Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pesedistul Ion Cîlea îl face KO pe liberalul Cristian Buican

SONDAJ. Toamna se numără ,,bobocii”, iar vara se fac sondaje de opinie pentru ierarhizarea politicienilor. De aceea, democrat liberalul Valentin Iliescu, ministru secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, a luat-o înaintea liberalilor şi pesediştilor din judet şi a comandat un sondaj de opinie pentru alegerile din 2012. Rezultatul este o adevărată lovitură de teatru pentru întreaga clasă politică locală, deoarece îl scoate pe liberalul Cristian Buican din cursa pentru Consiliul Judeţean Vâlcea şi pe social-democratul Gigi Matei din cursa pentru Primăria Râmnicului.

USL a decis să-şi numească candidaţii pentru alegerile din 2012 în funcţie de rezultatele unor sondaje de opinie duble. Astfel fiecare partid aflat în alianţă a ajuns să-şi facă propriul sondaj de opinie, cam 8.000 de euro fiecare, după care rezultatele vor fi confruntate, urmând ca omul cel mai bine clasat să reprezinte Uniunea în bătălia cu „duşmanul comun”, PDL. Democrat-liberalii le-au luat-o înainte şi au comandat CSOP propriul sondaj de opinie, prin ministrul secretar de stat Valentin Iliescu. Liberalul Cristian Buican, care se crede învingătorul lui Ion Cîlea în sondajul intern al USL pentru preşedinţia CJ, a întrunit un procentaj de doar 18%, comparativ cu cel de 80% obţinut de rivalul său, social-democratul Ion Cîlea. Conform sondajului, social democratul ar avea o intenţie de vot de peste 60%, un scor care arată foarte clar că  liberalii nu ar avea şanse mari la CJ cu liderul Cristian Buican.

Romeo Rădulescu îl bate pe Frâncu

Conform sondajului, la alegerile locale din 2012, candidaţii PNL şi PDL s-ar prezenta cu şanse egale în faţa electoratului, aceştia întrunind un procentaj aproximativ egal în intenţia de vot a electoratului râmnicean, undeva la 30%. Candidatul PSD la Primăria Râmnicului, consilierul local Ion Gigi Matei, a obţinut un scor la fel de prost ca şi liderul Cristian Buican, undeva sub 15% intenţie de vot şi doar 30 – 40% ca notorietate, în condiţiile în care senatorul Emilian Frâncu are 50% notorietate şi o intenţie de vot de 28%, iar actualul primar Romeo Rădulescu are 60% notorietate şi  aproximativ 32% intenţie de vot. Fostul prefect Remus Grigorescu, fost candidat al PSD la Primăria Râmnicului la alegerile locale din 2010,  a obţinut un procent nesperat, peste 60% ca notorietate.

Conform sondajului pedelist, echipa câştigătoare pentru PSD ar fi Cîlea – Grigorescu. Marele perdant al sondajului este Valentin Iliescu, acesta a înregistrat cel mai mic scor, aproximativ 2%. Deşi VAI-ul credea că-l va bate pe Vasile Bleotu pe colegiul Drăgăşani, datele sondajului îi arată foarte clar că ar trebui să renunţe definitiv şi să-şi găsească un alt judeţ pentru candidatura din 2012. În sondajul comandat de PDL, pedeliştii şi-au rotit toţi liderii partidului în bătălia  cu Ion Cîlea, de la liderul Dorel Jurcan şi Romulus Bulacu la prefectul Petre Ungureanu şi ministrul Valentin Iliescu. În cazul unor alegeri la CJ, social-democratul ar învinge detaşat în oricare dintre variantele menţionate. Se pare însă că alegerea preşedintelui CJ se va face prin vot indirect, deoarece premierul Emil Boc şi-a propus să schimbe legea electorală, prin revenirea la vechea formă. Astfel, preşedintele CJ va fi ales prin votul consilierilor judeţeni, nu de alegători, asta în cazul în care respectiva instituţie va fi păstrată ca formă administrativă şi nu va fi desfiinţată în favoarea prefecturii, care ar putea prelua o parte din prerogativele CJ.

Dana Nedescu