Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Pentru mine a fost o mare surpriză primarul Rădulescu, deşi am fost sceptic la început”

CONVINGERI. Într-un interviu acordat publicaţiei noastre, deputatul PDL, Samoil Vîlcu, a afirmat că lupta pentru Primăria Râmnicului se anunţă a fi una deosebit de grea şi deloc fairplay. În plus, parlamentarul susţine că, deşi face parte dintr-un partid care a pierdut enorm din popularitate, datorită măsurilor luate de PDL, nu s-a gândit niciodată să părăsească această formaţiune politică, rămânând fidel doctrinei democrat-liberale.

Reporter: Spuneţi-mi, vă rog, câteva dintre realizările dumneavoastră în cei peste trei ani de mandat?

Samoil Vîlcu: În trei ani şi jumătate de mandat, în afară de iniţiative, de modificări, de proiecte, de atitudini, de declaraţii rămân lucrurile care s-au întâmplat în comisii şi munca depusă în afară. Iniţiativele mele se bazează pe modificarea multor legi din sănătate, precum şi alte lucruri care au fost gândite privind modificarea legislaţiei, astfel, încât, multe dintre legile existente sunt depăşite, şi ar trebui actualizate sau aduse în realitate. Acestea sunt lucrurile care-i interesează pe cetăţeni şi pe cei care lucrează efectiv cu ele.

Rep: Câţi primari mai aveţi în judeţ la momentul acesta şi câţi mai au de gând să plece?

S.V: Din 13 şi cu candidaţii de la PIN, e vorba de primarul de la Mihăeşti şi Ghioroiu, ne-a plecat primarul de la Ştefăneşti şi de la Livezi care sunt cerţi, sigur că mai sunt şi ceva primari nemulţumiţi, dar, deocamdată nu au semnat cu PNL. Deputatul Cristian Buican pune presiune pe primarii noştri să treacă la PNL şi să candideze separat de USL, în alegerile locale.

Rep: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii din zona pe care o reprezentaţi?

S.V: Audienţele şi întâlnirile pe care le am cu cetăţenii relevă două fapte. Oamenii cer locuri de muncă, în primul rând, şi se plâng că procesele în justiţie sunt foarte lungi. O altă nemulţumire este legată de sănătate. Ei spun că banii sunt puţini şi se mai plâng şi de faptul că la Spitalul Judeţean trebuie să-şi cumpere toate medicamentele. Asta este o problemă managerială pe care am discutat-o de multe ori cu doamna director Sălişte, căreia îi e teamă, parcă, să facă achiziţii şi să asigure lucrurile minimale pacienţilor. Cred că e o lipsă de responsabilitate, pentru că nu e posibil ca într-un spital judeţean absolut tot să se cumpere de pacienţi, ei având asigurările de sănătate plătite la zi. În plus cei care au peste 740 lei pensie mai plătesc şi acea contribuţie de 5,5% care într-adevăr îi enervează şi îi irită.

Rep: Aveţi încredere în noul cabinet Ungureanu?

S.V.: Da, am totală încredere în cabinetul Ungureanu, pentru că el vine pe un fond lăsat de guvernul Boc în care marea majoritate a reformelor, atitudinilor au fost luate, iar guvernul Ungureanu este cel care are la îndemână posibilitatea să ducă România într-o direcţie mai bună.

Rep: Este MRU un premier mai bun decât Emil Boc?

S.V.: Fiecare are calităţile şi defectele lui, important e că premierul Boc a trecut prin cea mai cruntă perioadă pe care cred că nu şi-ar fi dorit-o nimeni. Poate că premierul Ungureanu va putea da o nouă speranţă pentru perioada următoare.

Rep: Ce lipsuri majore identificaţi în politica românească în momentul acesta?

S.V: În primul rând, este o lipsă de comunicare masivă, mai ales între putere şi opoziţie şi o inflexibilitate din partea opoziţiei de a dialoga cu puterea sub toate formele şi aspectele ei. Nu îşi doresc niciodată să vină cu soluţii alternative la  guvernare. Singurul lucru care i-a interesat a fost să-l schimbe pe preşedintele Traian Băsescu şi să schimbe guvernul Boc, nevenind, în schimb, cu argumente cu soluţii, cu propuneri concrete.

Rep: Vă tentează să plecaţi la alt partid?

S.V: Sunt în politică din ’90, am 22 de ani în acelaşi partid, următorul pas şi următoarea responsabilitate e acasă. Nu sunt tentat şi nu am fost niciodată. Nu mi-am pus problema să plec la alt partid, nu am agreat şi nu voi agrea traseismul politic, în niciun caz când un partid e la greu.

Rep: Cum apreciaţi activitatea primarului Romeo Rădulescu în ultimii 2 ani?

S.V: Pentru mine a fost o mare surpriză primarul Rădulescu. Am fost sceptic la început, atunci când a fost desemnat ca primar al Râmnicului. E o mare surpriză şi una plăcută. El demonstrează, pe zi ce trece, că are stofă şi haină de primar, că ştie să conducă, face investiţiile de care Râmnicul are nevoie. Uşor, uşor ştie să comunice cu oamenii, să se aplece mai mult la problemele lor şi sunt convins că oamenii vor aprecia activitatea primarului la alegerile din iunie şi îi vor da un nou mandat.

Rep: Cunoaşteţi să se fi făcut la Râmnic un sondaj de opinie cu privire la intenţiile de vot pe care le are Romeo Rădulescu?

S.V: În sondajul din toamnă spre iarnă, eram pe primul loc, atunci avea 43%, nu cred ca a scăzut aşa de mult. Aşteptăm zilele acestea sondajul profesionist făcut la nivel naţional şi pentru Rm.Vâlcea pentru a vedea unde trebuie să mai lucrăm astfel încât să nu avem fisuri la alegerile din iunie.

Rep: Care consideraţi că e cel mai de temut adversar pentru Romeo  Rădulescu:  Frâncu sau Veţeleanu?

S.V: USL a crescut şi în Rm.Vâlcea pe acest fond de nemulţumire legat de guvernare. Credem că cel cu care ne vom lupta la Primăria Rm. Vâlcea va fi candidatul USL, Emilian Frâncu. Îl văd pe actualul senator fără vlagă, fără forţă, fără ambiţia care-l caracteriza anul trecut şi cred că această blazare care-l însoţeşte, în fiecare zi, îl va face să piardă primăria, neexistând o forţă interioară care să-l motiveze.

Rep: Se va mai regăsi Grig Crăciunescu pe vreo listă de consilieri,  având în vedere semnalul negativ pe care l-a dat partidului?

S.V.: Nu ştiu asta. Biroul Municipal şi primarul care este preşedintele organizaţiei municipale vor avea ultima discuţie legată de includerea sau neincluderea, de agrearea sau neagrearea pe lista de consilieri locali a dumnealui. Important e ca echipa care va fi formată de către primarul Romeo Rădulescu să fie una puternică.

Rep: Cum comentaţi gestul lui Grig Crăciunescu?

S.V.: O mare greşeală. Nu ştiu dacă a făcut-o deliberat sau a fost dus în eroare, nu am înţeles gestul, nu am înţeles atitudinea unui om aflat deja în timpul mandatului. Probabil nu a fost familiarizat foarte bine cu legislaţia şi cu legea. E o mare gafă.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU