Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul Ungureanu se laudă că încalcă legea

INFATUARE. Prefectul Petre Ungureanu continuă  seria acuzaţiilor la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, social-democratul Ion Cîlea. De această dată îl acuză de sabotarea proiectului de la Obârşia Lotrului, prin refuzul înfiinţării unui centru salvamont în zonă, o condiţie obligatorie în atestarea pârtiei de schi. Preşedintele Consiliului Judeţean îi atrage atenţia că ,,bate din nou câmpii”, iar Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea, îl informează că primarul din Voineasa este singurul care se opune acestui proiect. Prefectul promite că se va băga peste ei şi va înfiinţa singur centrul prin implicarea pompierilor şi jandarmilor, chiar dacă nu are cadru legal, iar categoriile amintite  nu au pregătirea necesară.

Incredibil dar adevărat. Prefectul Petre Ungureanu recunoaşte că încalcă legea ori de câte ori îi convine şi promite că o va face în continuare. După ce şi-a asumat proiectul de la Obârşia Lotrului, proiect demarat de CJ încă din mandatul defunctului preşedinte Dumitru Buşe, mai nou prefectul acuză presa şi actuala conducere a CJ de sabotarea respectivului proiect. Prefectul susţine că preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Cîlea, refuză intenţionat să înfiinţeze un centru salvamont în zona Voineasa din motive numai de el ştiute. Prefectul preferă să dea vina pe liderul PSD Vâlcea şi pe jurnaliştii care-i ,,contabilizează averea”, în condiţiile în care primarul localităţii Voineasa a refuzat şi refuză în continuare toate propunerile formulate de şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera. Prefectul Ungureanu promite că va înfiinţa respectivul centru, chiar dacă nu are cadru legal, deoarece a mai faultat legea o dată şi o va face ori de câte ori va fi nevoie.

,,La Obârşia Lotrului lucrurile merg nesperat de bine, Guvernul şi-a făcut datoria, a alocat banii, suntem în grafic cu lucrările, dar din păcate ne trezim anul viitor când se va schia că nu putem să o facem pentru că nu avem autorizaţie pentru Salvamont, iar acest serviciu  la Vâlcea este aproape inexistent, funcţionează cu câţiva voluntari care nu ţin locul de instituţie. Am făcut nişte hârtii către domnul preşedinte Cîlea să grăbească resuscitarea Salvamontului, pentru că l-a lăsat pe ultimul rând. Eu vreau un Salvamont european pentru că altfel nu putem omologa pârtia de schi de la Obârşia Lotrului. Mă voi băga peste ei, astfel încât în timp ce ei se ceartă cine ajunge primul, eu încerc să le-o iau înainte. Nu am cadru legal să înfiinţez Salvamont-ul, dar o fac, cum am făcut şi cu aerodromul. Nu am avut cadrul legal, dar l-am făcut oricum. Am făcut un protocol cu Jandarmii şi ISU şi centrul va funcţiona cu implicarea lor, altfel nu mai facem nimic. Şi mai am o problemă mare: mă lupt cu reclamagii, inclusiv cu presa locală, oamenii care se opun cu toată înverşunarea acestei investiţii, nu ştiu din ce motive, în niciun caz din patriotism local. Încă nu am aflat care sunt resorturile, deşi le bănuiesc. Aviatorii dau şi acum cu subsemnatul pentru Zilele Râmnicului de anul trecut ”, a declarat prefectul, fără a preciza natura ,,resorturilor”.

Primarul din Voineasa se pune de-a curmezişul

Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea, susţine că înfiinţarea centrului Salvamont din Voineasa stă în pixul primarului staţiunii, care refuză cu stoicism orice idee sau implicarea salvamontiştilor din Vâlcea.

,,Obţinerea atestatelor nu reprezintă o problemă, pentru că ar mai fi un an până la finalizarea proiectului, dar primarul din  Voineasa refuză să se implice. Atunci când a demarat proiectul, primăria de la Voineasa, care este beneficiar al proiectului, trebuia să se ocupe şi de constituirea unei formaţii din oameni ai locului. Era soluţia ideală, pentru că dădeam de lucru unor oameni care nu aveau serviciu şi erau şi mai aproape de pârtia de schi decât salvamontiştii din Vâlcea, Olăneşti sau Călimăneşti. Intervenţia se făcea mult mai rapid. Noi ne-am oferit să-i pregătim, dar primarul localităţii nu este interesat de acest lucru şi atunci nu ne rămâne decât să intervenim cu formaţiile de la Vâlcea”, a declarat şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Acesta a precizat că proiectul prefectului Petre Ungureanu de constituire a unei celule mixte de salvamontişti din cadrul Jandarmeriei şi ISU nu poate fi făcut deoarece nu are cadrul legal, iar pompierii şi jandarmii nu au pregătirea necesară pentru astfel de acţiuni.

Preşedintele Ion Cîlea a declarat că prefectul habar nu are ce vorbeşte, face afirmaţii calomnioase la adresa tuturor doar pentru a-şi justifica  salariul primit de la Guvern.

DANA NEDESCU