Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pedepse mai aspre pentru violență și tâlhărie. Proiect aprobat în camera deputaților

Dreptul la viață, integritate fizică și siguranță sunt drepturi fundamentale ale cetățeanului, iar statul este răspunzător de siguranța cetățenilor săi prin adoptarea de măsuri necesare pentru a preveni încălcarea acestor drepturi. Fie că vorbim despre siguranță fizică, integritate morală sau psihică, instrumentul folosit pentru pedepsirea celor care încalcă aceste drepturi este politica penală. 

Camera deputaților a aprobat proiectul de lege nr.36/2023 care aduce noi reglementări asupra  Legii nr.286/2009. Concret, acest set de noi reguli are rolul de a stabili noi granițe ale siguranței publice, prin adoptarea următoarelor măsuri:

  • fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani
  • faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau militar, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.
  • ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.
  • limitele speciale ale pedepsei de majorează cu o treime şi în cazul următoarelor fapte săvârşite asupra unui minor: fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane.

Deputatul vâlcean, Laurențiu Nicolae Cazan a acordat votul de încredere pentru acest proiect legislativ și este încrezător în limitarea faptelor necugetate, odată cu implementarea măsurilor: “România este un stat european care asigură drepturi pentru cetățenii săi. Sunt de acord cu măsurile care impun ordinea publică și elimină actele de violență și gesturile care amenință integritatea oamenilor. Ne preocupă mult siguranța cetățeanului, drept dovadă, țara noastră este una dintre cele mai sigure teritorii, în care oamenii se pot plimba liniștiți pe stradă, fără a se gândi la un eveniment neplăcut. Pentru menținerea acestui statut, al unei destinații prietenoase pentru orice om din colțuri diferite ale lumii, trebuie să ne propunem mereu să fim mai buni.” , a declarat deputatul liberal, Laurențiu Cazan.