Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ovidiu Popa: Fermierii debutanți vor putea solicita până la două milioane de euro prin noua sesiune AFIR

Fermierii și grupurile de producători din domeniul agricol vor putea obține, începând cu data de 3 mai 2017, fonduri europene cu o valoare cuprinsă între 15.000 euro și 2,5 milioane euro / proiect, prin intermediul a nouă linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Accesarea acestor fonduri se va realiza în funcție de producția standard a exploatațiilor agricole, acest lucru presupunând calcularea unui coeficient ce ține cont de structura și dimensiunea fermei: cu cât acest coeficient este mai mare, cu atât poți primi mai multe fonduri europene.

Deputatul PSD Ovidiu Popa vine în întâmpinarea fermierilor debutanți și îi informează despre condițiile în care pot primi finanțare europeană.

„Finanțarea exploatațiilor agricole reprezintă una dintre cele patru măsuri planificate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru perioada următoare, ca urmare a publicării ghidurilor solicitantului în variantă consultativă la finalul săptămânii trecute. Perioada aferentă consultării publice se va încheia în data de 21 mai, astfel că anunțul privind deschiderea sesiunii de primire a proiectelor va fi făcut în curând. Măsura 4.1 din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) va sprijini, la fel ca și în anii precedenți, investițiile făcute de fermieri pentru înființarea sau dezvoltarea exploatațiilor agricole”, susţine parlamentarul vâlcean.

În cadrul măsurii PNDR 4.1, solicitanții eligibili sunt fermierii debutanți, alături de fermierii cu activitate economică demarată și care și-au organizat fermele agricole sub una din următoarele forme: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială; societate comercială cu răspundere limitată sau pe acțiuni; societate agricolă; grup de producători.

Sunt sprijinite investițiile realizate la nivelul întregului teritoriu al României, atât în zona urbană, cât și în cea rurală.

Ajutorul nerambursabil acordat poate fi de până la două milioane de euro, investiția fiind decontată într-un procent de cel mult 90%.

Cele mai importante criterii de selecție sunt următoarele: sunt încurajate investițiile realizate de către fermele de mici dimensiuni și fermele de familie, acestea obținând un punctaj superior fermelor mari; sunt sprijinite investițiile pentru realizarea lanțurilor alimentare integrate; sunt sprijinite asocierile fermierilor, care dețin exploatații de dimensiuni micii și/ sau medii; proiectele realizate în zonele cu potențial agricol ridicat vor primi un punctaj superior”.