Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PNL Vâlcea: Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” prinde contur!

„Încă de la preluarea conducerii guvernului de coaliție, premierul liberal, Nicolae Ionel Ciucă, a precizat că investițiile sunt cel mai puternic stimulent pentru economia românească, supusă din 2020 diverselor provocări.

Prin bugetul pe 2022, guvernul a pus la dispoziție pentru investiții cea mai mare sumă din ultimii 32 de ani, 88 de miliarde de lei.

Guvernul a introdus o nouă procedură de lucru prin care toate solicitările de finanțare ale administrațiilor locale pot fi depuse pe o platformă pentru programul „Anghel Saligny”; această platformă va permite și monitorizarea implementării proiectelor.

Fiind aprobat anul trecut, Programul „Anghel Saligny” beneficiază în prezent de o suplimentare de 15,5 miliarde de lei, dintre care 10 miliarde destinați construcției și modernizării drumurilor, iar 5,5 miliarde extinderii rețelei de gaze naturale. Astfel bugetul total al Programului „Anghel Saligny” pentru întreaga perioadă de implementare, 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei.

Prin acest Program, Guvernul României va reuși să asigure serviciile de bază – apă, rețele de canalizare și de gaze naturale, reabilitarea drumurilor și podurilor – la nivelul comunităților locale.

Administrațiile locale au depus cereri de finanțare pentru mai multe tipuri de investiții. Pentru a răspunde nevoilor cetățenilor, se va investi în primul rând în asigurarea apei potabile, apoi a gazelor și rețelei de canalizare și în reabilitarea drumurilor.

Devotați intereselor comunităților pe care le administrează, primarii, conștienți de importanța investițiilor, dorind să sprijine dezvoltarea locală, au depus cereri de finanțare pentru toate categoriile de proiecte.

Guvernul condus de premierul liberal, Nicolae Ciucă, a publicat la începutul lunii mai criteriile pe baza cărora vor primi finanțare programele administrațiilor locale; astfel s-a realizat centralizatorul cu sumele repartizate fiecărui județ.

O nouă listă a obiectivelor de investiții finanțate prin Programul „Anghel Saligny” a fost finalizată în data de 15 iulie 2022, pentru alte patru județe, iar printre acestea aflându-se și Vâlcea.

Conform criteriilor de bază, în județul Vâlcea, din totalul celor 163 de solicitări venite din partea unităților administrativ teritoriale, vor fi finanțate 119 obiective, în valoare totală de 1.378.779.511,12 lei, reprezentând aproximativ 52% din cuantumul tuturor solicitărilor.

Astfel a fost aprobat cel puțin un proiect pentru fiecare unitate administrativ teritorială din județ pentru a asigura serviciile de bază (apă, rețele de canalizare și de gaze, reabilitarea drumurile și podurile) așa cum erau prevăzute în Programul Național de Investiții.

Implementarea Programului „Anghel Saligny” este o dovadă în plus a preocupărilor Guvernului condus de către premierul liberal, Nicolae Ciucă, pentru dezvoltarea României și creșterea nivelului de trai al fiecărui cetățean, până la nivelul celor mai mici comunități locale” – Președintele PNL Vâlcea, deputat Cristian Buican.