Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii USL vor vota ÎMPOTRIVĂ

MOŢIUNE. Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor a depus zilele trecute, în cadrul şedinţei plenului Camerei, moţiunea simplă pe tema Oltchim, care se intitulează „Guvernul Ponta, fabrica de şomeri”. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că, prin această moţiune, li se cere miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian să îşi asume responsabilitatea şi premierul să „îşi ceară scuze public” faţă de cei care lucrează la Oltchim, precum şi demararea unei campanii internaţionale pentru a găsi investitori strategici pe care să îi intereseze „cu adevărat” producţia de la combinat.

     „Noi cerem celor doi miniştri incompetenţi Chiţoiu, care, de fapt, este groparul Oltchimului, şi Vosganian, care ridică mâinile şi spune că nu are nicio soluţie, să îşi asume responsabilitatea pentru situaţia Oltchim, cerem, de asemenea, premierului Victor Ponta să îşi ceară scuze publice faţă de cei care lucrează acolo, faţă de familiile lor, faţă de faptul că i-a minţit în toată această perioadă. Cerem prezentarea rapidă a unui plan de redresare şi de privatizare a companiei şi, desigur, demararea unei campanii internaţionale pentru a găsi investitori strategici pe care să îi intereseze cu adevărat producţia la Oltchim şi nu distrugerea companiei în favoarea unor producători din această parte a Europei, care ar fi direct interesaţi de piaţa pe care o are Oltchim, atât internă, cât şi externă”, a punctat Vasile Blaga.

Romeo Rădulescu se zbate pentru Oltchim

     Deputatul PDL Romeo Rădulescu, cel care a strâns 11.000 de semnături de la vâlceni pentru salvarea Oltchim, făcând astfel presiune pe guvernanţi să găsească soluţiile de funcţionare la capacitate maximă a combinatului. Deputatul PDL a declarat că va vota pentru moţiune. „Guvernul Ponta a gestionat dezastruos problema Oltchim, iar demisiile celor doi miniştri, Vosganian şi Chiţoiu, se impun de la sine în aceste condiţii. De asemenea, premierul Ponta ar trebui să prezinte de urgenţă un plan de redresare economică, în schimb manifestă o totală indiferenţă. Angajaţii Oltchim au dreptul să ştie ce îi aşteaptă, dar tot ce primesc de la actuala guvernare prin ministrul Economiei, Varjuan Vosganian, sunt mesaje în care acesta doar se vaită, confirmând de fapt lipsa de implicare a factorilor decidenţi în redresarea Oltchim. Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului să se limiteze la a cere public sprijin din partea colegilor de  la USL când de fapt ar trebui să prezinte măsuri clare pentru salvarea acestui agent economic” – susţine Romeo Rădulescu.

„Este un dezastru de moţiune” – Ion Cîlea

     Deşi „unioniştii” recunosc că este o problemă locală importantă şi că dacă Oltchimul se va închide, această chestiune se va contabiliza negativ în ograda USL, în ceea ce priveşte numărul de voturi, parlamentarii USL sunt decişi să voteze împotriva moţiunii.

Ion Cîlea, preşedinte PSD Vâlcea: „Păi cum să îi sfătuiesc să voteze aşa ceva?! Este o inepţie şi un dezastru de moţiune. Mă mir ce tupeu au şi cum nu le este ruşine să vină cu asemenea propuneri în Parlamentul României. Este lipsă de bun – simţ şi de respect”.

Costi Rădulescu, deputat USL: „Moţiunea PDL pentru Oltchim este un  act de imagine pe care reprezentanţii PDL îl fac pentru a se salva în faţa oamenilor. Prin această moţiune nu fac altceva decât să mute atenţia şi să încerce să-i facă pe cei din Oltchim şi Vâlcea să uite că în urmă cu 4 ani, 2 ani mergeau de gât cu anumiţi lideri de sindicat şi cu Boc pe stradă, spunându-le râmnicenilor că dacă vor vota PDL, Oltchimul o va duce bine. Ani la rândul, i-au minţit pe oameni şi acum vin să facă pe salvatorii. Aceleaşi minciuni portocalii, pe care, însă oamenii le vor amenda. V-am dat răspunsul meu cu privire la votul din parlament. Pedeliştii care plâng acum de mila Oltchim-ului i-au minţit pe cei din Oltchim pentru a le fura votul”.

Traian Dobrinescu, deputat USL: „Moţiunea este una generală şi înţelegem astfel că, de fapt, este o chestiune politică. Nu are soluţii. Am văzut-o în treacăt şi am realizat că nu este argumentată economic. Dacă erau soluţii economice, mergeam pe ea. Eu îmi fac treaba în linişte, am reuşit întâlnirea dintre ministrul Vosganian şi Constantin Roibu, unde, acesta din urmă şi-a prezentat strategia argumentată solid economic. Suntem atenţi la aceea ce se întâmplă la Oltchim. Interesul nostru este ca Oltchim să rămână în viaţă, altfel vom avea probleme în tot judeţul”.

Aurel Vlădoiu, deputat USL: „Întâi vreau să văd argumentele pe care le aduce PDL. Dar, cum aş putea să votez o moţiune mincinoasă când ne aducem bine aminte că de trei ori au venit pe Platforma Chimică atât Băsescu, cât şi Boc şi Videanu şi nu au făcut nimic?  Memorandumul de 430 de milioane de euro pe care l-au trimis la Uniunea Europeană a rămas acolo, nu a fost aprobat şi nici nu s-au zbătut. Luni, 4 martie, când se va dezbate moţiunea în Parlamentul României, cred că premierul îmi va da mie cuvântul pentru că eu cunosc în profunzime problema Oltchim. Chiar şi la întâlnirea de la Ministerul Economiei eu am ridicat câteva probleme importante pentru soarta combinatului şi sper să se ţină seama de ele pentru că atunci va fi bine”.

MAGDA POPESCU