Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

• PDL vrea 300 de aleşi / La Vâlcea / Reducerea numărului de parlamentari ar lăsa fără „pâine” doi deputaţi şi un senator

Propunerea PDL de reducere a numărului de parlamentari la 300 şi de stopare a migraţiei politice, este percepută de membrii opoziţiei ca o grea lovitură politică aplicată actualei puteri. În cazul în care iniţiativa va deveni realitate, în Vâlcea vom avea doar patru deputaţi şi doi senatori, ceea ce înseamnă că 3 parlamentari vor rămâne fără colegiu. Pe cale de consecinţă, propunerea îşi are, deopotrivă, susţinătorii şi detractorii ei.

Trebuie spus că reducerea numărului de parlamentari, precum şi alegerea acestora de primul tur de scrutin nu avantajează prea mult PDL, care va pierde, în cazul în care numărul de deputaţi şi senatori se va reduce, un număr important de parlamentari. Evident, afirmaţia este urmată de argumentul că democrat-liberalii au un procent destul de mic în sondajele de opinie, iar erodarea imaginii se va produce continuu până în preajma alegerilor. De altfel, un alt partid care va pierde un număr impresionat de parlamentari este UDMR. Pe de altă parte, opoziţia va suferi pierderi mici, în timp ce partidele neparlamentare care mai funcţionează nu vor reuşi să ajungă în Parlament.

Aşadar, la Vâlcea, dacă propunerea USL de reducere a numărului de parlamentari se va micşora, vom avea, la Camera Deputaţilor, doar 4 colegii, în acest moment existând şase. Unul dintre colegiile care ar urma să prindă contur după reducerea numărului de deputaţi şi senatori este colegiul Nord, care este ocupat de liberalul Cristian Buican. Astfel, în urma modificărilor legislative, colegiul de care aminteam se va mări cu câteva comune aflate la graniţa cu municipiul Drăgăşani: Olanu, Ioneşti şi Şirineasa.

Printre contracandidaţii deputatului PNL pentru fotoliul de deputat în această zonă se numără democrat-liberala Iuliana Moise, care visează de multe vreme un mandat. Din partea PSD, pentru câştigarea scaunului de parlament ar putea candida, se aude, Constantin Vlăduţu sau chiar Constantin Rădulescu. Deocamdată, favorit în bătălia pentru un nou mandat de deputat rămâne liberalul Cristian Buican, care se poziţionează destul de bine în ultimele sondaje de opinie.

Cel de-al doilea colegiu ar fi, cum spuneam, în eventualitatea în care iniţiativa USL va deveni lege, Râminicul, care va cuprinde Sudul şi Nordul municipiului, şi din care este posibil să dispară Vlădeşti, Mihăeşti şi Govora.

Unul dintre cei care pleacă din pole-position în cursa pentru câştigarea unui nou mandat de deputat este democrat-liberalul Samoil Vîlcu, care i-ar putea avea contracandidaţi pe Remus Grigorescu (PSD) şi Bogdan Pistol (PNL).

Vlădoiu, favorit în Colegiul Horezu

Un alt colegiu care s-ar forma după reducerea numărului de parlamentari este Horezu, care se va mări cel mai probabil cu oraşele Olăneşti, Govora şi Berbeşti. Cel care are cele mai multe şanse să câştige un mandat de parlamentar în acest colegiu este deputatul PSD Aurel Vlădoiu, care i-ar putea avea ca adversari politici pe Aurel Simion din partea PDL, iar de la PNL pe Ilie Fârtat, ambii, cum subliniam şi anterior, cu şanse foarte mici de a câştiga o luptă împotriva lui Aurel Vlădoiu. În fine, cel de-al patrulea colegiu ar fi Drgăşaniul, care se va comasa cu Bălceştiul. În acest colegiu, îşi vor disputa „supremaţia” social-democratul Vasile Bleotu, care, teoretic, este favoritul „cursei”, uneperistul Dan Mazilu, democrat-liberalul Valentin Iliescu. De la liberali ar putea candida Gheorghe Folea sau omul de afaceri Dan Niţu.

În ceea ce priveşte reconfigurarea colegiilor de senat, ele vor rămâne decât două: este vorba de Horezu-Brezoi şi Râmnic-Drăgăşani. Pentru primul vor candida Emilian Frâncu (PNL) şi Ştefan Prală (PDL), în timp ce pentru cel de-al doilea se vor „război” pedelistul Dorel Jurcan şi pesedistul Laurenţiu Coca. Precizăm că odată cu această modificare legislativă, norma de reprezentare se va modifica:  un mandat de deputat la 70.000 de locuitori şi unul de senator la 150.000 de locuitori. „Ca să reducem numărul de parlamentari, trebuie umblat şi la reprezentare. Or, aici România trebuie să se încadreze în media europeană. 70.000 de locuitori la un deputat şi 150.000 de locuitori la un senator este chiar puţin sub media europeană”, au declarat surse din cadrul USL.

Un al doilea proiect de lege propus de USL vizează modificarea sistemului de vot, propunând alegerea parlamentarilor tot în sistem uninominal, după modelul care funcţionează în cazul primarilor. Astfel, USL doreşte dobândirea mandatelor de parlamentari de către candidaţii care câştigă cele mai multe voturi în colegii. O a treia lege prevede interzicerea migraţiei politice, stabilind că un parlamentar ales sub sigla unei formaţiuni îşi pierde mandatul dacă demisionează din partidul respectiv.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU