Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii PP-DD care vor pleca din partid, după alegeri, trebuie să plătească 2 milioane de euro

HOTĂRÂRE. Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a luat o decizie fără precedent în politica românească. Politicianul i-a obligat pe candidaţii la Parlament să semneze un „contract”, care este, de fapt, un pact comisoriu, ce prevede ca cei care vor ajunge deputaţi sau senator în cazul în care pleacă din partid sau nu respectă politica PP, să plătească suma de 2 milioane de euro.  

Omul de televiziune Dan Diaconescu vrea să se asigure că parlamentarii săi nu vor da bir cu fugiţii la alte partide după ce vor ajunge senatori sau deputaţi. Astfel, el a decis să-i oblige pe cei care s-au înscris în lupta pentru un Parlamentul României să semneze un contract, cu clauză de reziliere, înainte de a-şi depune, în mod oficial, candidaturile. În cazul în care aceştia vor să plece din partid, ei vor fi nevoiţi să plătească, conform documentului, suma de 2 milioane de euro.  Există, totuşi, o problemă. Un astfel de contract nu ar putea avea acoperire legală, mai ales că, se ştie, Constituţia nu îngrădeşte dreptul niciunui parlamentar de a trece de la un partid la altul. Pe de altă parte, cei din conducerea partidului susţin că suma a fost stabilită mai mult simbolic şi că, de fapt, propunerea a venit din teritoriu, ea fiind acceptată la nivel naţional.

Ideea de bază a acestei decizii a fost, potrivit conducerii PP, descurajarea traseismului, însă în cazul în care se va ajunge în instanţă, cu asemenea speţă, e posibil să existe probleme, existând posibilitatea să fie ridicate şi excepţii.

Florinel Butnaru, preşedintele organizaţiei municipale a PP-DD, care va candida pentru un mandat de senator în Colegiul Bălceşti-Drăgăşani, susţine a semnat acest contract şi urmează să primească, în curând, o copie a documentului. „Am semnat contractul. Ne-am depus şi demisiile în alb în cazul în care vom pleca din partid după alegeri şi că trebuie să plătim suma de 2 milioane de euro, dacă ne gândim să facem traseism politic. De asemenea, aceleaşi sancţiuni le vom primi şi în cazul în care nu vom respecta politica partidului”, ne-a spus Butnaru.

Ideea acestui „contract” este aceea de a descuraja traseismul. Documentul este mai mult decât bizar în condiţiile în care în PP-DD sunt o mulţime de „biciclişti” politici.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU