar o şedinţă extraordinară nu s-a făcut… Serios vorbind, nu puteam să votăm ceva ce urma să fie redactat după şedinţă, e ilogic”.

Decizia oricum nu trecea

Chiar dacă cei doi consilieri ai UNPR, Doru Filip şi Petre Grigore ar fi votat pentru acordarea acordului de principiu, voturile erau insuficiente. În condiţiile în care a lipsit pesedistul Adrian Buşu, se ajungea la 16 voturi pro şi tot 16 contra. Potrivit legii, procedura de vot trebuia reluată, iar propunerea legislativă „cădea” dacă egalitatea persista.