Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politica pentru oameni nu e aşa de complicată precum pare

INIŢIATIVĂ. Este o mână de om. Slabă şi neexperimentată în politică aşa cum singură spune. Nu a vrut niciodată funcţii într-un partid, nu a vrut putere, nu a vrut loc în AGA în CA, nu a vrut loc de muncă. Munceşte în sistem privat din 1990 încercând să facă afaceri într-o zonă defavorabilă a municipiului, în unul din cele mai sărace cartiere ale Râmnicului – la Colonie Nuci. E legată de acest loc. Aici şi-a investit economiile pentru a-şi face o casă, aici are o familie solidă de mulţi ani. Munceşte zi lumină şi nu-şi permite decât două scurte concedii anual.

A intrat în politică exasperată că la fiecare alegeri vin politicieni în zonă, le promit oamenilor fel de fel de lucruri şi apoi uită total de acest cartier şi de problemele lui. „Nu avea rost să încerc la PDL, PNL, PSD. Acolo nimeni nu m-ar fi băgat în seamă şi nu aş fi prins niciodată loc eligibil. Aşa că m-am înscris în PPDD. Am ajuns consilier municipal şi apoi vicepreşedinte al organizaţiei municipale. Nu-mi plac şedinţele de partid şi nici timpul pierdut în discuţii inutile!” spune Carmen Maria Preda, o femeie care a „negociat” zi de zi cu administraţia municipiului şi cu majoritatea uselistă din Consiliul Local.

Cum a fost schimbată imaginea unei „mahalale” din Râmnic

Carmen Preda a reuşit să obţină ajutorul viceprimarului, primarului şi al celor de la Pieţe Prest pentru că niciodată nu a cerut nimic pentru ea sau pentru familia ei. „În plus, le-am lăsat loc celor de la putere să îşi facă imagine. Eu nu aveam nevoie de imagine. Pe mine oamenii mă cunosc acolo şi ştiu ce am făcut şi ce fac pentru ei. Pentru mine nu a contat că domnul Frâncu a pus televiziunile să-l filmeze în timp ce planta un arbust în Colonie. Pentru mine a fost important  că în acest an, în ianuarie, în cartier au fost plantaţi 240 de arţari, castani, tei. Iniţial obţinusem doar 70. Am reuşit să măresc numărul. Am angrenat persoanele de la ajutor social în munca de plantare. Le-am dat cafea, am stat cu ei 7 zile, am igienizat zona. Domnul Almariei, directorul de la Pieţe Prest, este un om extraordinar. Mi-a suportat nenumăratele intervenţii, telefoane, rugăminţi. Când a putut, m-a ajutat. Acum în Colonie sunt montate 13 bănci moderne. Nu au fost niciodată coşuri de gunoi stradale. Am desfiinţat locurile în care lumea arunca la grămadă gunoiul. Am adus 4 containere mari de colectare a deşeurilor menajere. Cei de la Urban vin şi le golesc din două în două zile. Zona dintre Colonia veche şi Colonia nouă nu era iluminată. Acum, cu ajutorul celor de la ADP sunt 9 stâlpi montaţi cu 10 becuri. În perioada următoare intenţionez să obţin sprijin pentru asfaltarea unor alei. Am apelat la parlamentarii noştri. Sper în ajutorul domnului deputat Ion Marian Cristinel, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor pentru a obţine sprijin în realizarea acoperişului la Biserica Mihail şi Gavril, biserică a cărei construcţie a început în urmă cu 8 ani şi care nu este finalizată încă.”

În consiliul municipal din Râmnic sunt 23 de consilieri. Dacă fiecare ar încerca să facă ceva pentru comunităţile care le-au acordat votul ar fi grozav. Carmen Preda a demonstrat că depinde de interesele consilierilor. Unii pierd mereu timp pentru a rezolva probleme personale sau ale unor membri ai familiei. O femeie, ajunsă consilier prin noroc, a demonstrat că politica este mai puţin importantă, că nu ai nevoie de majoritate în consiliu, de lideri puternici de partid, de compromisuri pentru a ajuta oamenii. Îţi trebuie doar răbdare, adevăr, comunicare.

RADU DUMITRESCU