Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Petre Ungureanu, un prefect depăşit de situaţie şi vremuri

• Se dă bătut?

PARADOX. Unul dintre cei mai controversaţi şi mai bizari prefecţi din câţi a avut judeţul Vâlcea până acum, Petre Ungureanu, a dat din nou cu bâta-n baltă la bilanţul Direcţiei Finanţelor Publice Vâlcea, care s-a desfăşurat la sediul instituţiei,  marţi, 1 februarie.  Narcisist cum îl cunoaştem, individul a început să-şi aducă singur osanale, spre stupoarea celor prezenţi la întâlnire. Fără să-şi dea seama că-şi dă singur foc la valiză, Ungureanu a început să se vaite că este prefectul unui judeţ fără realizări, pe care, se vede treaba, a uitat că el îl conduce.

Prefectul judeţului a devenit patetic. Şi nu o spunem pentru a jigni, ci pentru că odată cu fiecare ieşire publică de-a sa, reuşeşte să transmită opiniei publice, care nu-l place câtuşi de puţin, însă-l tolerează pentru că a fost paraşutat într-o funcţie, în care nu are ce căuta, de partidul la putere PDL, tot felul de mesaje contradictorii, lipsite de substanţă, exact în spiritul celui care le concepe. Aflat la bilanţul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, unde a fost invitat să expună o serie de viziuni la rezolvarea problemelor cu care se confruntă instituţia, Petre Ungureanu şi-a făcut din nou, în mod voluntar, imaginea publică praf. Încercând să epateze, omului îi place la nebunie să se audă vorbind, prefectul a început să bată apa-n piuă, spre dezgustul celor prezenţi. „Vreau să vă spun că sunt prefectul unui judeţ absolut contradictoriu, în care contradicţiile sunt la ele acasă. Are cea mai frumoasă infrastructură de cazare turistică din ţară, dar niciun loc de cazare, pentru că în hoteluri cresc pomi sau vaci. Avem cea mai frumoasă bază turistică, dar iarna când la Obârşia – Lotrului vin 4000-5000 de turişti să schieze nu avem unde să-i cazăm, din cauza unor şmecheri care au blocat acolo totul. Avem una dintre cele mai sărăcite populaţii în sudul judeţului, dar şi cea mai vivace din punct de vedere electoral. Avem o justiţie interesantă la Vâlcea, unde au fost primele hotărâri din ţară în care nişte procurori au primit înapoi ceea ce statul prin lege a luat şi au făcut o practică în ţară. Avem cea mai grozavă infracţiune informatică, pentru că avem cei mai deştepţi copii infractori din ţară. Sunt lucruri care te zăpăcesc de cap. Sigur că dacă nu aş fi întreg la minte, m-ar zăpăci. Aşadar, sunt prefectul unui judeţ care nu performează la nimic”, a declarat Ungureanu.

Ruşine, domnule prefect!

Este foarte clar că un judeţ condus de un prefect precum Petre Ungureanu nu poate să performeze niciodată în niciun domeniu. Nu are cum. E condamnat să rămână unul mediocru, fără realizări. „Avem una dintre cele mai sărăcite populaţii în sudul judeţului, dar şi cea mai vivace din punct de vedere electoral”, spunea el, plin de vervă. Aşa este, mare adevăr. Populaţia judeţului trăieşte la limita subzistenţei, pentru că celor care conduc Vâlcea nu le pasă decât de afacerile personale şi să-şi mărească conturile din bancă. Iar electoratul vivace de care vorbeşte cu atâta consideraţie este cel care i-a votat partidul din care face parte să ajungă la putere şi care, prin puterea investită de cetăţeni, l-a cocoţat în fotoliul de prefect, de unde nu mai vrea să coboare.

E corect, domnule Ungureanu, să vorbiţi despre sărăcie ca despre o boală de care vă este scârbă, ca despre un virus contagios care vă provoacă repulsie, în condiţiile în care, se ştie prea bine, sunteţi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Vâlcea? Nu vă este ruşine să desconsideraţi vâlcenii, cei pe care îi siluiţi să vă suporte în fruntea judeţului? Nu ne amintim ca un prefect până la dumneavoastră să fi avut o presă atât de ostilă şi nici nu am întâlnit din partea presei sau opiniei publice o dorinţă mai mare să plecaţi din scaunul de prefect. Acest lucru nu vă determină niciodată să vă faceţi procese de conştiinţă sau sunteţi atât de insensibil la şuturile pe care vi le luaţi din partea tuturor? Pesemne că nu vă interesează.

Aţi spus un lucru. În judeţul nostru se petrec „lucruri care te zăpăcesc de cap”. Este posibil să vi se fi întâmplat asta, pentru că, oricum multe din problemele cu care vă confruntaţi zilnic vă depăşesc şi să fi obosit fără măsură. Dacă s-a întâmplat aşa, poate că vi se transmite un semnal puternic: e cazul să plecaţi din fruntea judeţului. Mai gândiţi-vă…

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU