Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Potrivit simulărilor, USL ar putea lua, la Vâlcea, 70. 56%, iar ARD – 21.15%

STUDII. O serie de simulări ale alegerilor ce vor avea loc în data de 9 decembrie ne arată că USL ar obţine, la Vâlcea, 70. 56%, ARD – 21.15%, iar PP-DD – 8.3%, estimându-se o prezenţă la urnele de vot de 49.77%. Conform previziunilor, USL va avea 50.14 la sută din voturile exprimate, ceea ce înseamnă că Alianţa ar putea câştiga peste 60% din fotoliile de parlamentar, în timp ce ARD ar putea obţine 24,1 la sută din voturi, adică doar 22% din mandate. PP-DD se va situa undeva la 9-10 %, iar UDMR va trece pragul electoral.

Informaţiile de bază folosite pentru realizarea acestui pronostic electoral sunt  cele de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilierii judeţeni, dar şi influenţele rezultate în urma referendumului pentru demiterea preşedintelui din data de 29 iulie 2012. Una dintre cele mai folosite metode se numeşte D’Hondt, una dintre cele mai cunoscute de distribuire a mandatelor, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumulează un număr mai mare de voturi. Astfel, USL ar obţine trei mandate de senator, însă există posibilitatea ca ARD să ia unul suplimentar.

Calculele

Potrivit simulării, Uniunea Social-Liberală va câştiga şase mandate de deputat, cu cincizeci la sută plus unu. Este vorba de următoarele Colegii: Râmnicu Vâlcea Sud, Râmnicu Vâlcea Nord, Bălceşti, Drăgăşani, Brezoi şi Horezu. Pe de altă parte, există posibilitatea ca ARD să obţină în Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord un fotoliu de parlamentar, datorită mandatelor obţinute prin alocare suplimentară „faţă de numărul de mandate din circumscripţie, datorită existenţei unui număr semnificativ de mandate câştigate cu 50% + 1 de un competitor electoral”. În mod similar, potrivit viziunilor, este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi în Colegiul Drăgăşani, unde, PP-DD îşi poate adjudeca, conform principiului mai sus explicat, un mandat de deputat.

Fotoliile de senator vor fi şi ele câştigate de uselişti, cu cincizeci la sută plus unu, însă nu este exclus ca şi ARD să obţină un mandat de parlamentar, cel mai probabil la redistribuire.

Trebuie spus că cele mai multe şanse de reuşită în alegerile pentru un mandat de parlamentar au, în general, candidaţii USL. Este vorba de Constantin Rădulescu (Colegiul Râmnicu Vâlcea Sud) Aurel Vladoiu (Colegiul Horezu), Laurenţiu Coca (Colegiul Bălceşti-Drăgăşani), Vasile Bleotu (Colegiul Drăgăşani), Traian Dobrinescu (Râmnicu Vâlcea Nord) Cristian Buican (Colegiul Brezoi), Adrănel Cotescu (Colegiul Râmnicu Vâlcea), Dan Niţu (Colegiul Brezoi-Horezu), Constantin Mazilu (Colegiul Bălceşti).

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU