Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PDL-iştii reînfiinţează economatele pesediste pentru mituirea pensionarilor

Prefectul Petre Ungureanu a anunţat săptămâna trecută lansarea la apă a coşului de solidaritate pentru pensionari. Un proiect de act normativ care prevede comercializarea la preţ redus a unui pachet de produse alimentare, după modelul economatelor pesediste. Produsele vor fi livrate săptămânal, prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente. Programul a fost iniţiat de UNPR şi aprobat de Guvernul Boc. Scopul social al programului indicat în proiect este limitarea efectelor negative generate de criza economică, diminuarea ratei sărăciei în rândurile pensionarilor şi „suplinirea altor forme de sprijin care nu sunt posibile în actualul context”.

Alegerile bat la uşa pensionarilor cu pachete de produse alimentare la jumătate de preţ. Guvernul a aprobat miercurea trecută actul normativ de înfiinţare a coşului de solidaritate pentru pensionari. Imediat după aprobarea lui, toate prefecturile din ţară au organizat prin ordin de prefect, la cererea ministrului Ungureanu, o şedinţă de lucru a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, în vederea mediatizării „noului proiect” preluat, de fapt, de la guvernul PSD.

Întâlnirea s-a axat pe noutăţile legislative în domeniul prestaţiilor sociale, prezentate de directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale, Violeta Niţescu,  şi pe implementarea legislaţiei referitoare la Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari ”Coşul de solidaritate”. O adevărată mană cerească pentru pensionarii condamnaţi la foame, dar mai ales pentru firmele ce vor câştiga licitaţia, alimentele urmând a fi distribuite în cadru organizat de actuala putere. Firmele special înfiinţate de către autorităţile locale vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere doar cheltuielile aferente. Programul va fi implementat prin autorităţile locale, dar va fi monitorizat de prefecţi.

România avea în aprilie 2011 peste  5,6 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 752 de lei. În trimestrul I, produsele alimentare şi băuturile alcoolice au deţinut, în medie, 42% din consumul gospodăriilor. În prezent, pensia medie este aproximativ jumătate din salariul mediu, drept urmare ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile totale ale unui pensionar se ridică la  60%.

În „coşul de solidaritate” pentru pensionari vor fi incluse produse precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de Consiliul Judeţean sau, după caz, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. De acest coş vor beneficia doar cei care au pensii mai mici decât valoarea câştigului salarial mediu net.

Deşi se vorbeşte despre un ,,coş de solidaritate”, Guvernul nu a specificat şi cantitatea pe cap de pensionar, Ministerul Sănătăţii încă mai calculează, sub atenta supraveghere a Ministerului de Interne, gramajul minim de hrană pentru supravieţuirea pensionarilor. Cât să-i ţină în viaţă până la alegeri.

DANA NEDESCU