Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul APOLITIC de Vâlcea amenință cu Contenciosul! Președintele CJ acuză presiuni pe tema aprobării bugetelor locale

Aprobarea bugetelor locale, care urmează să aibă loc în ședința Consiliului Județean Vâlcea din data de 18 februarie crează tensiuni între prefectul Tiberiu Costea și președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu. Prin intermediul unui comunicat de presă, prefectul apolitic Costea susține că fondurile vor fi repartizate pe criterii exclusiv politice. În replică, președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, susține că la CJ Vâlcea se respectă legea și vede comunicatulul emis de Insituția Prefectului ca o sarcină de partid.
”Instituția Prefectului –Județul Vâlcea solicită Consiliului Județean Vâlcea să reanalizeze două dintre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi a ședinței din data de 18 februarie a.c., ce privesc alocarea unor sume de bani pentru primăriile din județ, în urma unor sesizări primite de la mai mulți primari care susțin că aceste fonduri au fost repartizate pe criterii exclusiv politice.
Este vorba de Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2020 și estimările pe anii 2021-2023, care nu respectă prevederile art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, și de Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei, din fondul la dispoziția Consiliului Județean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art.6, alin.1, lit. c din Legea bugetului de stat pe anul 2020, nr. 5/2020, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ–teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din venituri proprii, inclusiv din impozitul pe venit și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2020, din care nu rezultă care au fost criteriile pe baza cărora au fost formulate propunerile de repartizare a acestor bani.
Instituția Prefectului solicită astfel ca aceste aspecte să fie clarificate de către reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea înainte ca proiectele să fie supuse la vot, iar adoptarea lor să se realizeze cu respectarea prevederilor legale. În caz contrar, Prefectura Vâlcea va acționa potrivit legii și va ataca aceste acte administrative”, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului Vâlcea.

Constantin Rădulescu: Este sarcină de partid?
”Nu vreau sa intru in polemici cu INSTITUTIA prefectului insa ii asigur pe valceni ca la Consiliul Judetean se respecta legea! As putea interpreta gestul ca o presiune, dar nu o sa o fac si isi vor primi raspunsul! Adresa nu este cumva o imensa eroare?! Intreb Institutia Prefectului daca este sarcina de partid? Doar intreb!
Saptamana viitoare vom clarifica absolut toate aspectele si vom aproba bugetul astfel incat primariile si institutiile subordonate Consiliului Judetean sa nu se blocheze sau sa intre in faliment, urmare a unor gesturi inconstiente ale unor sfatuitori de pe langa INSTITUTIA prefectului!
Adresa este o premiera in materie de procedura si cooperare institutionala, dar si aceste aspecte vor fi incadrate si lamurite.
Daca doreste INSTITUTIA prefectului, punem la dispozitie hotararile adoptate de CJ in 2015 si prima parte a anului 2016, asa ca sa faca o comparatie!
In rest, ii asigur pe valceni si pe colegii primari ca respectam legea si nici nu ne intimidam, deoarece prin toate demersurile noastre facem proiecte bune pentru oameni”, susține Constantin Rădulescu.