Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Petre Ungureanu, un prefect fără autoritate

Inspectorii guvernamentali au controlat activitatea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean  pe perioada 2009-2010, iar concluziile nu au fost deloc favorabile prefectului şi directorilor serviciilor deconcentrate. Controlul a vizat atât activitatea Colegiului Prefectural, dar şi indeplinirea obiectivelor impuse de Guvern, prin Programul de guvernare 2009-2010, program care ar fi trebuit să meargă strună ţinând cont de faptul că premierul Boc a împânzit administraţia publică cu oamenii săi de încredere. La acest capitol, inspectorii Corpului de Control au constatat că elaborarea acestora s-a realizat în corelare cu Programul de guvernare şi după consultarea serviciilor publice deconcentrate organizate la nivel judeţean, însă, fără consultarea autorităţile administraţiei publice locale din cele 89 unităţi administrativ-teritoriale şi Consiliul Judeţean Vâlcea. Conform raportului, relaţia de colaborare dintre prefectul Petre Ungureanu şi preşedintele Ion Câlea este sublimă, dar inexistentă. Prefectul dialoghează cu şeful judeţului prin adrese sau şefii departamentelor din subordine.

Directorimea lui Boc mimează munca din neştiinţă sau neputinţă

Cele mai mari disfuncţionalităţi au fost înregistrate la capitolul ,,Conducerea şi monitorizarea activităţii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivelul judeţului”. Raportul CC a semnalat un aspect menţionat şi de prefectul Petre Ungureanu, care-i suspecta pe directorii deconcentratelor de ,,impotenţă managerială”. ,,Sunt directori care au o activitate foarte bună şi directori cu o activitate lamentabilă, cărora le-am făcut deja raport la minister”, spunea prefectul cu ceva timp în urmă.

În raport se specifică că cele mai multe acţiuni cuprinse în aceste planuri sunt necuantumizate, fapt ce a creat greutăţi în monitorizarea şi raportarea realizării acestora. Deşi planurile de acţiuni anuale au fost elaborate corespunzător, din punct de vedere structural, conţinutul lor lasă de dorit. Mare parte din acţiunile cuprinse în acestea sunt formulate evaziv astfel încât să nu poată fi urmărit gradul lor de realizare la diferite termene, iar altele reprezintă  activitatea cotidiană a serviciilor publice deconcentrate implicate şi nu realizarea obiectivului respectiv. Inspectorii au constatat că  prefectul judeţului are o relaţie foarte proastă cu directorimea pedelistă din subordine şi că atribuţia prefectului de a conduce serviciile deconcentrate nu a fost realizată în totalitate. Relaţia dintre prefect şi directorii serviciilor este atât de deteriorată încât aceştia refuză să-l informeze asupra unor acţiuni tematice, manifestări ori vizite ale organelor centrale în judeţ, cât şi faţă de modificările înregistrate în structura de organizare ori de conducere a instituţiei. Pentru corectarea acestor nereguli, directorii vor fi secondaţi de specialiştii Prefecturii la întocmirea planului de acţiuni, astfel încât raportarea pe trimestrul III să fie realizată pe bază de indicatori clari, cuantificabili.

Ilegalii îşi lasă angajaţii fără salarii

Corpul de Control al ministrului Blaga a descoperit cu stupoare, chipurile, că serviciile deconcentrate  vâlcene nu au realizat activitatea de examinare a proiectelor bugetelor şi a situaţiilor financiare privind execuţia bugetară, conform procedurii stabilite, prin ordin al ministrului ori al conducătorului organului administraţiei publice centrale organizat la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale, în vederea emiterii avizului prefectului.

Reprezentanţii prefecturii susţin că acest fapt a fost cauzat de  lipsa  procedurilor stabilite conform prevederilor legale, cât şi faptului că serviciile publice deconcentrate nu au solicitat acest lucru, deşi au stipulat prin lege această obligaţie. Nimeni nu spune însă că această situaţie a fost creată chiar de Guvernul Boc, prin menţinerea în funcţie a unor directori şi prefecţi ilegali, care nu mai au drept de semnătură pe actele oficiale. Presa a semnalat încă de la început că menţinerea acestora în funcţie va avea ca prin efect blocarea fondului de salarii şi investiţii, dar nimeni nu a luat în serios avertismentul. Premierul Boc şi-a dat seama şi a trecut deja la schimbarea directorilor serviciilor şi agenţiilor ordonatoare de credite cu funcţionari publici din instituţiile respective care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, respectiv APIA şi Direcţia Agricolă. Din câte se pare, urmează ca şi restul directorilor să fie schimbaţi din funcţii

DANA NEDESCU

.