Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul Ungureanu a scăpat de demitere

• Ministrul Igaș îl mai lasă în funcție

VIZITĂ. Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, a declarat cu ocazia unei vizite la Vâlcea, ce a avut loc la finele săptămânii trecute, la vila specială de la Olăneşti, că Legea 215/2001 a administraţiei publice locale va suferi câteva modificări privind statutul primarului, în urma cărora aceştia vor putea să conducă şedinţele de consiliu local şi vor avea drept de vot, aşa cum se întâmplă şi în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Propunerile de modificare din Legea administraţiei publice locale, a spus ministrul Igaş, sunt binevenite, deoarece, ele se înscriu într-o linie a normalităţii şi logicii, cu toate că există voci care susţin că amestecul primarilor în luarea deciziilor Consiliului Local nu este tocmai corectă. „Vom înainta Guvernului un proiect de modificare a Legii administraţiei publice locale cu privire la statutul primarului.  Încercăm să introducem acelaşi sistem care există în acest moment şi la Consiliul Judeţean: este vorba de oferirea posibilităţii legale primarilor de a vota în cadrul Consiliilor Locale, precum şi pe aceea de a conduce şedinţele. De asemenea, învestirea consilierilor, atât la începutul mandatului, cât şi pe parcursul mandatului, atunci când se vacantează un post, să fie făcută prin hotărâre judecătorească, şi nu prin votul consilierilor locali. Din punctul nostru de vedere, în acest fel, vor fi depăşite blocajele atunci când un consilier local urmează să ocupe un post liber”, a declarat ministrul Traian Igaş.

De asemenea, în perioada care urmează vor avea loc modificări şi la Legea 340/2004, privind instituţia prefectului, axate, în principal, pe reintroducerea funcţiei de secretar al judeţului, a cărei desfiinţare, consideră ministrul, a fost o mare eroare. „Anul 2011 va fi unul al reformelor profunde din domeniul administraţiei şi vom încerca să schimbăm tot ceea ce nu a funcţionat bine până acum. Vrem să aşezăm lucrurile într-o ordine normală, firească”, a mai spus Igaş.

Întrebat dacă, printre altele, unul dintre motivele vizitei sale de la Vâlcea este acela de a discuta şi analiza posibilitatea schimbării lui Petre Ungureanu din funcţia de prefect al judeţului, Igaş a spus: „Nu, nu am venit aici să-l schimbăm pe domnul Ungureanu. Această chestiune nu s-a pus niciodată în discuţie în mandatul meu şi nici nu am primit memorii prin care să ni se ceară acest lucru”, a conchis ministrul.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU